19 Απριλίου 2024

Brexit:  Η καταστροφή που δεν ήρθε – Απολογισμός μισό μήνα μετά το Δημοψήφισμα

Brexit:  Η καταστροφή που δεν ήρθε – Απολογισμός μισό μήνα μετά το Δημοψήφισμα

Σχεδόν μισό μήνα μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο για την παραμονή του ή την έξοδό του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου και επικράτησε η Έξοδος, φαίνεται ότι οι Κασσάνδρες που διεθνώς, φώναζαν για καταστροφή της οικονομίας του Η.Β., διαψεύστηκαν και μάλλον εξαιρετικά γρήγορα.

Ναι, όταν έγινε το δημοψήφισμα, στις 23 Ιουνίου και μετά βγήκε το Brexit πρώτο, οι αγορές, δηλαδή οι επενδυτές διεθνώς, ενήργησαν υπό το κράτος πανικού, αλλά βραχυπρόθεσμα.

Δείτε στα παρακάτω γραφήματα, όλα τους με εύρος ενός μηνός, όπου οι 23 Ιουνίου σημειώνεται περίπου στο μέσο κάθε γραφήματος, πως πιέστηκαν βραχυπρόθεσμα, που φαίνεται με το κόκκινο βελάκι.

Σας παρουσιάζουμε τα εξής γραφήματα:

  • Ο δείκτης FTSE-100, ήτοι ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.
  • Ο δείκτης DAX, ήτοι ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Γερμανίας.
  • Η ισοτιμία Στερλίνας με το Ευρώ.
  • Η ισοτιμία Ευρώ με το Δολάριο.

FTSE100 after Brexit

>>>•<<<

DAX after Brexit>>>•<<<

GBP to EUR_after Brexit>>>•<<<

EUR to USD_after Brexit>>>•<<<

Από την παρατήρηση των γραφημάτων τι διαπιστώνουμε;

Βραχυπρόθεσμα επικράτησε ένας πανικός, αλλά πραγματικά βραχυπρόθεσμα. Μετά ο FTSE-100 ή με άλλα λόγια ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης που με την πορεία του αντανακλά την δύναμη και προοπτική της οικονομίας του Η.Β., ανέκαμψε και όχι μόνο έσβησε τις ζημιές από τον βραχυπρόθεσμο πανικό μετά την επικράτηση του Brexit, αλλά προχώρησε και πιο ψηλά, όπου στις 7/7/2016 σημείωνε κέρδη σχεδόν 4% από τις 23/6ου που συνέβη το Δημοψήφισμα.
Φαίνεται ότι οι επενδυτές, επανακτώντας την ψυχραιμία τους, έκριναν ότι το αποτέλεσμα, με όλα τα συν και πλην, μπορεί να είναι εντέλει θετικό για την οικονομία του Η.Β., γι’αυτό και η άνοδος του FTSE.

Από την άλλη μεριά, ο δείκτης DAX, που αντανακλά την ισχύ και προοπτική της γερμανικής οικονομίας, περίπου μισό μήνα μετά τις 23/6ου, έχει έως και τις 7/7ου μια σχεδόν καθαρή πτωτική τροχιά και χάνει πάνω από 6%, που δεν μπορείς να το πεις και λίγο. Αν μη τι άλλο, φαίνεται ότι οι επενδυτές έκριναν στην πράξη που αποτυπώνεται στην διαμόρφωση του δείκτη, ότι οι προοπτικές της γερμανικής οικονομίας κάπου μάλλον χωλαίνουν, γι’αυτό και πιέζουν τον δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα.
Και βέβαια αυτή η συμπεριφορά των επενδυτών, ακυρώνει το επιχείρημα που προέβαλαν προ του Δημοψηφίσματος, ότι εάν επικρατούσε η Έξοδος, όπως και έγινε, οι αρνητικές συνέπειες θα ήταν κατά πολύ χειρότερες για την οικονομία της Βρετανίας από ό,τι για την γερμανική οικονομία.

Γιατί Πρέπει να Εξάγω και Πως θα μάθω να Εξάγω

Όσον αφορά στην πορεία των νομισμάτων, ναι, η βρετανική Στερλίνα, μετά τις 23/6ου, έχει διολισθήσει εντόνως έναντι του Ευρώ και στις 7/7ου χάνει λίγο πάνω από 10%. Η διολίσθηση αναμενόμενη σε κάποιο βαθμό, καθώς ένας από τους λόγους που προτιμήθηκε το Brexit ήταν και η δυνατότητα εξωτερικής υποτίμησης που καθιστά την οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική. Προφανώς από την έντονη διολίσθησή της, ακριβαίνουν τα εισαγόμενα προϊόντα, που σε κάποιο βαθμό, συνεπάγεται ότι μειώνεται και η αγοραστική δύναμη των βρετανών πολιτών, όσον αφορά όμως τα εισαγόμενα.
Όμως από την άλλη, αυτό αντισταθμίζεται από την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της βρετανικής οικονομίας που μεσομακροπρόθεσμα μπορεί να υπερκαλύψει τις αρνητικές συνέπειες της διολίσθησης, τονώνοντας την εγχώρια παραγωγή και απασχόληση, άρα και εισόδημα.
Επιπλέον, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η εξωτερική υποτίμηση, σαν αυτή δηλαδή που συμβαίνει στην Βρετανία με τα άλλα διεθνή νομίσματα, μπορεί να είναι σε κάποιο βαθμό επώδυνη για τους πολίτες, αλλά η εναλλακτική της, ήτοι η εσωτερική υποτίμηση (σαν αυτή που συμβαίνει στην Ελλάδα με μείωση μισθών και συντάξεων και συρρίκνωση της οικονομίας) θα ήταν περισσότερο επώδυνη για τους πολίτες. Πάντα, η εσωτερική υποτίμηση είναι περισσότερο επώδυνη για τους πολίτες έναντι της εξωτερικής υποτίμησης.

Αν τώρα δούμε την ισοτιμία του Ευρώ έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, θα δούμε ότι ακόμα και αυτό το γερμανοβαρές Ευρώ, από την στιγμή του βρετανικού δημοψηφίσματος έως και τις 7/7ου, ακολούθησε πτωτική κατά βάση πορεία, χάνοντας σχεδόν 3%. Προφανώς οι επενδυτές έκριναν ότι η ισχύς και ασφάλεια του ευρωνομίσματος συγκριτικά με το δολάριο, μειώθηκε, γι’αυτό και αυτή η πρακτική εξέλιξη, που όμως δεν έχει μια πλευρά, αλλά δύο: μπορεί το Ευρώ να έχασε σε αξία έναντι του δολαρίου, αλλά αυτό σημαίνει ότι τα παραγόμενα στην Ευρωζώνη προϊόντα έγιναν κατά τι ανταγωνιστικότερα στις διεθνείς αγορές συγκριτικά με τα αμερικάνικα, λόγω δηλαδή της εξωτερικής υποτιμήσεως.

Όμως φαίνεται ότι παρά αυτή την μικρή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωζώνης και Γερμανίας βέβαια, λόγω της διολίσθησης του Ευρώ έναντι του δολαρίου, οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν σοβαρά, για το μέλλον της γερμανικής οικονομίας, κάτι που αντανακλάται στην πορεία του DAX.

After Brexit TableΣυνολικό συμπέρασμα: Δεν υπήρξε η καταστροφή που φώναζαν ότι θα συμβεί κάποιοι, ιδιαιτέρως στην Βρετανία. Εάν υπάρχει κάποια έντονη αρνητική επίδραση, αυτή συγκεντρώνεται περισσότερο στα της Γερμανίας και συνεπώς αυτή είναι που μάλλον πρέπει να ανησυχεί περισσότερο για το μέλλον. Και αυτό δεν το λέμε μιλώντας θεωρητικά, αλλά πλέον στηριζόμενοι στα δεδομένα των πραγματικών αντιδράσεων των αγορών, μισό μήνα μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και ενώ ο πανικός έχει περάσει.

Παναγιώτης Σοφιανόπουλος
Οικονομολόγος 

Σχετικά:

Με αισιοδοξία δέχτηκε το Brexit ο εφοπλιστικός κόσμος

Related posts