1 Μαΐου 2024

Απαραίτητη η αποδόμηση της Ευρωζώνης  εάν οι χώρες θέλουν να ανακάμψουν, λέει πρώην μεγαλοστέλεχος της ΕΚΤ

Απαραίτητη η αποδόμηση της Ευρωζώνης  εάν οι χώρες θέλουν να ανακάμψουν, λέει πρώην μεγαλοστέλεχος της ΕΚΤ

Η Ευρωζώνη πρέπει να διασπαστεί εάν τα μέλη της θέλουν να ευδοκιμήσουν ξανά, σύμφωνα με τον Γιούργκεν Σταρκ, πρώην μεγαλοστέλεχος της ΕΚΤ, που υπηρέτησε σε αυτήν ως μέλος του Εκτελεστικού της Συμβουλίου, κατά την διάρκεια της κρίσης.  Πρόσθεσε ότι είναι καιρός να  σκεφτούμε το αδιανόητο και να δουλέψουμε προς μία επανεκκίνηση της Ευρώπης που θα αφαιρέσει εξουσία από τις Βρυξέλλες.

Ο Σταρκ, πρώην αντιπρόεδρος και της γερμανικής Bundesbank, είπε ότι η δημιουργία μιας Ευρωζώνης δύο ταχυτήτων, με την Γαλλία και Γερμανία στον πυρήνα της, θα βοηθούσε προς την εξασφάλιση της επιβίωσης  του μικρότερου μπλοκ. Προκειμένου να κάνουμε την επανεκκίνηση, πρέπει να είμαστε δημιουργικοί, είπε ο Σταρκ, αλλά προκειμένου να είμαστε δημιουργικοί, πρέπει να καταστρέψουμε [sic] κάτι.

Ο Σταρκ ανέφερε ότι χώρες όπως η Ιταλία, που βλέπουν την οικονομία τους σε στασιμότητα από τότε που ξεκίνησε η κρίση, θα τα κατάφερναν καλύτερα εκτός της Ευρωζώνης. Η Ιταλία είναι συνηθισμένη σε μια συνεχή διολίσθηση της Λιρέτας (του προ ευρώ, νομίσματός της) από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 έως και την δεκαετία του ’90. Ίσως χρειάζονται αυτή την συνεχή διολίσθηση και το νόμισμά τους, έτσι ώστε να κερδίσουν ξανά σε ανταγωνιστικότητα, είπε ο Σταρκ.

Ο Σταρκ πρόσθεσε ότι με την Ευρωζώνη είχαμε κατά βάση απόκλιση αντί για σύγκλιση [των οικονομιών των κρατών-μελών], βασικά από το ξεκίνημά της.  Είπε ότι χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Αυστρία και Φινλανδία, θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τον πυρήνα ενός συστήματος με «κλιμακωτή ένταξη» και για άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

Ο Σταρκ, επέκρινε και την ΕΚΤ, από την οποία παραιτήθηκε το 2011, λέγοντας ότι όσο η ΕΚΤ δίδει το μήνυμα στις κυβερνήσεις των οικονομικά ασθενών κρατών, ότι είμαστε [η ΕΚΤ] εδώ και θα εμποδίσουμε την χώρα Α ή την χώρα Β από το να καταστεί οικονομικά αφερέγγυα – δεν θα υπάρχουν [από πλευράς χωρών] οι αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις. Η μεταρρύθμιση των οικονομιών είναι διαδικασία επώδυνη και με κόστος, αλλά είναι ακόμα πιο κοστοβόρο και μακροπρόθεσμα πιο επώδυνο, το να ακολουθήσεις μια πολιτική άνευ μεταρρυθμίσεων.


ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ Χρηματοδοτούμενα Προγράμματα – Επιτυχία Εγκρίσεων Χρηματοδότησης και Διαχείρισης


 

Related posts