28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Φωτεινή Αραμπατζή: Στόχος μας η στήριξη του εισοδήματος των Ελλήνων κτηνοτρόφων

Φωτεινή Αραμπατζή: Στόχος μας η στήριξη του εισοδήματος των Ελλήνων κτηνοτρόφων

Συνάντηση της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με στόχο τη στήριξη του εισοδήματος των Ελλήνων κτηνοτρόφων, θα προβούν από κοινού σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου οι δικαιούχοι αγρότες και κτηνοτρόφοι να λάβουν κανονικά την εξισωτική αποζημίωση, εξαντλώντας τις κανονιστικές προβλέψεις και επιβαρύνοντας στο ελάχιστο τον Κρατικό Προϋπολογισμό».
Αυτό επεσήμανε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή κατά τη συνάντηση, που είχε χθες, Τρίτη 6 Αυγούστου, με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας.

Αναφερόμενη στα έργα και τις ημέρες ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την εξισωτική αποζημίωση, η κ. Αραμπατζή υπενθύμισε ότι «οι μισές αλήθειες ισοδυναμούν με ολόκληρα ψέματα» και ξεκαθάρισε: «Η απελθούσα Κυβέρνηση έφυγε αφήνοντας υποχρέωση κάλυψης της εξισωτικής αποζημίωσης ύψους 314 εκ Ευρώ από τον Εθνικό προϋπολογισμό μέχρι το 2020, υπό προϋποθέσεις εκτέλεσης, που υπερέβαιναν χρονικά τον κυβερνητικό της βίο. Και ακόμη χειρότερα, χωρίς απολύτως καμία πρόβλεψη για την πληρωμή της αποζημίωσης μετά το 2020 και μέχρι την έγκριση του νέου Προγράμματος».

Στη συνάντηση των εκπροσώπων, που προηγήθηκε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη και την παρουσία της Υφυπουργού κ. Φωτεινής Αραμπατζή, κύριο θέμα της ατζέντας ήταν οι ελληνοποιήσεις στο γάλα και το κρέας, με τον Υπουργό να δηλώνει ευθαρσώς την αποφασιστικότητα της Πολιτικής Ηγεσίας να βάλει τέλος στην πάταξη του φαινομένου.

Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης – Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας
Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων έθεσαν ακολούθως στην Υφυπουργό μετ’ επιτάσεως την αναγκαιότητα σύνταξης των οριστικών σχεδίων βόσκησης, καυτηριάζοντας την ολιγωρία, που επέδειξε η απελθούσα Κυβέρνηση στη σύνταξή τους, παρατείνοντας δύο φορές την προθεσμία υλοποίησής τους (αρχικά για την 31η.01.2019 από 31η.01.2017 και ακολούθως για την 31η.01.2021).

Η Υφυπουργός δήλωσε ότι η νέα Κυβέρνηση «παραλαμβάνει από το μηδέν» καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν υπογραφεί ούτε καν οι αναγκαίες προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ του Υπουργείου και των Περιφερειών της χώρας.

Παρ’ όλα αυτά, τόνισε προς τους εκπροσώπους της ΠΕΚ και της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης και της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε εντός των δύο αναγκαίων βοσκητικών περιόδων να έχει ολοκληρωθεί το έργο των διαχειριστικών σχεδίων, αποσοβώντας τον κίνδυνο απώλειας δικαιωμάτων ή επιδοτήσεων των Ελλήνων κτηνοτρόφων στη νέα ΚΑΠ.

Οι κτηνοτρόφοι αναφέρθηκαν και στους επί σειρά ετών αποτυχημένους, όπως τους χαρακτήρισαν, χειρισμούς της προηγούμενης Κυβέρνησης όσον αφορά στη σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Φέτας.

Η κ. Φωτεινή Αραμπατζή υπογράμμισε ότι η σύσταση διεπαγγελματικών οργανώσεων – πολύ περισσότερο για το εμβληματικό, εθνικό μας προϊόν, τη φέτα – αποτελεί ένα από τα 9 σημεία του προγραμματικού λόγου για τον αγροτικό τομέα, που είχε εξαγγείλει από τη Βουλή, ο νυν Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από τον Ιανουάριο του 2017.

Για αυτό και κάλεσε τους συμμετέχοντες να κλείσουν όλα τα μεταξύ τους εκκρεμή ζητήματα ώστε το ΥΠΑΑΤ να προχωρήσει στην άμεση αναγνώριση και έναρξη λειτουργίας της.

Related posts