29 Μαρτίου 2024

Breaking News

Η Ελλάδα αποκτά τη δική της πλατφόρμα business crowdfunding

Η Ελλάδα αποκτά τη δική της πλατφόρμα business crowdfunding

Η Ελλάδα αποκτά τη δική της πλατφόρμα business crowdfunding. Ένας ουσιαστικά νέος τρόπος χρηματοδότησης, αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στην Ελλάδα. Πρόκειται για το crowdfunding, ήτοι τη χρηματοδότηση από ένα μεγάλο πλήθος, αντί ολίγων χρηματοδοτών – μετόχων.winnersfund

Ο τρόπος που ‘δουλεύει’ γενικότερα το crowdfunding είναι ότι εισάγει κανείς το προς χρηματοδότηση project στην πλατφόρμα crowdfunding και την κοινοποιεί στο πλήθος. Εάν η ιδέα αρέσει σ
το πλήθος, τότε συγκεντρώνεται το απαιτούμενο ποσό χρηματοδότησης και ο φορέας αυτής, την λαμβάνει, δίδοντας συνήθως κάποια ανταλλάγματα στους χρηματοδότες.

Η πλατφόρμα που θα λειτουργήσει εντός ολίγου στην Ελλάδα και θα είναι business oriented, θα ονομάζεται WinnersFund. Θα αποτελεί ένα ψηφιακό τόπο συνάντησης ιδιωτών και επιχειρήσεων με την ευρύτερη επενδυτική κοινότητα. Δίνει την ευκαιρία στον καθένα να επενδύσει στην καινοτομία μέσω μιας απλής online διαδικασίας, και στις επιχειρήσεις να συγκεντρώσουν κεφάλαια και ξεκινά την λειτουργία του με νέες επιχειρηματικές ιδέες με υψηλό βαθμό καινοτομίας, οι οποίες αναζητούν χρηματοδότηση. Οι χρηματοδότες από το πλήθος, εάν τους αρέσει μια επιχειρηματική ιδέα, θα μπορούν να τοποθετούν σε αυτήν, ένα ελάχιστο χρηματικό ποσό (€20).

parissisΟ Κωνσταντίνος Παρίσσης, Υπεύθυνος για τη Διεθνή Στρατηγική του WinnersFund, ανάφερε σχετικά ότι :
«Στην Ελλάδα δεν λείπουν οι ιδέες αλλά τα κεφάλαια. Δεν είναι τόσο η κρίση που οδήγησε στην υιοθέτηση ενός χρηματοδοτικού εργαλείου όπως το crowdfunding, αφού ως έννοια ήταν άγνωστη στην ελληνική αγορά. Τα πάντα στηριζόταν σε ένα τραπεζοκεντρικό μοντέλο που χορηγούσε δάνεια και πιστωτικές κάρτες, ενώ οι “επιχειρηματικοί άγγελοι” δεν είχαν καν κάνει την εμφάνισή τους.
Πρόκειται για ένα έργο που ξεκίνησε μέσα στην κρίση και που τίθεται σε λειτουργία μέσα σε αυτή. Είμαστε φανατικοί με την υποστήριξη νέων ιδεών. Δεν μιλάμε για μια τοπική πλατφόρμα αλλά για μια καινοτόμα πλατφόρμα σχεδιασμένη κατά τα διεθνή πρότυπα που θα λειτουργήσει σε πρώτη φάση σε Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία. Όραμά μας είναι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας».

Crowdfunding είχε παρουσιαστεί στην Ελλάδα, αλλά αφορούσε σε μη κερδοσκοπικά εγχειρήματα και σε κάθε περίπτωση, είναι κάτι που ακόμα, ο κόσμος δεν γνωρίζει και δεν είναι εξοικιωμένος μαζί του, παρόλο που στο εξωτερικό συνηθίζεται εδώ και πολλά χρόνια.

Το WinnersFund εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το θεσμό του επιχειρηματικού crowdfunding, δίνοντας έτσι διέξοδο σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία σε ελληνικές ιδέες που δεν έχουν πρόσβαση στις παραδοσιακές πηγές χρηματοδότησης.

Ταυτόχρονα, δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές να χρηματοδοτήσουν επιχειρηματικές καινοτόμες ιδέες στις οποίες δε θα είχαν την πρόσβαση χωρίς το WinnersFund. Η ειδοποιός διαφορά του από άλλα εργαλεία χρηματοδότησης είναι ότι πρόκειται για ένα αμιγώς επαγγελματικό εργαλείο που απευθύνεται όχι μόνο σε startups αλλά και σε μεγαλύτερου μεγέθους εταιρείες υπό τον όρο, να μην είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

Επί της ουσίας μιλάμε για ένα equity crowdfunding, αφού οι χρηματοδότες μπορούν να λάβουν μετοχές που θα τους αποφέρουν κέρδη στο μέλλον. Σημειώνεται πως σε αυτή την περίπτωση το μέγιστο ποσό που έχει το δικαίωμα να ζητήσει μια επιχείρηση χωρίς την έγκριση ενημερωτικού δελτίου είναι €100.000, όταν το αντίστοιχο ποσό στη Βρετανία ανέρχεται σε €1 εκατ..

TsakirhsΤο Winners Fund αποτελεί αναμφίβολα μέρος μιας διεθνούς τάσης και όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία έρευνας που παρουσίασε ο Γιάννης Τσακίρης, Business Development Manager του WinnersFund, σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν 22 εκατομμύρια εταιρείες που δυνητικά θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν, με τις εκτιμήσεις για το 2014 να κάνουν λόγο για χρηματοδότηση της τάξης των €8 δισ..

Παρόλο που για τον θεσμό της χρηματοδότησης μέσω crowdfunding, στην Ελλάδα υπάρχει νομικό κενό, είναι σαφές ότι εφόσον αντλούνται χρήματα από πλευράς εταιρειών με σκοπό το κέρδος, θα πρέπει στην περίπτωση των επιτυχών εγχειρημάτων χρηματοδότησης, τα κεφάλαια που θα αντλούνται να περνάνε στην εταιρεία που τα άντλησε, ως μετοχικό κεφάλαιο.

Πηγή: fortunegreece.com / συντακτική ομάδα TaxCoach.gr

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

• Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες – πάντα πρόσφατα ενημερωμένες

✎ Τα κορυφαία λάθη όταν διαπραγματεύεσαι την πρόσληψή σου
✎ Τα μόνα 5 πράγματα που χρειάζεστε να έχετε μαζί σας σε ένα job interview
✎ Τα σημαντικότερα λάθη στο management καριέρας, που πρέπει να αποφύγετε!
✎ Πώς να ηρεμήσετε κάποιον πελάτη / συνεργάτη που είναι αγχωμένος / εκνευρισμένος

Άλλα σημαντικά Νέα

Related posts