19 Απριλίου 2024

53 χιλιάδες θέσεις εργασίας 5μηνης κοινωφελούς εργασίας

53 χιλιάδες θέσεις εργασίας 5μηνης κοινωφελούς εργασίας

53 χιλιάδες θέσεις εργασίας 5μηνης κοινωφελούς εργασίας, έτοιμες από τον ΟΑΕΔ. Η προκήρυξη αφορά συγκεκριμένα στην πρόσληψη 52.818 ανέργων με πεντάμηνες συμβάσεις στο πλαίσιο της κοινωφελούς εργασίας.Προγράμματα ΟΑΕΔ για ενίσχυση της απασχόλησης

Οι θέσεις θα καλύψουν ανάγκες σε φορείς του δημοσίου όπως σχολεία, ΟΤΑ και ασφαλιστικά ταμεία.

Ωφελούμενοι του εν λόγω προγράμματος, είναι Έλληνες πολίτες, πολίτες κρατών μελών της Ε.Ε, Βορειοηπειρώτες, Ομογενείς και Ομογενείς αλλοδαποί που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα Νησιά Ίμβρο και Τένεδο, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων κατά το γένος και την συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους τρόπους (ν.δ. 3832/1958), οι οποίοι ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

1. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,

2. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς,

3. εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,

4. άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα.

5. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών
Με αυτό το Πρόγραμμα, οι ωφελούμενοι που θα απασχοληθούν για διάστημα 5 μηνών, θα έχουν ασφάλεια και αμοιβή που θα ανέρχεται σε μηνιαία βάση, στα €490 αν ο ωφελούμενος είναι ηλικίας άνω των 25 ετών ή €427 αν είναι κάτω των 25 ετών.

Στόχος είναι εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων. Θα αναρτηθούν οι προσωρινοί πίνακες των δικαιούχων, θα ακολουθήσει η υποβολή ενστάσεων, οι οποίες πρέπει να ελεγχθούν από αρμόδια επιτροπή και να αναρτηθούν στη συνέχεια οι οριστικοί πίνακες.

Βάσει των παραπάνω, οι ωφελούμενοι αναμένεται να έχουν τοποθετηθεί εκτός απροόπτου, στις θέσεις εργασίας τους, κατά τον Φεβρουάριο.

Λέμε εκτός απροόπτου, καθώς η νομοθεσία (άρθρο 37 του Συντάγματος) απαγορεύει εν μέσω προεκλογικής περιόδου, τις προσλήψεις προσωπικού στον δημόσιο τομέα. Είναι δηλαδή πιθανό, ότι το Πρόγραμμα θα καθυστερήσει λίγο στην υλοποίησή του, για να συνεχιστεί αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Ωστόσο, δεδομένης της εκρηκτικής κατάστασης της ανεργίας στη χώρα μας, το πιθανότερο είναι ότι για δύο λόγους, θα ξεπεραστεί αυτό το κώλυμα · οι δύο λόγοι είναι:

α) η δημιουργία ενός βελτιωμένου εργασιακού κλίματος (ενδιαφέρει και για τις εκλογές) και

β) η μικρή αλλά αναγκαία ανακούφιση που θα προσφέρει το Πρόγραμμα σε 53 χιλιάδες περίπου ανέργους.

Σημειώνουμε ότι η περιφέρεια Αττικής, δεν θα συμμετάσχει στο Πρόγραμμα καθώς η νεοεκλεγείσα Περιφερειάρχης, κα Ρένα Δούρου θεωρεί ότι δεν μπορεί το κράτος να ενθαρρύνει αμοιβές χαμηλότερες του κατώτερου μισθού, ανακυκλώνοντας απλώς την ανεργία.

Διαβάστε την ΚΥΑ με όλη την ανάλυση του Προγράμματος, εδώ.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Πρόγραμμα επιδότησης (έως 50%) για Υφιστάμενες επιχειρήσεις
Πρόγραμμα επιδότησης (έως 100%) για ανέργους, για ίδρυση επιχείρησης
Η συντομότερη Ανάλυση της Ελληνικής (Μνημονιακής) Οικονομίας
Ο Νόμος της Αντίστροφης Προσπάθειας και γιατί Αποτυγχάνετε

Εἶστε ἀνταγωνιστικός ἐπαγγελματίας; Εἶστε ἐπαρκῶς καταρτισμένος καὶ ἐνημερωμένος;

Άλλα σημαντικά Νέα

Related posts