2 Μαΐου 2024

ΕΝΦΙΑ σε έξι δόσεις τελικά – Πρόβλεψη λοιπών φοροελαφρύνσεων

ΕΝΦΙΑ σε έξι δόσεις τελικά – Πρόβλεψη λοιπών φοροελαφρύνσεων

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα μεταξύ πρωθυπουργού, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γκίκα Χαρδούβελη, Χρήστου Σταϊκούρα και Δημήτρη Σταμάτη, αποφασίστηκε να καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ σε έξι δόσεις, με πρώτη δόση στο τέλος Σεπτεμβρίου και τελευταία δόση έως το τέλος Φεβρουαρίου 2015.

ΕΝΦΙΑ σε έξι δόσεις

Υπήρχε δυνατότητα και 7 δόσεων, αλλά το οικονομικό επιτελείο θεώρησε πιο σοφό να μη μεταφέρει πολλά φορολογικά έσοδα του 2014 στο 2015, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2014.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε ακόμη και υπόλοιπο πακέτο των φοροελαφρύνσεων που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στο Παρίσι στη συνάντηση με την τρόικα, όπου περιλαμβάνει:

  • τη μείωση των αντικειμενικών τιμών σε οικόπεδα που βρίσκονται σε 4.000 οικισμούς εκτός αντικειμενικού συστήματος και το εκ νέου άνοιγμα της εφαρμογής Ε9 προκειμένου οι φορολογούμενοι να διορθώσουν τα λάθη που έχουν κάνει.
  • περαιτέρω βελτιώσεις στη φορολόγηση του ΕΝΦΙΑκαι την παροχή έκπτωσης 50% στα κενά και ξενοίκιαστα ακίνητα από το 2015
  • την έκδοση νέων εκκαθαριστικών στους περίπου 700.000 – 800.000 φορολογούμενους που έχουν οικόπεδα σε αυτούς τους οικισμούς και όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει αν ελέγχουν το Ε9 για τυχόν λάθη.
  • την έκδοση νέων εκκαθαριστικών για όσους προχωρήσουν σε διορθώσεις.
  • τη μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων έως και κατά 2 μονάδες (από το 42% στο 40%) καθώς και αύξηση του αφορολόγητου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.
  • τη μείωση κατά 2 μονάδες των συντελεστών φορολογίας επιχειρηματικών κερδών (ισχύοντες συντελεστές 26% έως 50.000 ευρώ και 33% για άνω των 50.000).
  • την κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες με μπλοκάκι ή επιχειρήσεις, που δεν έχουν καμιά οικονομική δραστηριότητα ή συναλλαγή.
  • τη διατήρηση της έκτακτης εισφοράς αλλά με προϋποθέσεις (π.χ. μεγαλύτερη μείωση για χαμηλά εισοδήματα και μικρότερη για υψηλά εισοδήματα, ενώ τώρα ο συντελεστής της εισφοράς κυμαίνεται από 1% έως 4% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, είναι υπό συζήτηση και η αύξηση του αφορολόγητου ορίου της εισφοράς από 12.000 ευρώ στα 14.000 ή 15.000 ευρώ) και
  • τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 20%.

Πριν την ολοκλήρωση της σύσκεψης του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Βενιζέλο έγινε συζήτηση και για τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, έχοντας υπόψη τους τα οικονομικά στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού 7μηνου Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014 με πρωτογενές αποτέλεσμα ύψους 2.279 εκατ. ευρώ και κατηγορίες εσόδων που υπερέβησαν τον επικαιροποιημένο στόχο του επταμήνου, όπως:

  • Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 555 εκατ. ευρώ ή 14,5%.
  • Οι λοιποί άμεσοι φόροι κατά 212 εκατ. ευρώ ή 14,7%,
  • Οι λοιποί φόροι συναλλαγών κατά 81 εκατ. ή 28,0%,
  • Τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 320 εκατ. ευρώ ή 15,8%.

(πηγές Ημερησία-Καθημερινή-ανακοινώσεις υπουργείου Οικονομικών)

 

 

✎✎✎ Δείτε ακόμη…

 

 

 

 

 

 

Στην τελική ευθεία για την οριστικοποίηση του περιεχομένου του καλαθιού των φορολογικών ελαφρύνσεων βρίσκεται η κυβέρνηση. Το πακέτο πρόκειται να παρουσιαστεί στην τρόικα

Ατού στα χέρια του οικονομικού επιτελείου αναφορικά με τις ελαφρύνσεις είναι η καλύτερη των προβλέψεων πορεία των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού. Υπενθυμίζεται ότι στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου εισπράχθηκαν από τους φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων 555 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από αυτά που είχαν προβλεφθεί. Θετικά αναμένεται, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, να επιδράσει στα έσοδα και η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας.

Related posts