6 Μαΐου 2024

CEPR: Η Ελλάδα θα χρειαστεί καλύτερες μακροοικονομικές πολιτικές για να ξεφύγει από την μαζική ανεργία

CEPR: Η Ελλάδα θα χρειαστεί καλύτερες μακροοικονομικές πολιτικές για να ξεφύγει από την μαζική ανεργία

CEPR: Η Ελλάδα θα χρειαστεί καλύτερες μακροοικονομικές πολιτικές για να ξεφύγει από την μαζική ανεργία. Σε μια νέα έκθεσή του, το Κέντρο Οικονομικοπολιτικής Έρευνας της Ουάσινγκτον, ΗΠΑ (Center for Economic and Policy Research) διαπιστώνει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόγραμμα ενίσχυσης αν είναι να ξεφύγει από τα χρόνια μαζικής ανεργίας που διαφαίνονται.260115-1

Η μελέτη φέρει τίτλο “Η Ελληνική Οικονομία: Ποιον δρόμο μπροστά;” με επικεφαλής τον οικονομολόγους Mark Weisbrot, David Rosnick και Stephan Lefebvre και σημειώνει, ότι μετά έξι χρόνια ύφεσης, η Ελλάδα πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές προσαρμογές παγκοσμίως, μέσω εσωτερικής υποτίμησης και την κυβέρνηση να επιτυγχάνει το μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα στην Ευρωζώνη.

“Η προσαρμογή έγινε, με την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών να έχουν πληρώσει ένα τρομερό και μη απαιτούμενο κόστος για αυτήν” αναφέρει ο διευθυντής του CEPR και επικεφαλής της Μελέτης, Mark Weisbrot. “Τώρα είναι ανάγκη να υπάρξει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης της απασχόλησης, αντί του τρέχοντος προγράμματος που υπόσχεται μαζική ανεργία για τα χρόνια που έρχονται”.

Το κυκλικά προσαρμοσμένο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό – το οποίο μετρά το δημοσιονομικό μάζεμα της κυβέρνησης – μετακινήθηκε από 5,7% το 2013 σε 6,0% του ΑΕΠ το 2014. Και η μελέτη σημειώνει σχετικά ότι είναι φανερό ότι αυτή η εντονότατη περιοριστική δημοσιονομική πολιτική ήταν η αιτία της τεχνικής επιστροφής στην ανάπτυξη, όπως εκτιμάται για το 2014.

Η Μελέτη περιγράφει τα σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά κόστη στην Ελλάδα για να πετύχει την προσαρμογή της, με το εγχώριο προϊόν να μειώνεται περίπου κατά 26% και την ανεργία να βρίσκεται στο 25,5% και την ανεργία στους νέους ειδικότερα, στο 49,6%. “Οι μισθοί μειώθηκαν κατά 16% στον ιδιωτικό τομέα … και κατά 23,5% στο σύνολο. Η κυβέρνηση περιόρισε περίπου 19% του δυναμικού της (ΔΥ)”. Ωστόσο το ΔΝΤ προβλέπει και άλλα δύσκολα χρόνια, υπολογίζοντας την ανεργία στο 15,8% το 2018 – μια δεκαετία δηλαδή αφού ξεκίνησε η κρίση.

Η τρέχουσα ανάκαμψη της Ελλάδος είναι εύθραστη και τα υπαγορευόμενα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα και τα άλλα μέτρα λιτότητας, θα συνεχίσουν να αποτελούν τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη.

Ο Weisbrot αναφέρει ότι “Υπάρχουν πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός αυτής της σκοτεινής περιόδου, ξανά σε μια διατηρήσιμη, ισχυρή ανάκαμψη, αλλά δεν είναι αυτές που οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν επιβάλει στην Ελλάδα” και προσθέτει ότι “απαιτείται ένα πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης που θα υποκαταστήσει την χαμένη ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα”.

Ο Weisbrot αναφέρει ότι η ΕΚΤ μπορεί να βοηθήσει την ανάκαμψη της Ελλάδος με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσής της, αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα και κρατώντας τα επιτόκιά της χαμηλά, όπως επίσης συνδυασμένα και με άλλα μέτρα που να εξασφαλίζουν χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Σε σχέση με την επικράτηση του Σύριζα, ο Weisbrot ανάφερε ότι αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα για την υπόλοιπη Ευρωζώνη: “Οι ψηφοφόροι απέρριψαν την παρατεταμένη μαζική ανεργία και εξέλεξαν νέα κυβέρνηση, δίδοντάς της εντολή να διαπραγματευτεί μια καλύτερη συμφωνία. Και αυτή η νέα κυβέρνηση θα έχει διαπραγματευτική ισχύ. Μια κυβέρνηση που είναι πρόθυμη να σταθεί στο ύψος των ευρωπαϊκών αρχών μπορεί να βοηθήσει πραγματικά την Ευρώπη να κινηθεί εκτός των οικονομικών πολιτικών που έχουν αποδειχθεί αξιοθρήνητη αποτυχία” δήλωσε ο γνωστός οικονομολόγος.

Διαβάστε (στα αγγλικά) ολόκληρη της Έκθεση, εδώ.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 50%) για Υφιστάμενες επιχειρήσεις
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 100%) για ανέργους, για ίδρυση επιχείρησης
✎ Η συντομότερη Ανάλυση της Ελληνικής (Μνημονιακής) Οικονομίας
✎ Ο Νόμος της Αντίστροφης Προσπάθειας και γιατί Αποτυγχάνετε

• Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

Άλλα σημαντικά Νέα

Related posts