28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Ασφαλιστικό survivor… εν αναμονή αλλαγών στον υπολογισμό εισφορών για μισθωτούς με μπλοκάκια

Ασφαλιστικό survivor… εν αναμονή αλλαγών στον υπολογισμό εισφορών για μισθωτούς με μπλοκάκια

Ασφαλιστικό survivor… εν αναμονή αλλαγών στον υπολογισμό εισφορών για μισθωτούς με μπλοκάκια… της Χρύσας Σωτηράκη

Ας κάνουμε ένα μίνι απολογισμό των τελευταίων ημερών… έτσι για να δούμε που βρισκόμαστε!

Θέμα «Τίτλοι κτήσης»

Τη στιγμή που ένας ολόκληρος κλάδος (λογιστές) και επιχειρήσεις δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν με σαφήνεια τις περιπτώσεις τίτλων κτίσης (πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνη) που βάσει Ν. 4387/2016  (με ισχύ από 01.01.2017) αρθ. 38 περίπτωση στ.  υπάγονται σε ασφάλιση του άρθρου 39 αλλά χωρίς να έχει διευκρινιστεί πως θα αποδοθούν οι εισφορές αυτές και από ποιον και με ποιο τρόπο, μας έρχεται σαν φωτοβολίδα στις 23/02/17 η προφορική απάντηση του κ. Πετρόπουλου (σε ερώτημα του βουλευτή κ. Β. Κεγκέρογλου προς τον Υφυπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), όπου  ανέφερε ότι, όσοι αμείβονται για περιστασιακή απασχόληση με τίτλο κτήσης (πρώην επαγγελματική δαπάνη) δεν θα λάβουν ειδοποιητήριο εισφορών και δεν θα αναγράφονται στην Α.Π.Δ.  «Υπόχρεοι καταβολής εισφορών είναι όσοι ήταν και πέρυσι».

Μετά έχουμε συνέχεια με τον εμπαιγμό της διοίκησης του ΕΦΚΑ το 2ημερο 27/2 και 28/2 προς υπόχρεους εργοδότες και λογιστές:

  • με την 1η ανακοίνωση στις 27/2 (ημέρα αργία-Καθαρά Δευτέρα) για παράταση υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) και καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, μισθολογικής περιόδου Ιανουαρίου έως 17 Μαρτίου
  • τη 2η ανακοίνωση (περίπου μεσημέρι της 28/02) ανήμερα της ληκτικής ημέρας υποβολής ΑΠΔ και καταβολής εισφορών ότι η παράταση δεν αφορά το Δώρο Χριστουγέννων και
  • την 3η ανακοίνωση (μετά από 2ωρο περίπου από 2η ανακοίνωση) ότι τελικά στην παράταση έως 17 Μαρτίου συμπεριλαμβάνονται και η υποβολή ΑΠΔ + καταβολή εισφορών Δώρου Χριστουγέννων.

Θέμα «Μπλοκάκια»

Και ενώ λογιστές, επιχειρήσεις και εταιρίες μισθοδοσίας αναμένουν νεότερες διευκρινίσεις και για τα μπλοκάκια, έχουμε δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινής (δείτε εδώ), που αναφέρει ότι για το θέμα με τα μπλοκάκια η κυβέρνηση δείχνει να υπαναχωρεί στις αρχικές της θέσεις (Ν.4387/2016), καθώς οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου και οι εγκύκλιοι που εκδόθηκαν περιπλέκουν περισσότερο την εφαρμογή τους, καθιστώντας στην πράξη αδύνατη την καταβολή εισφορών για χιλιάδες ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας «Κ», το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη καταρτίσει και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες νέο σχέδιο νόμου με στόχο «την επίσπευση διαδικασιών για την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και άλλες διατάξεις».

Σε αυτό το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνονται διατάξεις που αλλάζουν σημαντικά σημεία του νόμου Κατρούγκαλου (ψήφιση το Μάιο 2016) και θα έπρεπε να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2017 κι ακόμη δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί έως τώρα είναι ότι πάνω από 150.000 ασφαλισμένοι δεν γνωρίζουν ακόμη το ύψος των εισφορών που θα πρέπει να καταβάλουν στον ΕΦΚΑ, τη στιγμή που ήδη διανύουμε την 1η βδομάδα παράτασης που δόθηκε από τον ΕΦΚΑ για τις πληρωμές (παράταση έως 17 Μαρτίου 2017).

Με τη αρχική διάταξη να προβλέπει ότι ασφαλισμένοι σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που για παράλληλη απασχόληση αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, εφόσον έχουν έως δύο εργοδότες, θα καταβάλουν το 1/3 των εισφορών για κύρια ασφάλιση και υγεία, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 θα τα καταβάλουν οι εργοδότες. Στη συνέχεια με 1η διευκρινιστική εγκύκλιο να αναγκάζει στην πράξη τον εργαζόμενο να καταγγέλλει τον εργοδότη του για να γίνεται επιμερισμός των εισφορών και να καταβάλει ο ίδιος ο εργαζόμενος εξ ολοκλήρου τις εισφορές μέχρι διευθέτησης διαφοράς. Ακολουθεί 2η διευκρινιστική εγκύκλιος που ακυρώνει την πρώτη  προκαλώντας μεγαλύτερη σύγχυση στο ήδη μπερδεμένο τοπίο, δηλαδή να προβλέπει να καταβάλει ο εργαζόμενος το 9,2% του εισοδήματός του από μπλοκάκι, διατηρώντας την υποχρέωση να καταγγείλει τον εργοδότη του, στην περίπτωση που αυτός δεν τον δηλώσει σε Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ). Την ίδια στιγμή που δεν έχουν δοθεί οδηγίες για την Ειδική ΑΠΔ για τους εργαζομένους με μπλοκάκι και τρόπο υποβολής τους, δεν υπάρχει αρμόδιο τμήμα στον ΕΦΚΑ για καταγγελίες από τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ δεν είναι έχουν λάβει οδηγίες αντιμετώπισης  τέτοιων περιπτώσεων και φυσικά δεν έχουν δοθεί σαφείς διευκρινίσεις για τις απαιτούμενες διαδικασίες  του πως θα διαπιστώνεται τελικά, ποιος θα πληρώσει και τι.

Ας μην αναφερθούμε και στην ασάφεια των περιπτώσεων με παράλληλη ασφάλιση, όπου η 2η εγκύκλιος προέβλεπε ότι για την αντίστοιχη υποχρέωση καταβολής εισφορών από τους εργοδότες, για μισθωτούς με παράλληλη δεύτερη απασχόληση για την οποία αμείβονται με «μπλοκάκι», παρότι κάτι τέτοιο δεν ήταν ευκρινές στον νόμο.

Και ενώ επικρατεί αυτό το κομφούζιο με εργοδότες να μην γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν εργαζόμενους των περιπτώσεων αυτών, εργαζόμενους να παραμένουν απλήρωτοι από τους εργοδότες τους λόγω ασάφειας του νόμου και να έχουμε μη εισροή εσόδων στα ταμεία του ΕΦΚΑ λόγω των πολλαπλών προβλημάτων, η κυβέρνηση καθυστερεί την κατάθεση του νέου αυτού σχεδίου νόμου με το οποίο στην πράξη «ξηλώνεται» η προηγούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση πριν καν εφαρμοστεί, λόγω των συζητήσεων που είναι σε εξέλιξη με τους επικεφαλείς των δανειστών.

….και ενώ στις τηλεοράσεις μας παρακολουθούμε την προσπάθεια επιβίωσης  των παιχτών του survivor στον Άγιο Δομίνικο, εμείς εδώ στα Ελληνικά εδάφη βιώνουμε τη δική μας προσπάθεια επιβίωσης του «ασφαλιστικού survivor». Διατηρήστε τη ψυχραιμία σας… αναμένεται συνέχεια!

04.03.2017 / Χρύσα Σωτηράκη – Λογίστρια – Φοροτεχνικός – Σύμβουλος επιχειρήσεων της ομάδας LOLplus – Λογιστικές Ολοκληρωμένες Λύσεις / www.lolplus.gr 

«Δίνουμε σημασία στην λεπτομέρεια… γιατί η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά!» Η ομάδα της LOLplus – Λογιστικές Ολοκληρωμένες Λύσεις κοντά σας σε κάθε σας βήμα…


Δείτε ακόμη….

Τέλη Απριλίου αναμένεται η έναρξη υποβολής φορολογικών δηλώσεων

ΟΕΕ: Παρατηρήσεις για το σχέδιο νόμου του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων

Πως θα εκτυπώσω το ειδοποιητήριο μου για να πληρώσω τις ασφαλιστικές εισφορές μου προς ΕΦΚΑ;


 

 

 

 

 

 

 

Related posts