Αποκαλύπτουμε τους 6 πιο επικίνδυνους μύθους που σε κρατούν πίσω στο στίβο της εργασίας -> 6 συμβουλές που πρέπει να αγνοήσεις!
Πολλοί από εμάς μεγαλώνουμε με συμβουλές που τελικά αφομοιώνουμε χωρίς κριτική. Όσο όμως αλλάζουν οι καιροί και οι συνθήκες της ζωή μας τόσο πιο ανώφελο μοιάζει να μένει κανείς κολλημένος σε μεθόδους που πλέον όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά απειλούν τη ποιότητα της ζωής σου. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την καριέρα σου!
Μύθος #1 Μην διαπραγματεύεσαι τις οικονομικές προτάσεις.
Σκέψου ότι ο εργοδότης σου, σε αυτή την περίπτωση, είναι σαν πελάτης που ενδιαφέρεται να αγοράσει τις υπηρεσίες σου. Άκουσε την οικονομική πρόταση που θα σου γίνει αλλά μη νιώθεις υποχρεωμένη είτε να τη δεχτείς, είτε να αποχωρήσεις αν αυτή δεν σε ικανοποιεί. Όσο και αν αγαπάς τη δουλειά σου, θα νιώθεις όλο και πιο άσχημα, αν αισθάνεσαι ότι σε εκμεταλλεύονται. Έχε στο μυαλό σου το ποσό που θα σε ικανοποιούσε και διαπραγματεύσου το.
Μύθος #2 Μην ρισκάρεις με την καριέρα σου.
Λένε πως όταν κάποιος αισθάνεται άβολα ή τρομάζει με τις προκλήσεις στην εργασία του αυτό είναι σημάδι ότι έχει φτάσει σε κάτι πραγματικά σημαντικό για εκείνον. Όταν δεν παίρνεις ρίσκα, δεν βιώνεις ποτέ φόβο, και όταν δεν βιώνεις -και ξεπερνάς- τους φόβους σου τότε δεν εξελίσσεσαι Ψάξε για ευκαιρίες στον επαγγελματικό τομέα, που θα σε κάνουν να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου. Για παράδειγμα αν φοβάσαι να μιλάς σε κοινό, ζήτησε να αναλάβεις κάποια παρουσίαση στο δυναμικό του γραφείου. Σε ‘τρομάζει’ κάποιο ανώτερο στέλεχος; Ζήτησε του να φάτε μαζί μεσημεριανό.
Μύθος #3 Το βιογραφικό σου πρέπει να είναι μονοσέλιδο.
Αν αρχίσεις να διαγράφεις κομμάτια από την περιγραφή εργασίας σου ή να χρησιμοποιείς 10άρια γράμματα, ήρθε η ώρα να πας στο επόμενο στάδιο. Αυτή η συμβουλή ίσως σου δόθηκε στην αρχή της καριέρας σου, αλλά αν μετράς πάνω από 3 χρόνια εργασίας ήρθε η ώρα να προσθέσεις άφοβα μία ακόμα σελίδα. Μείνε στη μια σελίδα μόνο αν δεν έχεις καλό λόγο να τους κάνεις να γυρίσουν και από πίσω.
Μύθος #4 Βρες μια εταιρεία στην οποία θα μείνεις…για πάντα.
Όλοι αγαπούν τη σταθερότητα, όμως στη σημερινή οικονομία αυτό το σενάριο είναι απλά ουτοπικό. Δεν είναι λογικό να εναποθέτεις όλες σου τις προσδοκίες σε μία εταιρεία, και το σημερινό εργασιακό σκηνικό το αποδεικνύει περίτρανα. Το κυριότερο defaut είναι ότι περιορίζεις τον εαυτό σου. Μαθαίνεις να λειτουργείς μονάχα μέσα σε ένα εργασιακό περιβάλλον, γνωρίζεις μόνο ένα είδος τεχνολογίας, εξοικειώνεσαι με ένα μονάχα τύπο εργασιακής ιεραρχίας, εκπαιδεύεσαι σε μία γκάμα οικονομικών αποδοχών. Κάποτε ήταν ασφαλές να εμπιστεύεσαι για πάντα μία εταιρεία, δυστυχώς (ή ευτυχώς!) όχι πια.
Μύθος #5 Μην δείχνεις τις αδυναμίες σου.
Αυτός που σκέφτηκε να διαδώσει πως σε ερωτήσεις όπως αυτή “Τι μειονεκτήματα θα λέγατε πως έχετε;”, πρέπει να απαντάς με ένα συγκρατημένο μεν, εγκώμιο δε, των πλεονεκτημάτων σου, μάλλον δεν είχε ιδέα για το πως αυτό πραγματικά ακούγεται από την πλευρά του εργοδότη. Κανείς δεν είναι τέλειος και αυτό το γνωρίζουν κυρίως εκείνοι. Γι’ αυτό το λόγο δεν ψάχνουν για ρομπότ, αλλά αληθινούς ανθρώπους, οπότε μίλα ειλικρινά.
Μύθος #6 Μην ξοδεύεις λεφτά της εταιρείας.
Όταν η εταιρεία προβλέπει την κάλυψη κάποιων εξόδων σου, πχ. το νοικιασμένο αυτοκίνητο και το ξενοδοχείο σε ένα εταιρικό ταξίδι, τον εκτυπωτή και το μελάνι για την εκτύπωση παρουσιάσεων, την γραφική ύλη στο γραφείο σου, τότε δέξου το. Μην ξοδεύεις δικά σου χρήματα γι’ αυτά προκειμένου να κάνεις οικονομία στην εταιρεία, ειδικά αν ελπίζεις ότι κάποιος θα το προσέξει και θα σε ανταμείψει για τις θυσίες σου. Ακόμα, αρνούμενη χρήματα που η εταιρεία έχει προβλέψει πως θα ξοδέψει για σένα, περνάς το μήνυμα πως δεν είσαι αρκετά σημαντική.
Πηγή madamefigaro.gr