3 Μαΐου 2024

Ενημέρωση σε 60 δευτερόλεπτα • 17/01/18

Ενημέρωση σε 60 δευτερόλεπτα • 17/01/18

Τα σημαντικά νέα της Τετάρτης 17 Ιανουαρίου 2018, τάχιστα, με μια ματιά:

Εάν δεν αλλάξεις κατεύθυνση, ίσως καταλήξεις εκεί όπου κατευθύνεσαι” – ΛάοΤσε

Ε λ λ ά δ α 

• Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης μιλώντας στο ΑΠΕ, ανέφερε ότι η διαδικασία ένταξης και των ελεύθερων επαγγελματιών με οφειλές έως 50.000 ευρώ στον μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού, έχει εισέλθει στο τελικό στάδιο. Έτσι, από 1η Φεβρουαρίου θα μπορούν να ενταχθούν στον μηχανισμό και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ελεύθεροι επαγγελματίες  που πριν από έναν χρόνο είχε εξαιρεθεί.

• Ο Γιάννης Βρούτσης της ΝΔ, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και χαρακτήρισε παράνομα τα ειδοποιητήρια για τις ασφαλιστικές εισφορές 1,4 εκατομμυρίων ελεύθερων επαγγελματιών που αφορούν σε αγρότες, γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους, και ζήτησε να αποσυρθούν. Υποστήριξε την θέση του, στο ότι οι εισφορές βασίζονται στα εισοδήματα του 2015 και όχι του 2016. Συνεπώς, πρόσθεσε, παραβιάζουν πλήρως το νόμο Κατρούγκαλο. Ο κ. Βρούτσης, επεσήμανε ακόμη,  πως ο υπολογισμός των εισφορών με βάση τα εισοδήματα του 2015 καθιστά πλασματικό τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, καθώς τα έσοδά του υπολογίζονται με αναχρονιστικά στοιχεία.

• Στα €1,97 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017. Υστέρηση στα έσοδα τον Δεκέμβριο. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

• Δίωξη ασκήθηκε κατά εννέα πρώην στελεχών του ΕΟΠΥΥ, ΙΚΑ και ΟΓΑ, για ζημία €15 εκατ. στο Δημόσιο, με την υπερκοστολόγηση ιατρικών υλικών, κατά την περίοδο 2012-2014.

• Η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια το 2017 ήταν η μεγαλύτερη όλων των εποχών, ξεπερνώντας τα 58 εκατ. και παρουσιάζοντας αύξηση 9,5% σε σχέση με το 2016.

 

Ε ξ ω τ ε ρ ι κ ό 

• Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. ετοιμάζονται στην Σύνοδο της 23 Ιανουαρίου, να αποσύρουν από τη μαύρη λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους οκτώ χώρες, και συγκεκριμένα των: Παναμά, Νότια Κορέα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τυνησία, Μογγολία, Μακάο, Γρενάδα και τα Μπαρμπέιντος.

• Η Bundesbank, κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, ανέφερε ότι θα συμπεριλάβει το κινέζικο νόμισμα γιουάν στα αποθεματικά της, δίδοντας ώθηση στο κινέζικο νόμισμα που οδηγεί στην διεθνοποίησή του και βοηθώντας το να σημειώσει υψηλή τιμή διετίας.

• Το Bitcoin βρίσκεται πλέον στα $11.300 έχοντας σημειώσει πτώση περίπου 40% από την ιστορική υψηλή τιμή του, που είχε σημειώσει τον Δεκέμβριο.

• Ο εδραζόμενος στις ΗΠΑ, ΜΚΟ Freedom House (Οίκος Ελευθερίας) στην ετήσια Έκθεσή του “Freedom in the World 2018”  για τα καθεστώτα ελευθερίας στον κόσμο, μείωσε το στάτους της Τουρκίας από “Μερικώς Ελεύθερη” σε “Μη Ελεύθερη”, με την βαθμολογία της γείτονος να πέφτει σε 32/100 από 38/100 στην προηγούμενη ετήσια Έκθεση.

>>> Διαβάστε τάχιστα τα σημαντικότερα χθεσινά νέα, ΕΔΩ

Related posts