28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Πως θα εκτυπώσω το ειδοποιητήριο μου για να πληρώσω τις ασφαλιστικές εισφορές μου προς ΕΦΚΑ;

Πως θα εκτυπώσω το ειδοποιητήριο μου για να πληρώσω τις ασφαλιστικές εισφορές μου προς ΕΦΚΑ;

(Α περίπτωση) Είμαι υπόχρεος ασφάλισης στον Ε.Φ.Κ.Α. και οφείλω να καταβάλλω ο ίδιος τις ασφαλιστικές εισφορές μου:

Πως θα ενημερωθώ για τις μηνιαίες ασφαλιστικές μου εισφορές προς ΕΦΚΑ και τη ληκτική ημέρα πληρωμής τους (+ τρόπους πληρωμής);

Πως θα εκτυπώσω το ειδοποιητήριο μου για να πληρώσω τις ασφαλιστικές εισφορές μου προς ΕΦΚΑ;

Πως θα ενημερωθώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μου (τρέχουσα εικόνα) προς ΙΚΑ ή προηγούμενο Ασφαλιστικό μου φορέα;

Πως θα ενημερωθώ για την Ασφαλιστική μου ικανότητα;

Ποια Ταμεία έχουν συγχωνευθεί στον Ε.Φ.Κ.Α.

Από 01.01.2017 έχει τεθεί σε ισχύ ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, στον οποίο έχουν συγχωνευθεί τα εξής ταμεία ΙΚΑ, Ε.Τ.Α.Α. – Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί), ΟΑΕΕ – Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, Ο.Γ.Α. – Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων, Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο και Ενιαίο Ταμείο Απασχολούμενων στα ΜΜΕ, Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα, Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών & Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας, όπως επίσης και άλλοι κλάδοι και λογαριασμοί που παρέχουν εφάπαξ βοήθημα. Εξαιρούνται μόνο οι διευθύνσεις του ΝΑΤ και του ΟΓΑ για την άσκηση των μη ασφαλιστικών τους αρμοδιοτήτων (προνοιακές παροχές).

• Οι υπόχρεοι που μέχρι 31.12.2016 ενημερώνονταν με ειδοποιητήρια από τον αρμόδιο Ασφαλιστικό φορέα τους για την καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών, πλέον θα ενημερώνονται είτε μέσω ειδοποιητηρίων είτε μέσω του Online προσωπικού ασφαλιστικού λογαριασμού τους μέσω του συστήματος του Ε.Φ.Κ.Α.

• Οι ασφαλιστικές εισφορές των προσώπων αυτών καταβάλλονται σε μηνιαία βάση, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα (πχ Εισφορά Ιανουαρίου 2017 έως 28.2.2017).

• Ασφαλιστικές εισφορές που δεν εξοφλούνται εμπροθέσμως, θεωρούνται καθυστερούμενες και επιβαρύνονται με τις νόμιμες προσαυξήσεις (Ν.4158/2013).

• Εισφορές των ανωτέρω προσώπων έως 31.12.2016, καταβάλλονται εντός των προθεσμιών που προβλέπονται από τις διατάξεις και τη διαδικασία που ίσχυε σε κάθε εντασσόμενο Φορέα.

(Β περίπτωση)

Διευκρινίζουμε ότι εκτός των υπόχρεων που καταβάλλουν οι ίδιοι τις ασφαλιστικές τους εισφορές, από 01.01.2017 έχουμε και την περίπτωση των Εργοδοτών (φυσικά ή Νομικά πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού δικαίου) που απασχολούν πρόσωπα υπαγόμενα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α. (με ισχύ από 01.01.2017).

Σύμφωνα με την παρ.7 του άρθρου 38 του ν.4387/2016, οι εισφορές δηλώνονται από τον εργοδότη στην Α.Π.Δ., σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., αναλόγως εφαρμοζόμενης.

Βασική προϋπόθεση για την ασφαλιστική τακτοποίηση των απασχολούμενων και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή, είναι η ΑΠΟΓΡΑΦΗ του εργοδότη στο ΜΗΤΡΩΟ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ- ΕΙΣΦΕΡΟΝΤΩΝ.
Κατά συνέπεια από 1/1/2017, ημερομηνία ένταξης στον Ε.Φ.Κ.Α. του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. αλλά και των λοιπών εντασσόμενων φορέων, οι ήδη απογεγραμμένοι εργοδότες του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. καθώς και οι εργοδότες που θα απογραφούν από την ημερομηνία αυτή στον Ε.Φ.Κ.Α., για απασχόληση μισθωτού που υπάγεται στην ασφάλιση του νέου φορέα Ε.Φ.Κ.Α. και θα παρακολουθείται από το Ο.Π.Σ./Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. μέσω της υποβολής Α.Π.Δ, θα ακολουθείται η μέχρι σήμερα διαδικασία κατά τα ισχύοντα του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., για την απογραφή και την δήλωση των στοιχείων ασφάλισης στην Α.Π.Δ., με τοπική αρμοδιότητα όπως αυτή ισχύει από τον Κανονισμό του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., στα πλαίσια της χωρικής αρμοδιότητας των κατά τόπο ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.

(Α περίπτωση) – υπόχρεοι στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α που καταβάλλουν οι ίδιοι τις ασφαλιστικές εισφορές τους

Ε.Φ.Κ.Α. online προσωπική/ός καρτέλα/λογαριασμός και εκτύπωση Ειδοποιητηρίου (αναλυτικά τα βήματα):

Ας δούμε τα βήματα για την είσοδο μας στη νέα εφαρμογή του Ε.Φ.Κ.Α. και τα βήματα (αναλυτικά) για την εκτύπωση των ειδοποιητηρίων των υπόχρεων:

  1. Είσοδος στην εφαρμογή του Ε.Φ.Κ.Α.

Κλικ στο site www.efka.gov.gr

2. Κλικ στις Ηλεκτρονικές υπηρεσίες 

 

 

3. Κλικ στο Σύνδεσμο ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ – ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ

4. Κλικ στο πεδίο ΕΙΣΟΔΟΣ

5. Κλικ στο πεδίο Συνέχεια στο Taxisnet (θα χρειαστείτε τους κωδικούς που χρησιμοποιείτε για την είσοδο σας στο Taxisnet)

Είσοδος με διαπιστευτήρια TaxisNet

Για την πρόσβαση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ απαιτείται πιστοποίηση μέσω του συστήματος TAXIS της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων

 

6. Κλικ και αναγραφή των κωδικών σας από το Taxisnet

7. Κλικ στο πεδίο Εξουσιοδότηση (μέσω αυτού εξουσιοδοτούμε τον εξυπηρετητή της ΗΔΙΚΑ να προσπελάσει τα στοιχεία μου (ΑΦΜ) που τηρούνται στη ΓΓΔΕ)

8. Κλικ + αναγραφή του ΑΜΚΑ μας και στη συνέχεια Κλικ στο πεδίο Είσοδος

Το Α.Φ.Μ.  μας ήδη αναγράφεται από το σύστημα, μετά την είσοδο μας με τους κωδικούς μας (Taxisnet)

Το TaxisNet σας πιστοποίησε, εισάγετε τον ΑΜΚΑ σας για Είσοδο στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες:

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΡΤΕΛΑ: Online προσωπικός ασφαλιστικός λογαριασμός μας στο σύστημα του Ε.Φ.Κ.Α.

9.  Κλικ στο πεδίο ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΗΝΑ 1/2017 για να δούμε τις Ασφαλιστικές Εισφορές μας + να εκτυπώσουμε το Ειδοποιητήριο μας

Έχουμε πλέον εισέλθει στην πληροφοριακή νέα καρτέλα μας στο σύστημα του Ε.Φ.Κ.Α. όπου μπορούμε να δούμε 3 δεδομένα:

α) την οφειλή μας για το μήνα (25ψήφιος κωδικός πληρωμής – ποσό πληρωμής – εμπρόθεσμη πληρωμή έως τέλος επόμενου μήνα) και να εκτυπώσουμε το ειδοποιητήριο μας

β) να δούμε την ασφαλιστική μας ικανότητα* και χρόνο ισχύος της και

γ) να δούμε τα στοιχεία του καταστήματος, στο οποίο ανήκουμε και μπορούμε να εξυπηρετηθούμε εφόσον είναι απαραίτητη η προσέλευση μας σε αυτό.

*(προσοχή όσον αφορά την Ασφαλιστική ικανότητα, ισχύει για ασφαλιστικά ενήμερους  με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές ή ασφαλιστικά ενήμερους μέσω ρύθμισης)

 

10. Κλικ στο πεδίο Ειδοποιητήριο – Έντυπη έκδοση για να εκτυπώσουμε το ειδοποιητήριο μας

10α. Βλέπουμε και μπορούμε να εκτυπώσουμε το Ειδοποιητήριο μας

10β. Επίσης με Κλικ στο πεδίο Τρόποι πληρωμής μπορούμε να δούμε τους τρόπους πληρωμής των ασφαλιστικών μας εισφορών

Τρόποι Πληρωμής

  • Η πληρωμή των εισφορών πραγματοποιείται σε Τράπεζες και ΕΛΤΑ με την χρήση του κωδικού εντολής πληρωμής, ο οποίος είναι ατομικός και χρησιμοποιείται για όσο χρονικό διάστημα ο ασφαλισμένος είναι υπόχρεος καταβολής εισφορών.
  • Ο ίδιος κωδικός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανάθεση πάγιας εντολής χρέωσης λογαριασμού σε Τράπεζα της επιλογής σας.
  • Η πάγια εντολή δεν εκτελείται όταν το ανώτατο όριο ποσού που έχετε ορίσει είναι μικρότερο από το πληρωτέο ποσό ή όταν δεν υπάρχει επαρκές υπόλοιπο στον λογαριασμό σας κατά την ημερομηνία εξόφλησης.
    Προσοχή!
    Ενημερωθείτε για τον ακριβή χρόνο ροής παγίων εντολών, κατά την ημερομηνία εξόφλησης, ώστε να εξασφαλίζετε την έγκαιρη πίστωση του λογαριασμού σας.
  • Μπορείτε να πληροφορηθείτε τα διαθέσιμα προϊόντα καταβολής εισφορών καθώς και ενδεχόμενες χρεώσεις για την χρήση τους από τις Τράπεζες και τα ΕΛΤΑ.

Επισήμανση

Η εντολή άμεσης χρέωσης λογαριασμού ενεργοποιείται εφόσον η σύμβαση με την Τράπεζα της επιλογής σας έχει πραγματοποιηθεί πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής.

*Ληξιπρόθεσμες οφειλές*

Επίσης μέσα από την ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΡΤΕΛΑ: Online προσωπικό ασφαλιστικό λογαριασμό μας στο σύστημα του Ε.Φ.Κ.Α. μπορούμε να ενημερωθούμε και για την τρέχουσα εικόνα των ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ μας

• είτε προς ΙΚΑ – εφόσον είμαστε εργοδότες και απασχολούμε ή απασχολούσαμε προσωπικό και έχουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν βεβαιωθεί μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ)

• είτε προς προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα, στον οποίο υπαγόμασταν έως 31.12.2016 και έχουν βεβαιωθεί (π.χ. ΟΑΕΕ)

Δείτε ακόμη: Κατάλογος σημείων παρουσίας ΕΦΚΑ (κλικ εδώ) για την περίπτωση που απαιτηθεί να προσέλθετε σε αυτά. Προσοχή οι υπόχρεοι, θα πρέπει να απευθυνθούν στα αρμόδια καταστήματα που ανήκουν και αναγράφονται στην ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΡΤΕΛΑ/Online προσωπικό ασφαλιστικό λογαριασμό τους.

04.02.2017 / Χρύσα Σωτηράκη (Ex. Account Manager-Business Consultant – LOLplus.gr Team Λογιστικές Ολοκληρωμένες Λύσεις)

Δίνουμε σημασία στην λεπτομέρεια… γιατί η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά!

Η ομάδα της LOLplus – Λογιστικές Ολοκληρωμένες Λύσεις κοντά σας σε κάθε σας βήμα… 

Τηλεφωνικό κέντρο: 211-409 73 18  /εταιρικό κινητό 693 652 6000 / email: info@lolplus.gr


Δείτε ακόμα: 

Μείωση ή αναστολή σύνταξης για όσους εργάζονται ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ

Συχνές ερωτήσεις για συνταξιούχους που πλέον υπάγονται στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α. από 01.01.2017

Συχνές ερωτήσεις για ελεύθερους επαγγελματίες και αυταπασχολουμένους που υπάγονται στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α. από 01.01.2017

 

Related posts