18 Ιουλίου 2024

Fitch: Πιθανό το Grexit, αλλά απίθανη η συστημική κρίση

Fitch: Πιθανό το Grexit, αλλά απίθανη η συστημική κρίση

Fitch: Πιθανό το Grexit, αλλά απίθανη η συστημική κρίση. Η Ευρωζώνη θα υπέφερε ένα σημαντικό σοκ εάν η Ελλάδα αποχωρούσε, αλλά είναι απίθανο να πυροδοτήσει μια συστημική κρίση σαν αυτή στο 2012, ή την έξοδο και άλλης χώρας, αναφέρει η Fitch Ratings.Fitch: Πιθανό το Grexit, αλλά απίθανη η συστημική κρίση

Ο άμεσος κίνδυνος από την αποχώρηση της Ελλάδος από τη ζώνη του Ευρώ, έχει μειωθεί μετά την πρόσφατη συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές. Αλλά η μη συμβιβαστική στάση που διατηρούν και οι δύο πλευρές, ιδίως πριν την συμφωνία, δεικνύει την πιθανότητα ενός μελλοντικού ατυχήματος. Το Grexit λέει η Fitch, δεν είναι η βασική μας θέση, αλλά παραμένει ως κίνδυνος καθώς διαπραγματεύσεις εις βάθος λαμβάνουν χώρα και η ελληνική κυβέρνηση, επιδιώκει να διατηρήσει την εσωτερική υποστήριξη.

Ωστόσο η Ευρωζώνη ανέπτυξε μηχανισμούς που θα εμποδίσουν καταστάσεις που θα οδηγούσαν σε παύση πληρωμών σε εθνικό χρέος και έτσι, εμποδίζουν την μετάδοση. Η Fitch, αναφέρει ότι μια αλυσιδωτή αντίδραση με αφορμή το Grexit, η οποία θα κατέληγε στην διάσπαση της Ευρωζώνης, είναι απίθανη.

Το Grexit θα συνεπάγονταν πιθανότατα παύση πληρωμών σε μέρος τουλάχιστον του ελληνικού χρέους. Η έκθεση όμως άλλων κρατών μελών της ΕΕ σε αυτή την πιθανή εξέλιξη, θα ήταν περιορισμένη και γι’αυτό, οι δείκτες χρέους προς το ΑΕΠ δεν θα επηρεάζονταν άμεσα. Επίσης ο γνωστός χρηματοοικονομικός Οίκος όπως και Αξιολογήσεων, αναφέρει ότι νομίζει πως το κόστος από μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν διαχειρίσιμο από την ΕΚΤ.

Η επίδραση στις ξένες τράπεζες θα ήταν περιορισμένη διότι ήδη απορρόφησαν ζημιές από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που αφορούσε τους ‘ιδιώτες’ το 2012 και έκτοτε, υποβάθμισαν το ελληνικό ρίσκο.

Οι αντιδράσεις των αγορών είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Εάν τα επιτόκια της περιφέρειας αυξηθούν έντονα, η δυναμική στα κρατικά χρέη θα μπορούσε να είναι επιβλαβής.

Το Grexit θα δείξει ότι η συμμετοχή στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, απαιτεί πολιτική αποδοχή μιας σκληρής δημοσιονομικής στάσης και μη δημοφιλών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να δημιουργηθεί μια οικονομία που θα είναι ικανή να προσαρμοστεί εσωτερικά. Δεν υπάρχει άλλος φανερός υποψήφιος για έξοδο από την Ευρωζώνη, αλλά μεσοπρόθεσμα, θα υπήρχε μεγαλύτερος κίνδυνος εξόδου για χώρες στις οποίες η η πολιτική δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις θα αποδυναμώνονταν. Αλλά ένα Grexit μπορεί επίσης να επιταχύνει την ενδυνάμωση των θεσμών της Ευρωζώνης και συνεπώς, της νομισματικής ένωσης.

Εμείς, ως TaxCoach, θα πούμε ότι η Fitch με αυτό της το report, δείχνει να προσπαθεί να καθησυχάσει την διεθνή κοινή γνώμη περί των συνεπειών ενός Grexit, αν και σε ένα σημείο, αναφέρει ότι «οι αντιδράσεις των αγορών είναι δύσκολο να προβλεφθούν». Σε αυτό το σημείο και επειδή ουδείς προφήτης, εμείς θα δώσουμε έμφαση ακριβώς σε αυτό, δηλαδή στην αντίδραση των διεθνών αγορών.

Στις διεθνείς κεφαλαιαγορές δραστηριοποιούνται μεγάλοι κερδοσκόποι. Όταν το 1992 για πολύ μικρότερη αφορμή και πολύ μικρότερη πιθανή εστία φωτιάς, γνωστός κερδοσκόπος – μεγαλοεπενδυτής πίεσε στην αδυναμία της αγγλικής λίρας και πέτυχε να γονατίσει την κεντρική τράπεζα της Αγγλίας, πιστεύετε ότι σήμερα με μια πολύ μεγαλύτερη πιθανή εστία φωτιάς, δεν θα εκμεταλλευθούν την ευκαιρία για να κερδοσκοπήσουν, ‘γονατίζοντας’ αυτή την φορά το €υρώ;

Οι επίσημοι άμεσοι ή έμμεσοι διαχειριστικοί φορείς του €υρώ (ΕΚΤ, Κομισιόν, τα ίδια τα κράτη – μέλη), βρίσκονται στην γωνία του ρίνγκ και δέχονται ήδη κτυπήματα (εμφανής η κατρακύλα της αξίας του €υρώ στους τελευταίους μήνες) και βέβαια σε μια τέτοια περίπτωση, στην περίπτωση δηλαδή ενός οποιουδήποτε –exit, που βέβαια το πιθανότερο είναι το Grexit, μην αμφιβάλετε ότι έχουν αυτοί οι διεθνείς κερδοσκόποι την ισχύ και προφανώς την βούληση, να βγάλουν νοκ-άουτ το €υρώ, για να διογκώσουν τις περιουσίες τους.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

• Σκέφτεσαι Σεμινάρια; … Εὐεπιχειρεῖν !

✎ Τι αποφάσισαν στο Eurogroup για την Ελλάδα – Ποια τα βασικά σημεία – Ποια τα ρίσκα
✎ Ποιος θα υποχωρήσει πρώτα; Η Γερμανία ή η Ελλάδα; – Who will retreat first? Germany or Greece?
✎ Έξοδος από την Ευρωζώνη; Γιατί Όχι;
✎ Σκέψεις για τη νέα ελληνική κρίση
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 50%) για Υφιστάμενες επιχειρήσεις
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 100%) για ανέργους, για ίδρυση επιχείρησης

• Άλλα σημαντικά Νέα

Related posts