20 Απριλίου 2024

Ανεξόφλητες οφειλές – τελεσίγραφα 20ημερης προθεσμίας ρύθμισης και κατασχέσεις

Ανεξόφλητες οφειλές – τελεσίγραφα 20ημερης προθεσμίας ρύθμισης και κατασχέσεις

Φορολογικό σκηνικό: Χιλιάδες φορολογούμενοι με Ανεξόφλητες οφειλές – τελεσίγραφα 20ημερης προθεσμίας ρύθμισης και κατασχέσεις Ανεξόφλητες οφειλές - τελεσίγραφα 20ημερης προθεσμίας ρύθμισης και κατασχέσεις

«Κόκκινο καμπανάκι» έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο καθώς οι νέες ανεξόφλητες οφειλές,  οι οποίες προέκυψαν από αρχές έτους έως και τον Ιούλιο ανέρχονται στα 4,6 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα τα έσοδα από ρυθμίσεις για χρέη (σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία) κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, λόγω της αδυναμίας ρευστότητας των φορολογούμενων.

Επόμενη κίνηση του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με στοιχεία του megatv,  η πίεση σε μεγάλους οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Εφορίες και Ταμεία με ειδοποιητήρια-τελεσίγραφα 20ημερης προθεσμίας ρύθμισης και κατασχέσεις.

  • Εφορίες έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης σε 2.293 οφειλέτες, οι οποίοι βγήκαν εκτός ρυθμίσεων, για είσπραξη 78,6 εκατ. ευρώ μέσω κατασχέσεων κινητών και ακινήτων.

Στόχος εσόδων: είσπραξη τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ από τις παλιές οφειλές και τουλάχιστον το 25% των νέων χρεών, έως το τέλος του 2014.

  • Το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) έχει ήδη στείλει ειδοποιητήρια οφειλών καλώντας σε ένταξη ρύθμισης 64.267 οφειλέτες αλλά και ειδοποιητήρια σε 94.548 οφειλέτες, οι οποίοι έχουν περιθώριο 20 ημερών πριν ξεκινήσουν οι κατασχέσεις.

Στόχος εσόδων: είσπραξη 1,448 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικά στοιχεία Ιουλίου:

Κατά τον μήνα Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ από 1/1/2013 οι οφειλές που μπορούν να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση, ξεπερνάνε πλέον τα 15 δισ. ευρώ.

Κατά περίπου 172.000 αυξήθηκαν οι οφειλέτες μέσα σε ένα μήνα, με αποτέλεσμα να έχουν αγγίξει τα 2,5 εκατομμύρια συνολικά.

Μόλις το 1,1 δισ. ευρώ έχει ενταχθεί σε ρύθμιση (164.204 οφειλέτες) και έχουν εισπραχθεί περίπου 567 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτική εικόνα ασφαλιστικών ταμείων :

Σύνολο οφειλών, παλιών και νέων, έχουν αγγίξει τα 11 δισ. ευρώ και βαραίνουν 211.451 ασφαλισμένους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Ενώ τα 587 εκατ. έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και έχουν εισπραχθεί έως τώρα 177 εκατ. ευρώ.

Στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τρόικας, οι οποίες συνεχίζονται, η κυβέρνηση εμμένει σε αύξηση των δόσεων ρύθμισης, το κλιμάκιο τρόικας και ΔΝΤ πιέζουν για ανάθεση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εισπρακτικές εταιρίες, το οικονομικό επιτέλειο φαίνεται αρνητικό σε μια τέτοια πρόταση και προχωρά σε σύσταση και λειτουργία ειδικών μονάδων εντός των υπηρεσιών, για τη βελτίωση των δεικτών είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ο Σεπτέμβριος αναμένεται «καυτός» από θέμα φορολογικών εξελίξεων και οι φορολογούμενοι αγωνιούν με κομμένη την ανάσα ενώ πρόστιμα και προσαυξήσεις αυξάνουν συνεχώς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς εφορίες και ταμεία.

 

 

✎✎✎ Δείτε ακόμη…

 

 

Related posts