24 Απριλίου 2024

Όλη η Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2015

Όλη η Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2015

Όλη η Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2015. Κατατέθηκε σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, η Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2015.Όλη η Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2015

Στην Εισαγωγή της Εισηγητικής Έκθεσης, ο κ. Χαρδούβελης αναφέρει:

Η κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2015 πραγματοποιήθηκε, σε ένα περιβάλλον ορατής πλέον σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών της χώρας, μετά από μακροχρόνια ύφεση της οικονομίας. Αφήνουμε σταδιακά πίσω μας τα δύσκολα χρόνια. Μπροστά μας ξετυλίγεται η πρόκληση για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας, για τη μείωση της ανεργίας, τη διαρκή άνοδο του βιοτικού επιπέδου, την ευρύτερη κοινωνική συνοχή και την αποκατάσταση της διεθνούς θέσης και αξιοπιστίας της χώρας μας.

Σήμερα, οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται για 3η συνεχόμενη χρονιά, οι απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές συνεχίζουν να υλοποιούνται, χρόνιες εσωτερικές και εξωτερικές ανισορροπίες αντιμετωπίζονται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ενισχύεται και ο χρηματοοικονομικός τομέας, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ολοκλήρωση των ελέγχων ακραίων καταστάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποκτά μεγαλύτερη ευχέρεια παροχής ρευστότητας στην οικονομία.

Το 2014, η χώρα εκτιμάται ότι θα επιτύχει, για 2η συνεχόμενη χρονιά, υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, της τάξης του 1,8% του ΑΕΠ, και θα παρουσιάσει, μετά από 6 χρόνια βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης. Ήδη αυτό συνέβη τα προηγούμενα τρίμηνα φέτος, καθιστώντας τον στόχο για το 2014, αν όχι συντηρητικό, σίγουρα πολύ ρεαλιστικό.

Οφείλουμε, πλέον, να μετατρέψουμε, το συντομότερο δυνατό, τη σταθεροποίηση της οικονομίας σε δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή. Στην κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε, με την υιοθέτηση και εφαρμογή συνεκτικού και ρεαλιστικού σχεδίου οικονομικής πολιτικής. Τo σχέδιο εδράζεται στη σταδιακή ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των πολιτών, τη συνέχιση της υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την ενίσχυση των θεσμών του κράτους, την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα, την περαιτέρω προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος.

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2015 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ. Είναι, επίσης, ο πρώτος ισοσκελισμένος προϋπολογισμός μετά από δεκαετίες. Συγχρόνως, ενσωματώνει τη μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% διατηρώντας τα διευρυμένα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τη βελτίωση του πλαισίου ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, καθώς και την ενίσχυση των εισοδημάτων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η χώρα εισέρχεται πλέον σε μια μακρά περίοδο υψηλών βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των πρωτόγνωρων θυσιών της Ελληνικής κοινωνίας, νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αυτές οι θυσίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Συνεπώς, με γνώμονα την κρισιμότητα των στιγμών και το μέγεθος της προσπάθειας που έχει καταβάλει μέχρι σήμερα η Ελληνική κοινωνία, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τόσο το ότι βρισκόμαστε σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και δανειστές μας, όσο και την επιτακτική ανάγκη για συνεννόηση, σύνεση, συνεργασία και ρεαλισμό όλων των μελών του Κοινοβουλίου, προσβλέπουμε σε μια ειλικρινή, δημιουργική συζήτηση και έγκριση, τελικώς, του Σχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού του έτους 2015.

Εμείς, ως TaxCoach θα παρατηρήσουμε από την Έκθεση Προϋπολογισμού 2015, τα ακόλουθα:

1) Προβλέπει αύξηση φόρων.

2) Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), από €6,8 δισ. για το 2014 (εκτίμηση καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά μάλλον ασφαλής), προβλέπεται να πάει στα €6.4 δισ., δηλαδή να μειωθεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2008, το ΠΔΕ έχει ‘καταρρεύσει’ σε πολύ χαμηλά επίπεδα (βλ. φωτό δίπλα, θα το βρείτε στην σελίδα 129 της Έκθεσης Προϋπολογισμού).211114-3

3) Όταν πάει σε χρεολύσια και τόκους, €30,7 δισ. (στοιχεία του 2014) – δείτε τα σχετικά στοιχεία στην σελίδα 178 της Έκθεσης Προϋπολογισμού

Εκ των σημείων (1), (2), (3), φαίνεται ότι στην αγορά και στην πραγματική οικονομία δεν θα εισρεύσει περισσότερο χρήμα, που είναι το ζητούμενο προκειμένου να υπάρξει ανάκαμψη. Αντίθετα, εκ των σημείων (1), (2), (3), φαίνεται ότι στην αγορά και στην πραγματική οικονομία το χρήμα εκρέει, κάτι βέβαια που βοηθάει στην συνέχιση της συρρίκνωσης.

Άλλωστε, το Επιστημονικό Συμβούλιο του Κράτους, φορέας σαφώς ανεξάρτητος, πρόσφατα ‘ άδειασε’ την κυβέρνηση όσον αφορά τις βλέψεις της περί ανάπτυξης το 2015. Δείτε σχετικά εδώ.

211114-4Εμείς, θεωρούμε ότι όπως φαίνεται από το γράφημα με την παρουσίαση της διάρθρωσης του Χρέους Κεντρικής Διοίκησης (θα το βρείτε στην σελίδα 176 της Έκθεσης Προϋπολογισμού) και δεδομένου ότι τα τοκοχρεολύσια που καλούμαστε να πληρώνουμε για ένα τεράστιο Χρέος, φαίνεται ότι η μόνη λύση προκειμένου το χρέος να μειωθεί σε ‘βατά’ επίπεδα και να εξοικονομηθούν χρήματα που θα παραμείνουν στην οικονομία μας βοηθώντας στην ανάκαμψή της, αντί να πηγαίνουν σε τοκοχρεολύσια, είναι να υπάρξει απομείωση (haircut ή ‘κούρεμα’) στο χρέος που ανήκει στον μηχανισμό στήριξής μας.

Δείτε ολόκληρη της Έκθεση Προϋπολογισμού 2015, εδώ.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Το Ψέμα της κυβέρνησης περί Ανάκαμψης
Ευκαιρίες Επιδότησης προσεχώς
Επιστημονική τεκμηρίωση ότι ο τύμβος Καστά έχει ‘πλούσιο’ περιεχόμενο

Η ανταγωνιστικότητά σας αυξάνεται εάν διαθέτετε σωστή και εξειδικευμένη γνώση!

Άλλα σημαντικά Νέα

Related posts