20 Σεπτεμβρίου 2020

Breaking News

Δεκτά τα τρία προαπαιτούμενα της ΕΣΕΕ από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και η Επιστολή της στον Πρωθυπουργό

Δεκτά τα τρία προαπαιτούμενα της ΕΣΕΕ από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και η Επιστολή της στον Πρωθυπουργό

Η ΕΣΕΕ σε όλη την περίοδο της κρίσης προσπαθεί με πείσμα και επιμονή, με συγκεκριμένες προτάσεις και λογικές λύσεις να συμβάλλει στην αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων των επιχειρήσεων. Με σταθερότητα και χωρίς κομματικές εξαρτήσεις, με στοιχεία και τεκμηρίωση, έχοντας ως στόχο την επιβίωση και την ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό έθεσε με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό αλλά και προς όλους τους αρμόδιους Υπουργούς τρία προαπαιτούμενα επιβίωσης των ΜΜε. Οι τρεις συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες θα δώσουν διέξοδο σε σημαντικά προβλήματα της ελληνικής αγοράς, απτά αποτελέσματα στους στόχους της οικονομικής πολιτικής και βεβαίως ανάσα επιβίωσης στους ΜΜε, έγιναν βασικά σημεία αναφοράς στην ομιλία του Πρωθυπουργού στην 81η ΔΕΘ.

Η πρώτη πρόταση αφορά στη θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» αλλά ουσιαστικά «τροφοδότη λογαριασμού» της επιχείρησης για πληρωμή υποχρεώσεων στο δημόσιο και άλλων λειτουργικών εξόδων με σύνδεση του εν λόγω λογαριασμού από εισπράξεις με χρήση πλαστικού χρήματος και e-banking.

Η δεύτερη πρόταση αφορά σε μία βελτιωμένη έκδοση της «βοήθειας» από τη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία. Ζητούμενο θα πρέπει να είναι η άμεση αναστολή της ισχύος των δυσμενών προϋποθέσεων απένταξης των οφειλετών που άρχισαν να εφαρμόζονται από 1/7/2016 καθώς και διάσωση της υφιστάμενης ρύθμισης των 100 δόσεων μέχρι και 31/12/2017.

Η τρίτη πρόταση είναι η πάγια, πλέον, πρότασή μας για «πάγωμα» και κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΑΕΕ και αφαίρεση από τον υπολογισμό της αναλογικής σύνταξης ως ασφαλιστικού χρόνου.

Η ΕΣΕΕ εύχεται η εφετινή ΔΕΘ να αποτελέσει ένα σημείο αφετηρίας για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην αγορά, γιατί τα περιθώρια για την ελληνική επιχειρηματικότητα στενεύουν και δεν επιτρέπεται περαιτέρω οπισθοδρόμηση ή στασιμότητα.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, με την ευκαιρία των εγκαινίων του περιπτέρου της ΕΣΕΕ στη ΔΕΘ δήλωσε:

«Οι προτάσεις μας αυτές, τα τρία προαπαιτούμενα των μικρομεσαίων, που έθεσε η ΕΣΕΕ, έγιναν αποδεκτές από τον Πρωθυπουργό στην ομιλία του στην ΔΕΘ. Κρατάμε τις δεσμεύσεις για «ακατάσχετο» επιχειρηματικό λογαριασμό, τη διατήρηση της ρύθμισης των 100 δόσεων και κυρίως το «πάγωμα» των ασφαλιστικών οφειλών. Ελπίζουμε βέβαια ότι πολύ σύντομα οι εξαγγελίες αυτές θα νομοθετηθούν και θα γίνουν πράξη, αφού βεβαίως γίνουν αποδεκτές από τους δανειστές, μιας και η αγορά τις έχει ανάγκη…χθες».

Ακολουθεί η Επιστολή της ΕΣΕΕ προς τον Πρωθυπουργό:

Αθήνα, 29 Αυγούστου 2016

Προς τον
Πρωθυπουργό
κ. Αλέξη Τσίπρα
Αθήνα

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Έχοντας πλήρη συναίσθηση της δύσκολης κατάστασης για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και της αναγκαίας προσήλωσης όλων στον εθνικό στόχο εξόδου της οικονομίας της πατρίδας μας από την κρίση, θα επιθυμούσαμε να θέσουμε υπόψη σας και ενόψει της ΔΕΘ τρεις συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες θα δώσουν διέξοδο σε σημαντικά προβλήματα της ελληνικής αγοράς, απτά αποτελέσματα στους στόχους της οικονομικής πολιτικής και βεβαίως ανάσα επιβίωσης στους ΜΜε.

Η πρώτη πρόταση αφορά στη θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» αλλά ουσιαστικά «τροφοδότη λογαριασμού» Δημοσίου και λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης. Πολύ συγκεκριμένα αναφερόμαστε στην παροχή δυνατότητας γνωστοποίησης ενός λογαριασμού σε πιστωτικό ίδρυμα, ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή δέσμευσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης με πάγιες τραπεζικές εντολές (πληρωμή: μισθοδοσίας, οφειλών προς το Δημόσιο και Ασφαλιστικά ταμεία, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, ενοικίων και προμηθευτών). Τη σύνδεση του εν λόγω λογαριασμού με τις εισπράξεις της επιχείρησης από χρήση πλαστικού χρήματος και e-banking εκ μέρους των καταναλωτών. Τον καθορισμό ποσοστού, αναφορικά με το ύψος του ακατάσχετου ποσού, βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης.

Η δεύτερη πρόταση αφορά σε μία βελτιωμένη έκδοση της «βοήθειας» από τη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία. Ζητούμενο θα πρέπει να είναι η άμεση αναστολή της ισχύος των δυσμενών προϋποθέσεων που κάνουν πιο εύκολη την απένταξη των οφειλετών και άρχισαν να εφαρμόζονται από 1/7/2016 καθώς και διάσωση της υφιστάμενης ρύθμισης των 100 δόσεων μέχρι και 31/12/2017.

Η τρίτη πρόταση σχετίζεται με την ανάγκη υπογραφής μίας νέας συμφωνίας για την απασχόληση μεταξύ κοινωνικών εταίρων και Κυβέρνησης, η οποία να διέπεται από την αρχή της «επιδότησης της απασχόλησης αντί της ανεργίας» και να εντάσσεται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των ζητημάτων της αξιοποίησης του εργατικού δυναμικού της χώρας με την παράλληλη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Τέλος, σας υπενθυμίζουμε και την πάγια πλέον, πρότασή μας για «πάγωμα» και κεφαλαιοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και την αφαίρεσή τους από τον υπολογισμό της αναλογικής σύνταξης ως ασφαλιστικού χρόνου.

Η πρόταση αυτή έχει ήδη υποβληθεί και προς τους θεσμούς και βεβαίως προς όλες τις βαθμίδες της Κυβέρνησης.
Θεωρούμε ότι διαθέτετε την πολιτική βούληση για να ικανοποιήσετε τα καθ’ όλα δίκαια αιτήματα του εμπορικού κόσμου. Είναι πίστη μας ότι η εφετινή ΔΕΘ θα πρέπει να αποτελέσει ένα σημείο αφετηρίας για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας και τη βελτίωση του κλίματος στην αγορά. Για την ΕΣΕΕ η παρέμβασή σας θα είναι μία πολύ σημαντική βοήθεια στον αγώνα των Ελλήνων μικρομεσαίων για την επιβίωσή τους.

Με εκτίμηση,
Βασίλειος Κορκίδης
Πρόεδρος ΕΣΕΕ

Related posts