27 Απριλίου 2024

Αποπληθωρισμός και τον Ιούνιο

Αποπληθωρισμός και τον Ιούνιο

Αποπληθωρισμός και τον Ιούνιο στη χώρα μας, αν και οι αποπληθωριστικές πιέσεις μειώθηκαν ελαφρώς ως προς τον Μάιο. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μιλήσουμε και για αντιστροφή της κατάστασης.Αποπληθωρισμός και τον Ιούνιο

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σημειώθηκε μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Ιουνίου τρέχοντος έτους, κατά 1,1% σε ετήσια βάση, όταν για την σύγκριση, η αντίστοιχη μεταβολή ένα έτος πριν (Ιούνιος 2013 με Ιούνιο του 2012) είχε σημειωθεί μείωση 0,4%.

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Ιούνιο του 2014 σε ετήσια βάση, ήταν αποτέλεσμα των μειώσεων:

  • Κατά 3,0% της ομάδος «Διατροφή και Μη Αλκοολούχα Ποτά», λόγω μείωσης των τιμών ως επί το πλείστον στα νωπά φρούτα, λαχανικά και είδη μαναβικής, στα νωπά ψάρια, στα δημητριακά, κρέατα, ζάχαρη και μεταλλικό νερό, αναψυκτικά και χυμούς φρούτων. Αύξηση παρουσίασαν σε αυτή την κατηγορία, οι τιμές στα γαλακτοκομικά, αυγά και ελαιόλαδο.
  • Κατά 0,4% της ομάδος «Στέγαση», κυρίως λόγω μείωσης των τιμών ενοικίων, πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου. Αύξηση εντός αυτής της ομάδος, παρουσίασαν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Κατά 2,3% της ομάδος «Αναψυχή – Πολιτιστικές Δραστηριότητες», κυρίως λόγω μείωσης των τιμών του οπτικοακουστικού εξοπλισμού – υπολογιστών, των ειδών αναψυχής και των πακέτων διακοπών.
  • Κατά 3,9% της ομάδος «Εκπαίδευση», κυρίως λόγω μείωσης των διδάκτρων σχολών, φροντιστηρίων κ.λπ..
  • Κατά 1,4% της ομάδος «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», κυρίως λόγω μείωσης των τιμών των εστιατορίων, καφέ, ζαχαροπλαστείων, κυλικείων. Σε αυτή την κατηγορία, αύξηση παρουσίασαν οι τιμές των ξενοδοχείων.
  • Κατά 2,9% της ομάδος «Άλλα Αγαθά και Υπηρεσίες», κυρίως λόγω μείωσης των τιμών των κουρείων και κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων οχημάτων.
  • Κατά 1,8% της ομάδος «Ένδυση & Υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών σε αυτά τα είδη.
  • Κατά 1,0% της ομάδος «Διαρκή Αγαθά – Είδη Νοικοκυριού και Υπηρεσίες».

Σε μηνιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιούνιο του 2014, σημείωσε αύξηση 0,6% έναντι του Μαΐου, ενώ η αντίστοιχη σύγκριση ένα χρόνο πριν, είχε εμφανίσει μείωση 0,2%.

Ο μέσος Δείκτης του δωδεκάμηνου από τον Ιούλιο του 2013 έως και τον Ιούνιο του 2014, παρουσίασε μείωση 1,5% σε ετήσια βάση, όταν ένα χρόνο πριν, σε αυτή την σύγκριση, είχε εμφανίσει αύξηση 0,5%.

Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρουσίασε μείωση 1,5% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, έναντι μείωσης 0,3% που είχε σημειώσει κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012. Σε μηνιαία βάση, παρουσιάστηκε αυξημένος κατά 0,5%, ενώ στο δωδεκάμηνο από τον Ιούλιο του 2013 έως και τον Ιούνιο του 2014, μειώθηκε κατά 1,5% έναντι αύξησης 0,2%, που σημειώθηκε από τη αντίστοιχη σύγκριση ένα χρόνο πριν.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα:

✎   Εντάθηκαν οι αποπληθωριστικές τάσεις τον Μάιο

✎  Αποπληθωριστικές τάσεις διατηρήθηκαν και τον Απρίλιο

✎  Ενεργούν από δόλο ή από βλακεία;

Related posts