28 Μαρτίου 2024

Breaking News

UBS: Πιθανότητες για ελληνικό default, υψηλότερες του 50%

UBS: Πιθανότητες για ελληνικό default, υψηλότερες του 50%

UBS: Πιθανότητες για ελληνικό default, υψηλότερες του 50%. Κατά την ελβετική τράπεζα, οι πιθανότητες για ένα default της χώρας μας (παύση πληρωμών) κυμαίνονται πλέον στο 50-60%.UBS
Αντίστοιχα, η έξοδος της χώρας μας από την ευρωζώνη πιθανολογείται στο 20-30%.

Ο επενδυτικός τραπεζικός γίγαντας UBS, δείχνει απαισιόδοξος, υπογραμμίζοντας τα αυξανόμενα προβλήματα ρευστότητας της χώρας μας.

Σύμφωνα με την UBS, η συνεργασία βελτιώθηκε και από τις δύο πλευρές αλλά η πρόοδος που απαιτείται για συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις είναι αργή. Ο οίκος εκτιμά ότι η διαφορά σε αυτό τον τομέα είναι πολύ μεγάλη μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδος, με κίνδυνο μη επίτευξης συμφωνίας.

Παρόλο που η βασική υπόθεση της UBS δεν περιλαμβάνει έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη, οι αναλυτές της όμως θεωρούν ότι υπάρχει σήμερα ένας αυξημένος κίνδυνος επιβολής ελέγχων των κεφαλαιακών ροών, στο εύρος 30-40%.

Από την UBS αναφέρθηκε ότι καθώς ο βαθμός προόδου είναι απογοητευτικός, αναγκάζονται να αυξήσουν την πιθανότητα κινδύνου εξόδου από τα επίπεδα του 10-20% στο 20-30%. Επιπρόσθετα, ο κίνδυνος ελέγχων των κεφαλαιακών ροών είναι ουσιώδης διότι ένα default (παύση πληρωμής) θα επιτάχυνε την φυγή καταθέσεων.

Η UBS αναφέρει πως αναμένουν προσεχώς να συνεχίσουν οι σκληρές διαπραγματεύσεις, και ότι είναι πιθανότερο να εξαχθεί κάποια συμφωνία. Επιπλέον, λέει ο τραπεζικός κολοσσός, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή στην ευρωζώνη και εκτιμά ότι μια έξοδος από τη ζώνη, θα επέφερε στην Ελλάδα πιθανότατα σκληρές οικονομικές δυσκολίες, την στιγμή μάλιστα που ήδη η χώρα μαστίζεται από υψηλή ανεργία.

Από την άλλη μεριά, ο οργανισμός παροχής ερευνών στον χρηματοοικονομικό τομέα SENTIX, έχει αναπτύξει μια στατιστική έρευνα που καταγράφει τον κίνδυνο διάσπασης της ευρωζώνης (Euro Break Up Index), τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης (Contagion Risk Indicator) όπως και ειδικότερη εστίαση σε χώρες της ευρωζώνης με υψηλότερη πιθανότητα εξόδου (Euro countries in focus with Exit probabilities).

020515-1

Ο SENTIX λοιπόν, με τις πλέον πιο πρόσφατες μετρήσεις (24 Απριλίου), καταγράφει τον κίνδυνο διάσπασης της ευρωζώνης (Euro Break Up Index) στο 49,0%, όσον αφορά στην εστίαση σε χώρες της ευρωζώνης με υψηλότερη πιθανότητα εξόδου (Euro countries in focus with Exit probabilities) βλέπει την υψηλότερη πιθανότητα στην Ελλάδα με 48,3% και την Κύπρο να ακολουθεί με 10,6%, ενώ τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης (Contagion Risk Indicator) τον καταγράφει γύρω στο 25% μεταξύ πράσινου και κίτρινου χρώματος, επίπεδα δηλαδή χαμηλά.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες – πάντα πρόσφατα ενημερωμένες

✎ The End of Eurozone?
✎ 52% των Ελλήνων προτιμά εθνικό νόμισμα
✎ Έξοδος από την Ευρωζώνη; Γιατί Όχι;
✎ Από την Ευρωζώνη επωφελήθηκε μόνο η Γερμανία

• Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

Άλλα σημαντικά Νέα

Related posts