18 Απριλίου 2024

Πλειστηριασμοί ακινήτων στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας;

Πλειστηριασμοί ακινήτων στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας;

Πλειστηριασμοί ακινήτων στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας; 

Πλειστηριασμοί ακινήτων στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας

Πως θα διαχειριστεί η κυβέρνηση το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων, με την τρόικα να πιέζει ασφυκτικά για ξεπούλημα ακινήτων μέχρι το 1/3 της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων και το χρόνο προστασίας της πρώτης κατοικίας να λήγει στο τέλος του έτους;

Πρόκειται για ένα «καυτό» θέμα που ανησυχεί χιλιάδες πολίτες που βρίσκονται στο… κόκκινο και η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει πρώτα σε συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς – ιδιοκτήτες ακινήτων και εκπροσώπους τραπεζών καθώς επίσης και σε ενημέρωση βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις. Στόχος να μην δημιουργηθεί ανάλογο πρόβλημα όπως με του ΕΝΦΙΑ, όπου προκάλεσε αγανάκτηση φορολογούμενων και σοβαρούς κυβερνητικούς τριγμούς

Σύμφωνα με στοιχεία της Ημερησίας, το υπουργείο Οικονομικών συζητά το πλάνο εκπλειστηριασμού ακινήτων στα 2/3 της τιμής τους και για το λόγο αυτό προτίθεται να φέρει σχετική διάταξη. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, οι αλλαγές αυτές αναμένεται να περιληφθούν στον νέο Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Κάθε απόφαση θα σχετίζεται πάντως και με τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια όπου θα δοθεί η ευκαιρία σε χιλιάδες δανειολήπτες να κάνουν ευνοϊκές ρυθμίσεις προκειμένου να μη χάσουν τα σπίτια τους. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί το σχέδιο που θα συνδέεεται με τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης και με το πόσα χρήματα μπορούν να διαθέσουν οι δανειολήπτες για την εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, οι μεσίτες και οι λοιποί φορείς της κτηματαγοράς ζητούν άμεση μείωση των αντικειμενικών αξιών, τουλάχιστον σε περιοχές όπου οι εμπορικές τιμές έχουν καταρρεύσει, το Μνημόνιο δεν προβλέπει αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών πριν  το 2017.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με την απόφαση αυτή για πλειστηριασμούς ακινήτων στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας, θα βρεθεί η χρυσή τομή, γιατί πλέον οι τιμές είναι υψηλότερες ακόμη και πάνω από 50% από αυτές που θα μπορούσε να «πιάσει» ο αγοραστής αν έβγαινε να πουλήσει στην αγορά.

Ενδεικτικό παράδειγμα: ακίνητο αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ πωλείται 60.000 ευρώ, επομένως ο εκπλειστηριασμός του στα επίπεδα των 66.000 ευρώ (τα 2/3) θα ήταν εύλογος και δεν θα προκαλούσε αντιδράσεις. Αλλωστε, η κτηματαγορά βρίσκεται ακόμη σε καθοδική πορεία, οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά μέσο όρο πάνω από 40% τα τελευταία χρόνια, οπότε δύσκολα μπορεί να βρουν οι ιδιοκτήτες τιμές σαν κι αυτές που ίσχυαν πριν από την κρίση. Η αγορά έχει «ξεφουσκώσει», ειδικά για ακίνητα που έχουν κτιστεί προ του 1985.

 

 

✎✎✎ Δείτε ακόμη…

✎ Ο ΕΝΦΙΑ ως τιμωρός

 

 

 

Related posts