28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Απαλλαγή από ΦΠΑ για 415.000 περίπου επιχειρήσεις – Προϋποθέσεις και διευκρινίσεις ένταξης

Απαλλαγή από ΦΠΑ για 415.000 περίπου επιχειρήσεις – Προϋποθέσεις και διευκρινίσεις ένταξης

Νέα τροπολογία κατατέθηκε εχτές στη Βουλή που αφορά την Απαλλαγή από ΦΠΑ για περίπου 415.000 μικρές επιχειρήσεις με προϋπόθεση ακαθάριστων εσόδων έως 10.000 ευρώ.Απαλλαγή από ΦΠΑ

Πρόκειται για προαιρετικό μέτρο και οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να ενταχθούν στην απαλλαγή, κατόπιν υποβολής αίτησης στην αρμόδια ΔΟΥ. Εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις θα εξαιρούνται από τον ΦΠΑ, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα επανένταξης στο σύστημα του ΦΠΑ εφόσον το θεωρήσουν απαραίτητο.

Η διάταξη αυτή στοχεύει στην μείωση του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων και της φορολογικής διοίκησης και διευκολύνει τις συναλλαγές των πρώτων, οι οποίοι μετά την ένταξη τους στη απαλλαγή του ΦΠΑ δε θα υποχρεούνται να χρεώσουν ΦΠΑ στις συναλλαγές τους.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου επωφελούνται περίπου 415.000 μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες (με ετήσιο μηδενικό τζίρο ή τζίρο έως 10.000 ευρώ).

Η τροπολογία που φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, αναφέρει τα εξής:

1. Απαλλάσσονται από τον υποχρέωση δήλωσης και καταβολής του ΦΠΑ οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι κατά την προηγούμενη διαχειριστική χρήση είχαν ακαθάριστα έσοδα χωρίς τον φόρο προστιθέμενης αξίας μέχρι 10.000 ευρώ.

2. Αντίθετα δεν απαλλάσσονται ακόμα και αν έχουν ακαθάριστα έσοδα κάτω των 10.000 ευρώ:

οι αγρότες που υπάγονται σε ειδικό καθεστώς

επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν είναι εγκαταστημένοι στο εσωτερικό της χώρας

• η παράδοση καινούργιου μεταφορικού μέσου

3. Οσοι επιλέξουν την απαλλαγή από τον ΦΠΑ, στην περίπτωση που σε μία διαχειριστική χρήση υπερβούν το ποσό των 10.000 ευρώ, αυτομάτως στην επόμενη χρήση εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ.

4. Εάν η πρώτη διαχειριστική περίοδος αφορά χρονικό διάστημα μικρότερου του έτους, για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να υπαχθεί στο νέο καθεστώς, θα γίνεται αναγωγή των ακαθάριστων εσόδων σε ετήσια βάση.

5. Απαραίτητη προϋπόθεση για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ είναι η υποβολή αίτησης στο τμήμα Μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ.

6. Οταν μία επιχείρηση μετατάσσεται υποχρεωτικά ή προαιρετικά από το ένα καθεστώς στο άλλο, κατά την έναρξη συγκεκριμένης διαχειριστικής περιόδου τα αποθέματα των εμπορεύσιμων αγαθών, τα οποία υπάρχουν κατά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου απογράφονται υποχρεωτικά και αποτιμώνται, και υπάρχει υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ που έχει εκπέσει όταν η επιχείρηση μετατάσσεται από το κανονικό στο απαλλασσόμενο καθεστώς και δικαίωμα έκπτωσης, αντίστοιχα, όταν μετατάσσεται από το απαλλασσόμενο στο κανονικό καθεστώς.

7. Οσοι υπαχθούν στο απαλλασσόμενο καθεστώς έχουν υποχρέωση έκδοσης φορολογικών στοιχείων στα οποία θα αναγράφουν την ένδειξη «χωρίς φόρο προστιθέμενης αξίας – απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων» και δεν δικαιούνται να εκπέσουν τον φόρο εισροών τους.

 

✎✎✎ Δείτε ακόμη…

Related posts