21 Αυγούστου 2024

Δέκα Ερωταπαντήσεις για τον ΕΝΦΙΑ

Δέκα Ερωταπαντήσεις για τον ΕΝΦΙΑ

Ακολουθούν Δέκα Ερωταπαντήσεις για τον ΕΝΦΙΑ βάσει των αποριών που έχουν δημιουργηθεί κατά το τελευταίο διάστημα με όλο αυτό το μπλέξιμο που υπήρξε με τις κυβερνητικές αβλεψίες και ανοησίες.Ενιαίος Φόρος Ακινητών ΕΝΦΙΑ

Ερωτήσεις

1) Πότε θα πληρώσουμε την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ;

Η πρώτη δόση, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, οι φορολογούμενοι θα την πληρώσουν στο τέλος Σεπτεμβρίου. Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι αν θα παραταθεί και η προθεσμία για την αποπληρωμή του φόρου και εάν θα πληρωθεί σε έξι ή πέντε μηνιαίες δόσεις.

2) Η Βεβαίωση Πληρωμής που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο θα ισχύσει;

Λογικά θα εκδοθούν νέες βεβαιώσεις για το σύνολο των φορολογουμένων καθώς από τη στιγμή που αναβλήθηκε η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης, οι υφιστάμενες βεβαιώσεις Μπορεί να περιέχουν ανακρίβειες.

3) Για ποια ακίνητα θα διορθωθεί ο τρόπος υπολογισμού του φόρου;

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του φόρου για τα ακίνητα που βρίσκονται σε 4.000 οικισμούς της χώρας. Πρόκειται για ακίνητα που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος αλλά εντός σχεδίου.

4) Ποια θα είναι η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού;

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν υπάρξει από κυβερνητικά στελέχη, θα χρησιμοποιηθούν οι τιμές που ελήφθησαν υπόψη για να υπολογιστεί ο ΦΑΠ του 2013. Τι συνέβη πέρυσι; Σε 457 περιοχές της χώρας, χρησιμοποιήθηκαν τιμές ζώνης που καθορίστηκαν με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη ενώ σε άλλες περιοχές θα χρησιμοποιηθούν τα συγκριτικά στοιχεία των Δ.Ο.Υ.

5) Η αλλαγή αυτή ευνοεί τους φορολογούμενους-ιδιοκτήτες;

Βασικά ναι, καθώς με βάση τον νόμο του ΕΝΦΙΑ, οι φόροι στα ακίνητα εντός σχεδίου αλλά εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, προσδιορίστηκαν με βάση τη χαμηλότερη τιμή του δήμου ή της περιφέρειας, δηλαδή τη χαμηλότερη τιμή του αντικειμενικού συστήματος στην ευρύτερη περιοχή. Οι τιμές του αντικειμενικού συστήματος, ήταν ακόμη και 10πλάσιες σε σχέση με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν για τον ΦΑΠ του έτους 2013.

6) Πρέπει να τυπώσουμε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ που έχει ήδη αναρτηθεί ή θα αλλάξει ούτως ή άλλως;

Θα πρέπει να πάρετε στα χέρια σας το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ καθώς μόνο έτσι θα μπορέσετε να ελέγξετε τα στοιχεία των ακινήτων σας βάσει των οποίων το υπουργείο Οικονομικών υπολόγισε τον φόρο. Είναι γεγονός ότι για κάποια ακίνητα θα αλλάξει η διαδικασία υπολογισμού του φόρου.
Ωστόσο, θα πρέπει να εντοπίσετε τυχόν δικά σας λάθη όπως η μη αναγραφή του ορόφου, η εμφάνιση του οικοπέδου στα διαμερίσματα πολυκατοικιών, η μη αναγραφή των προσόψεων ενός οικοπέδου κ.ά.. Επίσης, θα πρέπει να διερευνήσετε αν η εφορία έχει αντιμετωπίσει ως μη δηλωθέν κάποιο ακίνητο σας επειδή δεν έχει όλα τα στοιχεία για να υπολογίσει τον φόρο.

7) Πώς θα διορθωθούν τα λάθη που θα εντοπίσουμε στο εκκαθαριστικό μας;

Χρονικό περιθώριο για τη διόρθωση λαθών υπάρχει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Μέσα στον Σεπτέμβριο, θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας θα μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Διορθώσεις θα γίνονται και μετά τις 30 Νοεμβρίου αλλά αν περάσει το συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο, η εφορία θα αρχίσει να υπολογίζει πρόστιμα και προσαυξήσεις. Μετά τη διόρθωση, η εφορία θα κάνει νέα εκκαθάριση.

8) Ποιες κοινωνικές ομάδες δικαιούνται έκπτωσης φόρου;

Τις περιγράφει ο νόμος του ΕΝΦΙΑ. Έκπτωση 50% δικαιούνται οι φορολογούμενοι με εισόδημα μικρότερο των €9.000 εφόσον η επιφάνεια των κτισμάτων τους δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.. Ειδικά για τους πολύτεκνους και τα άτομα με αναπηρία μεγαλύτερη από 80%, η έκπτωση φόρου μπορεί να ανέλθει έως και 100%, εφόσον πληρούνται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

9) Πώς θα αναγνωριστεί η έκπτωση ή η απαλλαγή φόρου;

Θα εκδοθεί σχετική απόφαση από τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Αναμένεται μέσα στον Αύγουστο. Με την απόφαση θα καθοριστεί αν θα πρέπει κάποιος να πάει στην εφορία ή όχι προκειμένου να τύχει της έκπτωσης ή της απαλλαγής.

10) Φόρος επιβλήθηκε και στις επιχειρήσεις. Υπάρχει πρόβλεψη γι’ αυτές;

Ο νόμος προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις διατηρούν το δικαίωμα εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις να εξασφαλίσουν αναβολή στην πληρωμή του φόρου για τρία έτη μέσα στη δεκαετία.

 

 

 

Related posts