29 Νοεμβρίου 2023

Breaking News

Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ: μήπως ανήκεις στους νέους δικαιούχους;;;

Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ: μήπως ανήκεις στους νέους δικαιούχους;;;

Ποιοι είναι οι νέοι δικαιούχοι για το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗΚοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ

Με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Μάκη Παπαγεωργίου δημιουργείται νέα κατηγορία δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), για άνεργους που έχουν συμπληρώσει τρεις μήνες συνεχούς ανεργίας. Μέχρι σήμερα, το ΚΟΤ ίσχυε για τους μακροχρόνια άνεργους και με την τροποποίηση καλύπτεται η ανάγκη παροχής φθηνότερου ηλεκτρικού ρεύματος σε ανέργους που βρίσκονταν μικρότερο χρονικό διάστημα στην ανεργία.

Επιπλέον, δημιουργείται το θεσμικό πλαίσιο για την κάλυψη των άπορων – ευπαθών καταναλωτών, οι οποίοι έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω χρεών, ώστε να επανασυνδέονται άμεσα και να εντάσσονται σε ειδικό μειωμένο τιμολόγιο για την κάλυψη βασικών ενεργειακών τους αναγκών με την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται τα εξής:

Κατηγορία δικαιούχων τρίμηνης συνεχούς ανεργίας

Ενισχύεται η ένταξη των ανέργων στο ΚΟΤ με τη δημιουργία και νέας κατηγορίας δικαιούχων ανέργων, οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν άμεσα μετά από τρεις μήνες συνεχούς ανεργίας. Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος πρέπει να είναι μικρότερο από 12.000 ευρώ, χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος. Το εισοδηματικό αυτό όριο προσαυξάνεται κατά 6.000 ευρώ στις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος κατοικεί μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα.

Στο φορολογούμενο εισόδημα δεν λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες του ανέργου που τυχόν συμπεριλαμβάνεται στην ετήσια δήλωσή του και αφορά την περίοδο που προηγήθηκε της περιόδου ανεργίας του. Στην περίπτωση κατά την οποία και οι δύο σύζυγοι είναι άνεργοι για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών, για τον υπολογισμό του φορολογούμενου οικογενειακού εισοδήματος, η τυχόν αφαίρεση εισοδημάτων από μισθωτές υπηρεσίες που συμπεριλαμβάνονται στην παραπάνω δήλωση αφορά και στους δύο ανέργους.

Ο έλεγχος των εισοδηματικών κριτηρίων θα πραγματοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται κατά το έτος υποβολής της αίτησης.

Το όριο της συνολικής τετραμηνιαίας κατανάλωσης, σε ετήσια κυλιόμενη βάση, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 1500kWh.

Για τον υπολογισμό του ορίου κατανάλωσης δεν λαμβάνεται υπόψη η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει νυκτερινού τιμολογίου.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις από την ημερομηνία δημοσίευσης της Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κατηγορία δικαιούχων επανασύνδεσης λόγω έκτακτων συνθηκών

Δημιουργείται το θεσμικό πλαίσιο για την κάλυψη των ευπαθών καταναλωτών, οι οποίοι έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω χρεών. Σύμφωνα με την απόφαση, θα μπορούν να επανασυνδέονται άμεσα και να εντάσσονται σε ειδικό μειωμένο τιμολόγιο για την κάλυψη βασικών ενεργειακών τους αναγκών με την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.

Δικαιούχοι αυτής της κατηγορίας, είναι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι από την 1η Νοεμβρίου 2013 στα συσσίτια των ΟΤΑ, των Περιφερειών και της Εκκλησίας, οι οποίοι έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους προμηθευτές τους.

Η διαδικασία ένταξης στην συγκεκριμένη κατηγορία γίνεται μέσω Επιτροπών στους Δήμους όλης της χώρας, αποτελούμενες από 1 εκπρόσωπο της αντίστοιχης Δημοτικής Αρχής, 1 εκπρόσωπο του Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.) και έναν 1 εκπρόσωπο Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να ελέγχουν τις προϋποθέσεις και να δίνουν άμεσα την εντολή για την επανασύνδεση των ευπαθών καταναλωτών. Με απόφαση του οικείου Δημάρχου, θα συγκροτηθούν οι Επιτροπές και θα οριστούν τα μέλη, καθώς και ο συντονιστής αυτών.

Η ένταξη στην συγκεκριμένη κατηγορία ισχύει για ένα τετράμηνο.

Μετά το πέρας του τετραμήνου αυτού, ο καταναλωτής απεντάσσεται. Εφόσον ήταν ήδη ενταγμένος σε κατηγορία δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, παραμένει στην κατηγορία όπου ήταν δικαιούχος προ της ένταξής του σε αυτή την ειδική κατηγορία. Στις περιπτώσεις όπου ο καταναλωτής δεν ήταν δικαιούχος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, ενημερώνεται από την Επιτροπή που προαναφέρθηκε για το δικαίωμά του να υποβάλει άμεσα αίτημα ένταξης σε κάποια κατηγορία του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, για την οποία πληροί τα ισχύοντα κριτήρια.

Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο γι’ αυτή την κατηγορία δικαιούχων ισχύει έως τις 31.12.2015 και θα εφαρμόζεται για το σύνολο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας έως και 1700kWh. Αφορά σε κατανάλωση (ημέρας ή/και νύκτας για τους καταναλωτές που διαθέτουν μετρητή νυκτερινής κατανάλωσης) ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη βασικών αναγκών της κύριας κατοικίας του δικαιούχου.

Πηγή:eisodima.gr

 

>>>>Δείτε άλλα άρθρα μας<<<<

Πιθανό μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο με απόστρατους

ΤτΕ: Πως θα ρυθμίζονται και διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια

ΠΡΟΣΟΧΗ: βασικές προϋποθέσεις για την καταβολή της 2ης δόσης του οικογενειακού επιδόματος

Υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ για τους ορκωτούς ελεγκτές – λογιστές από 01-07-2014 – Ποιοι εξαιρούνται;

Related posts