18 Μαΐου 2024

Ο Μωρίς Όμπστφελντ, νέος επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, «συνάδελφος του κ. Κρούγκμαν» 

Ο Μωρίς Όμπστφελντ, νέος επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, «συνάδελφος του κ. Κρούγκμαν» 

Ο Μωρίς Όμπστφελντ (Maurice Obstfeld), γεν. το 1952 (63 ετών σήμερα), αναλαμβάνει επικεφαλής οικονομολόγος στο ΔΝΤ, διαδεχόμενος τον Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Ο Όμπστφελντ είναι πολύ γνωστός για την δουλειά του στα διεθνή οικονομικά. Συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των οικονομολόγων με την μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, σύμφωνα με το IDEAS/RePEc.

Η εξέλιξη αυτή είναι για την Ελλάδα οπωσδήποτε θετική. Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, επέλεξε τον τίτλο «Ο συνάδελφος του κυρίου Κρούγκμαν» για να δώσει το στίγμα του Όμπστφελντ που αναλαμβάνει επικεφαλής οικονομολόγος στο ΔΝΤ. Με αυτό τον τίτλο, η γερμανική εφημερίδα θέλει να δείξει ότι έχει παρόμοιες απόψεις με τον ακόμα διασημότερο οικονομολόγο – και νομπελίστα – Paul Krugman. Αμφότεροι έχουν ταχθεί εμφατικά στο θέμα του ελληνικού χρέους, υπέρ της ανάγκης κουρέματος, καθώς έτσι όπως είναι έως και σήμερα, θεωρείται μη βιώσιμο και συνεπώς δεν μπορεί να εξευρεθεί μια ουσιαστική λύση.

Ο Όμπστφελντ κατά το παρελθόν, κατηγόρησε τους δανειστές για ‘κοντόφθαλμη’ πολιτική έναντι της Ελλάδας. Και τώρα, ως επικεφαλής οικονομολόγος στο ΔΝΤ, θα είναι ο σημαντικότερος σύμβουλος της επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο Όμπστφελντ τελευταία εργάζονταν στο διάσημο αμερικάνικο πανεπιστήμιο Berkeley ως καθηγητής και βέβαια έχει πλούσια ακαδημαϊκή καριέρα.

Από τον Ιούνιο του2014, ο Όμπστφελντ διορίστηκε επικεφαλής μακροοικονομολόγος στο Συμβούλιο Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου, κάτι που απηχεί την επιρροή που έχει στον νυν Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η επιλογή του Μ. Όμπστφελντ σε αυτό το αξίωμα, υποκρύπτει ένα πολιτικό μήνυμα και μια οικονομική τάση. Ο Όμπστφελντ, δεν δίστασε στην πρόσφατη κρίση για το ελληνικό θέμα να επικρίνει τους δανειστές για τη στάση τους και να χαρακτηρίσει τη συμπεριφορά τους ‘ατυχή’ και ‘κοντόφθαλμη’. Τους κατηγόρησε ότι δεν ήταν σε θέση να σκεφθούν ποια θα είναι τα περεταίρω βήματα που θα έπρεπε να ακολουθηθούν. Πριν περίπου τέσσερα χρόνια, είχε ζητήσει δημοσίως από τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, να δείξει περισσότερο θάρρος και την είχε προειδοποιήσει πως ένα πρόγραμμα περικοπών δεν επαρκεί για την Ελλάδα και εάν μείνουν έτσι τα πράματα, η χρεοκοπία της χώρας μας είναι αναπόφευκτη.

Ο Όμπστφελντ, παροκολουθούσε από νωρίς τα της Ευρώπης και του κοινού ευρωνομίσματος και ήταν ξεκάθαρος, συνεπής και σαφής: Εάν είναι να δουλέψει η νομισματική Ένωση, η Ευρωζώνη χρειάζεται περισσότερη ολοκλήρωση. Ο Όμπστφελντ είναι της άποψης, ότι όπως πρόβλημα αποτελούν τα ελλείμματα, παρομοίως πρόβλημα αποτελούν και τα μεγάλα πλεονάσματα, όπως της Γερμανίας. Θεωρεί ότι η Γερμανία θα έπρεπε να εγγυηθεί τα χρέη του ευρωπαϊκού Νότου άνευ όρων και η βοήθεια θα πρέπει να παρέχεται χωρίς να “στύβουν” τις χώρες με προβλήματα.

Η επιλογή του Όμπστφελντ στη θέση του επικεφαλής οικονομολόγου στο ΔΝΤ, φαίνεται σοφή και ίσως αποδειχτεί, ιδιαιτέρως ευνοϊκή για τη χώρα μας. Ποιος ξέρει… ίσως πλησιάζει η ώρα ενός βαθέως κουρέματος του Χρέους μας…

○○○<>○○○

⚠  Δεν είναι αστείο: Συνταξιούχος στην Ισπανία προσφέρει €5.000 σε όποιον προσλάβει τον γιο του (Φωτο)

⚠  Επίδομα €300 σε γονείς μαθητών Δημοτικού-Γυμνασίου με χαμηλά εισοδήματα… ή μήπως όχι;

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

Related posts