23 Απριλίου 2024

Από 300 ως 600 ευρώ το επίδομα ορεινών/μειονεκτικών περιοχών – Ποιοι οι δικαιούχοι

Από 300 ως 600 ευρώ το επίδομα ορεινών/μειονεκτικών περιοχών – Ποιοι οι δικαιούχοι

Από 300 ως 600 ευρώ το επίδομα ορεινών/μειονεκτικών περιοχών – Ποιοι οι δικαιούχοι: Ξεκίνησαν οι υποβολές αιτήσεων στα ΚΕΠ για το συγκεκριμένο επίδομα για το έτος 2014 – 2015 και για τις περιοχές που προβλέπεται η χορήγηση του επιδόματος.Από 300 ως 600 ευρώ το επίδομα ορεινών/μειονεκτικών περιοχών

Το επίδομα ορεινών/μειονεκτικών περιοχών κυμαίνεται από 300 ως 600 ευρώ, αναλόγως του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος των δικαιούχων. Καταβάλλεται δε εφάπαξ, μετά την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Το επίδομα ορεινών/μειονεκτικών περιοχών ανέρχεται αναλυτικά:
α) σε €600 ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των €3.000 ετησίως και
β) σε €300 ετησίως, αν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ των €3.000 και €4.700.

Αν και λίγο πολύ είναι γνωστό, σημειώνουμε ωστόσο ότι ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, εννοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογουμένου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων από κάθε πηγή.

Δικαιούχοι της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων και των μονογονεϊκών, Ελλήνων υπηκόων κρατών-μελών της Ε.Ε., των οποίων τα μέλη κατοικούν μόνιμα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές (taxCoach.gr).

Διευκρινίζονται τα εξής:

Βασικό στοιχείο χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι η οικογένεια και όχι η στέγη, η οποία μπορεί να είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή και κοινή ( =  από δύο οικογένειες).

Για την εφαρμογή των υπόψη διατάξεων με τον όρο ‘οικογένεια’, εννοείται το ζεύγος των σε νόμιμο γάμο συμβιούντων συζύγων μετά των ανηλίκων και αγάμων τέκνων αυτών (συγγενική οικογένεια) που συμβιούν κάτω από την ίδια στέγη. Κατόπιν αυτού ως «οικογένεια» θεωρούνται: οι σύζυγοι μόνο ή και με τέκνα (ανήλικα ή ενήλικα άγαμα) που βαρύνουν φορολογικά το δικαιούχο – αρχηγό της οικογένειας.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν οι δικαιούχοι, είναι τα ακόλουθα:

  • Αίτηση του δικαιούχου, στην οποία θα φαίνονται ευδιάκριτα τα στοιχεία του: ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, ΑΦΜ, αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ.
  • Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου για τους υπηκόους κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
  • Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης όπου να διαφαίνεται ευκρινώς το IBAN.
  • Βεβαίωση του Δημάρχου του τόπου κατοικίας του δικαιούχου από την οποία να προκύπτει η επί διετία τουλάχιστον συνεχής διαμονή του σε συγκεκριμένη ορεινή και μειονεκτική περιοχή.
  • Αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους για το οποίο αιτείται η εισοδηματική ενίσχυση (εισοδήματα προηγούμενου έτους) ή της δήλωσης αυτής (Έντυπο Ε1) αν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης δεν έχει παραληφθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα.
  • Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986 του δικαιούχου, περί της μη είσπραξης της οικονομικής ενίσχυσης άλλη φορά για την ίδια οικογένεια.

Οι ενδιαφερόμενοι για την λήψη της ενίσχυσης μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους ΚΕΠ για περισσότερες πληροφορίες, για την υποβολή της αίτησης, όπως και για διευκρινήσεις.

Δείτε αναλυτικά τις περιοχές των οποίων οι κάτοικοι δικαιούνται την ενίσχυση, εδώ.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Τα πεπραγμένα της κυβέρνησης σε επίπεδο κοινωνικών παροχών
✎ Οι μισοί Έλληνες έχουν φτωχοποιηθεί ή κινδυνεύουν με φτωχοποίηση

Related posts