19 Σεπτεμβρίου 2018

Breaking News

Ν. Δένδιας: Δηλώσεις περί κατάργησης των χρεών θεωρούνται παραπλάνηση και παραμυθολογία

Ν. Δένδιας: Δηλώσεις περί κατάργησης των χρεών θεωρούνται παραπλάνηση και παραμυθολογία

O υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκος Δένδιας, παρευρέθηκε σήμερα στην ημερίδα διαβούλευσης που διοργάνωσε, στο Μέγαρο Καρατζά, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου, με θέμα «Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη».
Μεταξύ άλλων ο υπουργός έκανε αυτοκριτική, αναφέρθηκε στην ανάγκη της ειλικρίνιας προς την ελληνική κοινωνία και χαρακτήρισε τις δηλώσεις περί κατάργησης των χρεών ως παραπλάνηση και η παραμυθολογία.

περί κατάργησης των χρεών

Όπως δήλωσε ο κ. Ν. Δένδιας: «Πρέπει, όμως, να σας πω και κάτι ακόμη και το λέω και ως αυτοκριτική, με την έννοια ότι το πολιτικό μας σύστημα δεν είναι ανεύθυνο για το ότι η χώρα οδηγήθηκε εκεί που οδηγήθηκε. Στην κρίση πάντα και μάλιστα στην αρχή που φαίνεται ότι υπάρχει σαφής βελτίωση, ότι υπάρχει φως μπροστά μας, μία παράμετρος δεν πρέπει να αγνοηθεί στο πολιτικό σύστημα συνολικά.

Και αυτή είναι, η ανάγκη της ειλικρίνειας προς την ελληνική κοινωνία.

Και δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό να μιλήσω γι’ αυτό, ιδιαίτερα σε μια εκδήλωση μέσα από την οποία, στην πραγματικότητα, απαιτούμε από τις επιχειρήσεις να είναι ανοικτές και ειλικρινείς απέναντι στην κοινωνία των πολιτών.

Δεν μπορούμε, λοιπόν, να απαιτούμε από τις επιχειρήσεις ειλικρίνεια και το πολιτικό σύστημα να ακολουθεί τις μεθόδους του παρελθόντος – από το οποίο βλέπουμε τα αποτελέσματά του.

Θα ήθελα, κυρίες και κύριοι, να αναφερθώ στη ομιλία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη.

Είναι αυτονόητο δικαίωμα του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να λέει αυτά που νομίζει. Δεν είναι αυτονόητο δικαίωμα, όμως, η παραπλάνηση και η παραμυθολογία!

Θα σας πω ακόμη κάποιους αριθμούς και θα καταλάβετε τι εννοώ: Στην Ελλάδα έχουμε, τα τελευταία χρόνια, ένα τεράστιο πρόβλημα “κόκκινων” δανείων. Τα “κόκκινα” δάνεια, τα μη εξυπηρετούμενα, είναι περίπου κάτι λιγότερο από 80 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναφέρομαι στα επιχειρηματικά, στα στεγαστικά, στα καταναλωτικά. Αυτά τα χρήματα αντιστοιχούν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς το τραπεζικό σύστημα. Εάν προσθέσετε σε αυτά τις οφειλές προς το ελληνικό δημόσιο, περνάμε τα 100 δισ. ευρώ και αν προσθέσετε και τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, περνάμε περίπου τα 110 δισ. ευρώ, χωρίς να αναφέρομαι στις μεταξύ των ιδιωτών ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις.

Έχουμε, λοιπόν, ένα τεράστιο όγκο που υπερβαίνει κατά πολύ τα 100 δισ. ευρώ. Και στο πλαίσιο αληθείας προς την κοινωνία έρχεται ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη και επαγγέλλεται τη «σεισάχθεια». Και θυμόμαστε τι σήμαινε για την αθηναϊκή δημοκρατία η «σεισάχθεια»: Κατάργηση των χρεών.

Η κατάργηση, λοιπόν, η «σεισάχθεια» των 110 δισ. ευρώ. Ξέρετε πόσα χρήματα στο Πρόγραμμα που ανακοίνωσε έχει αξιολογηθεί για την κοστολόγηση η «σεισάχθεια» των 110 δισ. ευρώ κατά τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης; Μόνο 2 δισ. ευρώ! Λιγότερο, δηλαδή από 2%.

Όταν, λοιπόν, ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης ανερυθρίαστα, με παραμυθίες, θέλει να αποκοιμίσει τον ελληνικό λαό, τι αξιοπιστία έχει ένα πολιτικό σύστημα που απαιτεί από τις εταιρείες, από το επιχειρείν, να είναι ανοικτές και ειλικρινείς απέναντι στην κοινωνία;

Κλείνοντας το χαιρετισμό μου δεν μπορώ παρά να σταθώ σε αυτή καθ’ αυτή την εκδήλωση. Με δύο λόγια:

Αυτό που συμβαίνει σήμερα εδώ, δηλαδή η συζήτηση για ένα εθνικό σχέδιο για την εταιρική κοινωνική ευθύνη, είναι κάτι το οποίο πρέπει να προχωρήσει και να υλοποιηθεί.

Οι υγιείς επιχειρήσεις, οι ανοικτές στην κοινωνία, το επιχειρείν συμφιλιωμένο με τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, είναι τμήμα ενός μοντέλου που θα μας βγάλει από τη μεγάλη κρίση. Είναι το μέλλον της πατρίδας μας, το μέλλον των νέων ανθρώπων».

Απόσπασμα από Δελτίο τύπου του Υπουργείου  Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της 16/09/2014 

 

 

>>>•<<<

✎ ✎ ✎ Δείτε ακόμη…

✎ Συμψηφισμό υποχρεώσεων με Αναδρομικά για τους Ένστολους ζητούν από τη ΝΔ

✎ Τι έδειξαν οι φορολογικοί και ασφαλιστικοί έλεγχοι της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας

✎ Αποτελέσματα απογραφής συνταξιούχων του Δημοσίου – Ολική απογραφή κάθε 5 χρόνια για τους συνταξιούχους του Δημοσίου

✎ Για Λογιστές: Υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης 2014 μέχρι τις 30 Οκτωβρίου

 Εισπράξεις €15,37 εκατ. τον Αύγουστο του Κ.Ε.Α.Ο.

✎ ΥΠΑΑΝ & GOOGLE: Διοργάνωση workshops για μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας

✎ Ταμειακό έλλειμμα της Κεντρικής Διοίκησης κατά €2,61 δισ. στο οκτάμηνο

✎ Επιστολή ΠΟΜΙΔΑ προς ΥΠΕΚΑ: Μόνιμο «χαράτσι» χειρότερο από τον ΕΝΦΙΑ η «ταυτότητα κτιρίου»

Related posts