4 Μαΐου 2024

Ψυχρή η αντίδραση των Εφοριακών στην πρόταση Βαρουφάκη για πολίτες, μυστικούς ‘ράμπο’ φοροελεγκτές

Ψυχρή η αντίδραση των Εφοριακών στην πρόταση Βαρουφάκη για πολίτες, μυστικούς ‘ράμπο’ φοροελεγκτές

Ψυχρή η αντίδραση των Εφοριακών στην πρόταση Βαρουφάκη για πολίτες, μυστικούς ‘ράμπο’ φοροελεγκτές. Η πρώτη αντίδραση έμπειρων ελεγκτών, είναι μάλλον ψυχρή, καθώς υποστηρίζεται ότι το μέτρο που μιμείται το αμερικάνικο IRS, δεν θα είναι αποτελεσματικό στη χώρα μας.Ψυχρή η αντίδραση των Εφοριακών στην πρόταση Βαρουφάκη για πολίτες, μυστικούς ‘ράμπο’ φοροελεγκτές

Οι εφοριακοί και επίσημοι ελεγκτές, αναφέρουν ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο στην Ελλάδα αφού το πλαίσιο της φορολογίας, των φορολογικών ελέγχων κ.λπ., είναι τελείως διαφορετικό ως προς αυτό των ΗΠΑ, χωρίς να λειτουργούν οι ασφαλιστικές δικλείδες που υφίστανται στο αμερικανικό φορολογικό σύστημα, όπου το φόβητρο για τις συνέπειες της φοροαποφυγής, είναι όντως μεγάλο.

H Ρεβέκκα Μπασματζίδου, πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο MEGA όσον αφορά στη πρόταση Βαρουφάκη για τη χρησιμοποίηση πολιτών και τουριστών στο πλαίσιο του αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, ότι πιστεύει πως ο υπουργός έχει συμβουλευτεί νομικούς και συνταγματολόγους.
Ωστόσο, η κα Μπασματζίδου, έσπευσε να αμυνθεί των εφοριακών, καθώς ανάφερε ότι «Εμείς μπορούμε να ανταποκριθούμε στο έργο μας, αρκεί οι έλεγχοι να είναι στοχευμένοι».

Ο συνταγματολόγος και αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, απάντησε σχετικά ότι θα ζητηθεί η άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αλλά δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας, διότι το μέτρο θα προστατεύσει υπέρτερο αγαθό που είναι η προστασία των πολιτών.

Υπενθυμίζουμε ότι η χρησιμοποίηση πολιτών και τουριστών, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, είναι μια από τις προτάσεις που περιέχονται στη νέα επιστολή που έστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης στον Γ. Ντάιζελμπλουμ, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την Δευτέρα, όπου η Ελλάδα θα παρουσιάσει τις προτάσεις της στους εταίρους.

Η πρόταση του Βαρουφάκη, για ένα μικρό «σώμα» φοροελεγκτών, συνίσταται στο ότι αυτό θα στελεχώνεται από διάφορους πολίτες όπως φοιτητές, νοικοκυρές, ακόμη και τουρίστες σε περιοχές όπου η φοροδιαφυγή είναι έντονη, οι οποίοι θα πληρώνονται με την ώρα και θα έχουν συμβάσεις αυστηρά δύο μηνών.

Οι ‘ράμπο’ φοροελεγκτές, θα απαρτίζονται από πολίτες όπως φοιτητές, νοικοκυρές και τουρίστες· αφού θα έχουν περάσει κάποια εκπαίδευση, θα είναι εφοδιασμένοι με συσκευές καταγραφής ήχου και εικόνας.
Οι πολίτες –ελεγκτές, θα υποδύονται τους πελάτες, καλωδιωμένοι για την καταγραφή.

Και μόνο η “είδηση” ότι χιλιάδες απλοί “παρατηρητές” βρίσκονται παντού όντας εξοπλισμένοι με συσκευές καταγραφής ήχου και εικόνας εκ μέρους των φορολογικών αρχών, έχει τη δυναμική να αλλάξει τάχιστα τη φοροδοτική συμπεριφορά, αναφέρθηκε από τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Αυτοί οι πολίτες – ελεγκτές θα πηγαίνουν παντού, θα καλούν τους υδραυλικούς σπίτι τους για δήθεν επισκευές. Θα διαπιστώνουν δε εάν οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες, κόβουν αποδείξεις και επομένως δηλώνουν ή όχι, το εισόδημά τους και κατ’επέκταση και τον ΦΠΑ.

Σίγουρα, πρόκειται για ένα σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής αρκετά διαφορετικό από όσα έχουν εφαρμοστεί έως σήμερα.

Το μέτρο αυτό, δεν είναι πρωτογενές αλλά μιμείται κάτι παρόμοιο που έκανε το αμερικάνικο IRS, που με τους αποκαλούμενους whistleblowers, συλλαμβάνουν την φοροδιαφυγή που εντοπίζουν και λαμβάνουν αμοιβή που φτάνει έως το 30% των φόρων και προστίμων που υποβάλλονται.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

• Σκέφτεσαι Σεμινάρια; … Εὐεπιχειρεῖν !

✎ Ξεκινά Νέος Κύκλος Προγραμμάτων Στήριξης Νέας Επιχειρηματικότητας EkinisiLAB του ΣΕΒ
✎ Ο ΣΕΒ ζητεί Αλλαγή του άρθρου 106 του Συντάγματος
✎ Σκέψεις για τη νέα ελληνική κρίση
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 50%) για Υφιστάμενες επιχειρήσεις
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 100%) για ανέργους, για ίδρυση επιχείρησης

• Άλλα σημαντικά Νέα

 

Related posts