27 Απριλίου 2024

Επιστροφές φόρου, Συμψηφισμοί, Συγκεντρωτικές Καταστάσεις Πελατών – Προμηθευτών …

Επιστροφές φόρου, Συμψηφισμοί, Συγκεντρωτικές Καταστάσεις Πελατών – Προμηθευτών …

Επιστροφές φόρου, Συμψηφισμοί, Συγκεντρωτικές Καταστάσεις Πελατών – Προμηθευτών … και άλλα σημαντικά, που πρέπει να διαβάσετε και αφορούν τα φορολογιστικά μας… Επιστροφές φόρου, Συμψηφισμοί, Συγκεντρωτικές Καταστάσεις Πελατών – Προμηθευτών … Σαββαίδου

Πρώτον

‘Άτυχοι’ οι φορολογούμενοι που αναμένουν επιστροφή φόρου. Γιατί; Διότι με την είσοδο του Οκτωβρίου, επανήλθαν οι συμψηφισμοί των επιστροφών φόρου εισοδήματος με τις οφειλές του ΕΝ.Φ.Ι.Α..

Συνεπώς, όσοι είχαν επιστροφή φόρου από την φορολογία εισοδήματος και αναλόγως του ύψους αυτής ή δεν θα την λάβουν καθόλου ή θα την λάβουν μειωμένη, αφού αφαιρεθεί ο ΕΝ.Φ.Ι.Α..

Στους ελεύθερους επαγγελματίες δε, που έχουν επιστροφή φόρου, θα υπάρξει μεγαλύτερη καθυστέρηση καθώς πέραν της συγκρίσεως με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., θα ‘τρέξει’ επιπλέον διασταύρωση με τυχόν οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, έτσι ώστε αν υπάρχουν, να αφαιρεθούν και αυτές.

Δεύτερον

Προβληματισμός επικράτησε σε πολλούς φορολογούμενους που στους προσωπικούς τους λογαριασμούς του TaxisNet, εμφανίστηκε χρέωση λόγω ληξιπρόθεσμου χρέους παρ’ όλο που είχαν πληρώσει στις 30 Σεπτεμβρίου, δηλαδή εμπρόθεσμα.

Αυτό οφείλονταν στο διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ, γι’ αυτό και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) θα φροντίσει έτσι ώστε να αποκατασταθεί άμεσα το λάθος.

Τρίτον

Η ΓΓΔΕ προκειμένου να διευκολύνει την διαδικασία είσπραξης των φόρων, που έχουν συνολικά μια περιοδικότητα πλέον, διεξάγει επαφές με τράπεζες, προκειμένου να εντάξει στους τρόπους πληρωμής και τα ATMs. Δεν θα χρειάζεται να περιμένετε πλέον στις ουρές των ταμείων…

Τέταρτον

Σχετικά με την υποβολή των Συγκεντρωτικών Καταστάσεων Πελατών – Προμηθευτών: η ΓΓΔΕ έχει ήδη καθιερώσει την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων ανά τρίμηνο και υπενθυμίζεται ότι έχει δοθεί παράταση με την ΠΟΛ 1207 ΦΕΚ B 2604 – 30.09.2014 για υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων για τα 3 πρώτα τρίμηνα του 2014 μέχρι το χρόνο υποβολής του τέταρτου τριμήνου του έτους αυτού, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2015.

Πέμπτον

Τέλος, εγκύκλιος της ΓΓΔΕ διευκρινίζει σειρά θεμάτων, που αφορούν στην έκπτωση δαπανών για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών, ποσού άνω των €500 και την υποχρέωση εξόφλησης των σχετικών παραστατικών με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής.

Η ΓΓΔΕ θέλοντας να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές, στην εγκύκλιό της σημειώνει μεταξύ άλλων ότι:

  • Γίνεται δεκτός ο λογιστικός συμψηφισμός αμοιβαίων απαιτήσεων άνω των €500 ως τρόπος εξόφλησης, χωρίς να απαιτείται η χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής για την έκπτωσης δαπάνης.
  • Η εκκαθάριση στην περίπτωση πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών για λογαριασμό τρίτου, εξοφλείται με τραπεζικό μέσο πληρωμής, εφόσον το προς απόδοση ποσό μετά την αφαίρεση της προμήθειας του εντολοδόχου, υπερβαίνει τα €500.
  • Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των πληρωμών σε ημέρες και ώρες πλέον του ωραρίου λειτουργίας των τραπεζών σε ειδικές περιπτώσεις (π.χ. απομακρυσμένες περιοχές, πρόσωπα που δεν διαθέτουν τα μέσα για την ηλεκτρονική εκτέλεση τραπεζικών συναλλαγών κ.ά.), όπου γίνεται δεκτό πως αρκεί ο προμηθευτής να καταθέσει τις εισπράξεις σε μετρητά εντός 2 εργάσιμων ημερών.

Τα παραπάνω, είναι εφαρμοστέα για δαπάνες που αφορούν φορολογικές περιόδους από την 1/1/2014.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Προς κατάργηση του Τέλους €650 για ανενεργά ‘μπλοκάκια’ – Άδικος φόρος
✎ Παράνομη έκρινε το ΣτΕ την δέσμευση από πλευράς Δημοσίου, τραπεζικών λογαριασμών

Related posts