27 Απριλίου 2024

Επίσπευση αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ

Επίσπευση αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ

Επίσπευση αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ (Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων) ετοιμάζει η κυβέρνηση για να κατευνάσει την έντονη αγανάκτηση των φορολογούμενων λόγω των αυξημένων εκκαθαριστικών. Επίσπευση αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ

Μετά το επίσημο αίτημα του οικονομικού επιτελείου προς την τρόικα για αύξηση των δόσεων του ΕΝΦΙΑ του 2014 (από 6 έως και 8 δόσεις), θα ακολουθησουν προτάσεις για διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ του 2015 και μέσω της συσταθείσας Επιτροπής Αξιών Ακινήτων να καταλήξουν σε ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ φορολόγησης ακινήτων έως το Σεπτέμβριο του 2015 και τον Ιανουάριο του 2016 να έχουν έτοιμους τους πίνακες τιμών.

Απαραίτητες είναι οι διορθώσεις για περιοχές με αντικειμενικές αξίες πάνω από το 50% υψηλότερες των εμπορικών, ώστε να αποφεχθούν τυχόν δικαστικές προσφυγές λόγω της άδικης φορολόγησης καθώς και οι διορθώσεις για τα άδεια διαμερίσματα.

Απαλλαγές

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν από το οικονομικό επιτελείο οι τελικές αποφάσεις για εκπτώσεις στον φόρο ακινήτωναπαλλαγές για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και μείωση φόρου (έκπτωση έως και 50%) για ορισμένες κατηγορίες ιδιοκτητών που έχουν οικονομική αδυναμία να πληρώσουν.

Περιπτώσεις σεισμόπληκτων

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, οι ιδιοκτήτες με σεισμόπληκτο ακίνητο (π.χ. στην Κεφαλλονιά), θα πρέπει να αγνοήσουν το εκκαθαριστικό που έχει αναρτηθεί στο TAXIS, καθώς το Σεπτέμβριο θα προβλεφθεί διαδικασία απαλλαγής τους.

Προσοχή όμως για όσους διαθέτουν εκτός από το σεισμόπληκτο και άλλο ακίνητο, τότε θα πρέπει να πληρώσουν τη 1η δόση και θα γίνει συμψηφισμός μετά το Σεπτέμβριο.

Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη, από το υπουργείο Οικονομικών, το θέμα της επανεκκαθάρισης για όσους κάνουν διορθώσεις στα στοιχεία των ακινήτων τους έως το τέλος Νοεμβρίου, δηλαδή εάν θα γίνει συμψηφισμός φόρου πριν από το τέλος του έτους ή στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2015.

 

✎✎✎ Δείτε ακόμη…

 

Related posts