20 Απριλίου 2024

Θερμός φορό-Ιούνιος αναμένεται για τους φορολογούμενους

Θερμός φορό-Ιούνιος αναμένεται για τους φορολογούμενους

Θερμός φορό-Ιούνιος αναμένεται για τους φορολογούμενους, αφού μέχρι τέλη Ιουνίου θα κληθούν να ολοκληρώσουν όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, αλλιώς τους περιμένουν “τσουχτερά” πρόστιμα σύμφωνα με προειδοποίηση του Υπουργείου Οικονομικών. Θερμός φορό-Ιούνιος αναμένεται για τους φορολογούμενους

Δήλωση Ε9

Προσοχή στην υποχρέωση των φορολογούμενων που λήγει τέλος Μαΐου και δεν είναι άλλη από την υποβολή δήλωσης Ε9 για τις μεταβολές του 2013. Δεν είναι τυχαίο ότι η δήλωση αυτή είναι κρίσιμη γιατί με βάση τα στοιχεία που θα έχει συγκεντρώσει η ΓΓΠΣ μέχρι 30-5-2014, από τις 1/6/2014 θα ξεκινήσει τις εκκαθαρίσεις και αποστολές σημειωμάτων πληρωμής νέου φόρου ΕΝΦΙΑ (βάσει Ν. 4223/2013).

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με ΓΓΠΣ και ΓΓΔΕ δε θα σταλθεί χαρτί πληρωμής μέσω ταχυδρομείου, αλλά θα αποσταλθεί μέσω email ή μέσω λογαριασμού Taxis η σχετική ειδοποίηση πληρωμής, την οποία θα πρέπει οι φορολογούμενοι να εκτυπώσουν και να πληρώσουν μέσω Τράπεζας.

Ποιοι είναι υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης Ε9 (σχετική ΠΟΛ 1052/2014):

  • έχουν τακτοποιήσει ημι-υπαίθριους χώρους και αυθαίρετα μέσα στο 2013 ή παλαιότερα και δεν τα έχουν δηλώσει σε προηγούμενες δηλώσεις Ε9
  • έχουν να διορθώσουν τα τετραγωνικά κάποιου ακινήτου ώστε να συμφωνεί το Ε9 με τη ΔΕΗ και το κτηματολόγιο
  • θέλουν να διορθώσουν λάθη σε ακίνητα ώστε να μην έρθει αντιμέτωποι με επανεκκαθαρίσεις στο φόρο ΕΝΦΙΑ
  • όσοι έχουν κοινόχρηστες πισίνες ή χώρους στάθμευσης στην πολυκατοικία που κατοικούν
  • όσοι έχουν κάποια χρησικτησία σε ακίνητο του δημοσίου
  • οι κάτοχοι ακινήτων που ανήκων στην ΕΤΑΔ ΑΕ
  • οι ΟΤΑ για τα δεσμευμένα υπέρ αυτών ακίνητα

Φορολογικές δηλώσεις

Μέχρι 30 Ιουνίου 2014 είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για όλα τα φυσικά πρόσωπα. Επίσης δε θα σταλθεί κάποιο εκκαθαριστικό μέσω ταχυδρομείου. ΤΑ εκκαθαριστικά θα είναι διαθέσιμα στο λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στο Taxis και θα πρέπει να τα εκτυπώσουν καθώς επίσης και τις ειδοποιήσεις για τις δόσεις του φόρου που θα εκκαθαριστεί. Ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί (σύμφωνα με ότι έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής) σε 3 δίμηνες δόσεις μέχρι τέλος του έτους.

Σχετικά με τη συμπλήρωση του Ε1, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις δαπάνες διαβίωσης και στα ποσά που είναι ήδη συμπληρωμένα στους αντίστοιχους κωδικούς ώστε να έχετε χρόνο διόρθωσης τους.

Άνεργοι: δώστε προσοχή στην ισχύουσα νομοθεσία περί τεκμαρτής φορολογίας

Κάτοικοι εξωτερικού ή έχοντες εισοδήματα από εξωτερικό: δώστε προσοχή στους αντίστοιχους κωδικούς που σας ενδιαφέρουν και μην το αφήσετε για τελευταία στιγμή.

Εταιρίες-ελεύθεροι επαγγελματίες:

Όσον αφορά τις καταστάσεις του πρώτου τριμήνου του ημερολογιακού έτους 2014 παρατάθηκε η υποβολή τους μέχρι το τέλος Ιουλίου 2014.

Επίσης οι συγκεντρωτικές καταστάσεις ημερολογιακού έτους 2013 παρατάθηκε μέχρι την 10η Οκτωβρίου 2014 για όλους τους υπόχρεους.

 

Δείτε σχετικά άρθρα:

Έχουμε και λέμε…τι μας περιμένει μετά την υποβολή της φορολογικής μας δήλωσης

Προσοχή – Υποβολή ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματος για τους φορολογούμενους

Τα 8 σημεία SOS που πρέπει να προσέξουν φέτος όσοι αμείβονται με «μπλοκάκι»

Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων – Έναρξη αποστολής εκκαθαριστικών σημειωμάτων από τον Ιούνιο και πληρωμή σε 6 δόσεις

Φορολογικό σταυρόλεξο για τους κατοίκους εξωτερικού

ΠΟΛ: Παράταση υποβολής για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις έτους 2013 και καταστάσεις 1ου τριμήνου 2014

Related posts