Ένταση του Αποπληθωρισμού στα τέλη του 2014, έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καταδεικνύοντας ότι η κατάσταση στην οικονομία παραμένει αρκετά προβληματική.
Αναλυτικότερα, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) του μηνός Δεκεμβρίου 2014, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2013 προκύπτει μείωση 2,6%, έναντι μείωσης 1,7%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012. Είχαμε με άλλα λόγια, τα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2013.
Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2014 σε σύγκριση µε τον Νοέμβριο 2014, παρουσίασε μείωση 0,5%, έναντι αύξησης 0,9%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Αυτή και μόνο η σύγκριση, που αφορά στην εορταστική περίοδο που παραδοσιακά η κατανάλωση είναι υψηλότερη, καταδεικνύει ότι το εισόδημα των καταναλωτών είναι εξαντλημένο.
Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2014 – Δεκεμβρίου 2014 σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2013 – Δεκεμβρίου 2013 παρουσίασε μείωση 1,3%, έναντι μείωσης 0,9%, που σημειώθηκε κατά το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο.
Παρατηρούμε δηλαδή ότι οι αποπληθωριστικές τάσεις ενισχύθηκαν τον Δεκέμβριο του 2014 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2013, όπως και σε ετήσια βάση.
Βέβαια εδώ και ενάμισι περίπου μήνα, συμβάλλει στην ένταση του αποπληθωρισμού η ραγδαία μείωση των τιμών πετρελαίου, οπότε και συναφών ειδών (π.χ. βενζίνη).
Είναι όμως προφανές ότι ο αποπληθωρισμός, δείχνει οικονομία που δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα παρά τα περί επιστροφής στην ανάπτυξη που αναφέρει η κυβέρνηση.
Η μείωση του πληθωρισμού κατά 2,6% τον μήνα Δεκέμβριο 2014 σε ετήσια βάση προήλθε κυρίως από τις μειώσεις των δεικτών:
- Κατά 7,1% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ενοικίων κατοικιών, του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου.
- Κατά 4,2% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών καυσίμων αυτοκινήτου(βενζίνη).
- Κατά 3,9% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
- Κατά 3,1% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.
- Κατά 2,4% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ειδών ατομικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων.
- Κατά 1,7% της ομάδας «Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα έπιπλα ξύλινα και μεταλλικά, στις οικιακές συσκευές και στα είδη κλινοστρωμνής-λευκά είδη και στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
- Κατά 1,7% της ομάδας «Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές, στο πακέτο διακοπών και στα βιβλία.
- Κατά 1,2% της ομάδας «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία και στα ξενοδοχεία.
- Κατά 1,2% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα κρέατα γενικά, νωπά φρούτα, νωπές πατάτες, γάλα νωπό παστεριωμένο, δημητριακά και παρασκευάσματα, ζάχαρη.
- Κατά 1% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης κυρίως των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραιατρικών υπηρεσιών.
- Αύξηση 3% σημειώθηκε μόνο στην κατηγορία «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα) και στα τσιγάρα.
>>>•<<<
Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:
• Πρόγραμμα επιδότησης (έως 50%) για Υφιστάμενες επιχειρήσεις
• Πρόγραμμα επιδότησης (έως 100%) για ανέργους, για ίδρυση επιχείρησης
• 53 χιλιάδες θέσεις εργασίας 5μηνης κοινωφελούς εργασίας
• Η συντομότερη Ανάλυση της Ελληνικής (Μνημονιακής) Οικονομίας
• Ο Νόμος της Αντίστροφης Προσπάθειας και γιατί Αποτυγχάνετε
• Εἶστε ἐπαρκῶς καταρτισμένος, ἐνημερωμένος καὶ ἐντέλει ἀνταγωνιστικός ἐπαγγελματίας;