19 Απριλίου 2024

Γκ. Χαρδούβελης: Δεν θα μαυρίσουμε στον ήλιο αυτό το καλοκαίρι ακριβώς επειδή θέλουμε να βοηθήσουμε τον Έλληνα πολίτη

Γκ. Χαρδούβελης: Δεν θα μαυρίσουμε στον ήλιο αυτό το καλοκαίρι ακριβώς επειδή θέλουμε να βοηθήσουμε τον Έλληνα πολίτη

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης επισήμανε ότι «..δεσμεύομαι ότι θα το δουλέψουμε. Δεν θα μαυρίσουμε στον ήλιο αυτό το καλοκαίρι ακριβώς επειδή θέλουμε να βοηθήσουμε τον Έλληνα πολίτη».Έλληνα πολίτη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Tηλ.: 210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Τετάρτη, 06 Αυγούστου 2014

Δελτίο Τύπου
Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα Υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις» στην Ολομέλεια της Βουλής

 

Άκουσα τη συζήτηση με έντονο ενδιαφέρον. Νομίζω τις προηγούμενες δύο ημέρες και χθες έγινε ένας άκρως εποικοδομητικός διάλογος. Χθες κατά την ομιλία μου ζήτησα να βρούμε μία συναίνεση: είπα ότι το πολυνομοσχέδιο, στο οποίο είμαι επισπεύδων υπουργός και όχι αναγκαστικά αυτός που έχει κάνει όλα τα κομμάτια, έχει ένα προοδευτικό πρόσημο.

Οφείλει να δει κανείς ότι βάζουμε μπροστά τη χάραξη του αιγιαλού μετά από 70 χρόνια. Αυτό είναι κάτι θετικό και ελπίζω -απευθύνθηκα ιδιαίτερα στην αντιπολίτευση- ότι θα βρεθεί αυτή η συναίνεση και τουλάχιστον ορισμένα άρθρα από αυτά θα τα ψηφίσετε. Με την έννοια ότι δεν μπορούμε να διαφωνούμε σε όλα και για όλα. Αυτό θα στείλει και ένα μήνυμα συλλογικής ευθύνης των Ελλήνων και στους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Άκουσα λίγο πριν ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε. Συμφωνώ απόλυτα. Η δική μου σκοπιά είναι να μην κοιτάζουμε το παρελθόν. Πολύ πριν την κρίση έγραψα ποια έπρεπε να ήταν η συνταγή και μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτό. Συμφωνώ με πολλές από τις κριτικές που ασκεί και η αντιπολίτευση για το πόσα λάθη κάναμε στο παρελθόν.

Ένα, όμως, μεγάλο λάθος που έκαναν όλα τα κόμματα, δεν δείχνω κάποιο συγκεκριμένα, είναι ότι δεν βρήκαν σημεία συναίνεσης για το πώς θα αντιμετωπισθεί αυτή η κρίση. Ο λόγος που οι υπόλοιπες χώρες σε κρίση κατάφεραν να βγουν γρήγορα από τα δικά τους μνημόνια ήταν ότι υπήρξε μία συναίνεση της μεγάλης πλειοψηφίας των κομμάτων σε αυτές τις χώρες. Συνεπώς, αυτό θα ήθελα από εδώ και εμπρός. Επειδή όλοι ανυπομονούμε να αλλάξει αυτή η κατάσταση, όλοι ξέρουμε ότι κάποιοι έφαγαν περισσότερο «ξύλο» από άλλους, όπως είπε ο κύριος Βούτσης. Επειδή όλοι θέλουμε να ξεφύγουμε από αυτό.

Η οικονομία αυτή τη στιγμή σταθεροποιείται. Το ερώτημα είναι «θα μπορέσουμε να τη σπρώξουμε και να πάει λίγο μπροστά;». Και για να σπρωχθεί η οικονομία πρέπει να υπάρχει μία κοινή συνισταμένη όλων. Να συμβάλουν όλοι στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Δεν ωφελεί, νομίζω, το να γυρίζει κανείς στο παρελθόν και να «δακτυλοδεικτεί». Άκουσα ότι έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Εγώ τουλάχιστον γι αυτό ήρθα, έχω πολλή δουλειά να κάνω μπροστά μου. Αυτή η δουλειά, όμως, είναι μία συλλογική δουλειά. Θα ήθελα πραγματικά να το σκεφτείτε.

Δεν είμαι πολιτικός, όπως ξέρετε, γνωρίζω όμως ότι όλοι οι πολιτικοί, όλοι εσείς, έχετε έρθει επειδή θέλετε να προσφέρετε. Αυτή είναι η κοινή συνισταμένη όλων σας. Ότι θέλετε κάτι να δώσετε στο δημόσιο βίο. Άρα, σκεφτείτε το λίγο και δείξτε ότι μπορείτε να το δώσετε. Οι ευκαιρίες σε αυτό το πολυνομοσχέδιο, ακριβώς επειδή ήταν πολλά άρθρα, τα οποία κατά την άποψή μου έχουν προοδευτικό πρόσημο, είναι να μπορέσετε να αποδείξετε ότι ναι, συμφωνούμε.

Προφανώς και θα διαφωνήσουμε κάπου. Προφανώς δεν μας αρέσουν τα πάντα για το πόθεν έσχες, αλλά οι διατάξεις του πόθεν έσχες είναι κάτι επιπλέον. Βοηθούν. Ο αιγιαλός βοηθάει. Το γεγονός ότι προσλαμβάνουμε κόσμο για να ελέγξει τα φορολογικά βοηθάει το δημόσιο. Το γεγονός ότι ξανακοιτάζουμε τις δημόσιες συμβάσεις. Μπορεί αυτό που είπατε να είναι του 2012 και μην είναι το τέλειο που θέλαμε όπως το 2014. Πάντως είναι μία βελτίωση σε αυτό που προϋπήρχε. Άρα, πέρα από το να τονίζουμε τη διαφωνία καλό είναι να τονίσουμε και τη συμφωνία και να το δείξουμε, έστω κάπου. Αυτό το «κάπου» το αφήνω σε εσάς. Δεν έχω την εμπειρία στο Κοινοβούλιο για να σας πω τουλάχιστον σε αυτό «πηγαίνετε». Οι διαφωνούντες ας βρουν αυτό το κάτι να το ψηφίσουν. Θα είμαι ευχαριστημένος.

Αυτό το πολυνομοσχέδιο περιέχει μόνο προαπαιτούμενα. Κάθισα στη Βουλή για να ακούσω τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρέπει να τρέξω στο υπουργείο γιατί ακόμη είμαστε σε διαπραγμάτευση για ορισμένα πράγματα. Άρα, πιθανόν να σας φέρω κα κάτι καινούριο μέχρι τις 19.30.

Για τον ΕΝΦΙΑ, επειδή έχει τονισθεί από όλους, πράγματι, είναι ένας φόρος που δεν βασίζεται στην ικανότητα να πληρώσεις, δηλαδή στο εισόδημά σου. Βασίζεται μόνο στο τι έχεις, όχι στο τι εισόδημα έχεις. Εκεί πρέπει να το προσέξουμε. Έγινε μία αλλαγή. Η προσπάθεια ήταν το κράτος να έχει ένα σωστό φόρο κατοικίας και ακίνητης περιουσίας. Ήταν η πρώτη φορά. Είναι προφανές ότι όταν γίνονται τα πράγματα σε τόσο μεγάλη έκταση, μιλάμε για 6 εκ. φορολογούμενους, θα υπάρχουν λάθη. Και στην Ελλάδα ο λόγος που έγιναν τα τεράστια λάθη είναι αυτή η κληρονομιά του παρελθόντος. Για 4.000 οικισμούς στην Ελλάδα δεν υπήρχαν αντικειμενικές αξίες και βρέθηκε μία φόρμουλα για το πώς θα βρεθεί η αντικειμενική αξία. Αυτό πρέπει να το θεραπεύσουμε και μάλιστα σύντομα.

Αυτό, λοιπόν, δεσμεύομαι ότι θα το δουλέψουμε. Δεν θα μαυρίσουμε στον ήλιο αυτό το καλοκαίρι ακριβώς επειδή θέλουμε να βοηθήσουμε τον Έλληνα πολίτη.

 

✎✎✎ Δείτε ακόμη…

ΥΠΟΙΚ: σε δύο κατηγορίες εντάσσει προβλήματα και υπερβολικές επιβαρύνσεις που προέκυψαν κατά την εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ

Σε 12 μηνιαίες δόσεις, ακόμα και οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Εφορία

Related posts