18 Μαΐου 2024

Σόιμπλε: Εγώ είμαι ο καλύτερος Κεϋνσιανός!

Σόιμπλε: Εγώ είμαι ο καλύτερος Κεϋνσιανός!

Ο γερμανός υπ.οικ., Βόλφγκανκ Σόιμπλε λέει σε όσους του ασκούν κριτική για την εμμονή του στην δημοσιονομική πειθαρχία, ότι αυτός είναι o καλύτερος Κεϋνσιανός.

Ο Σόιμπλε, ο φύλακας του ισορροπημένου προϋπολογισμού της Γερμανίας και ο υπέρμαχος της λιτότητας στην ευρωζώνη, αποκαλεί ‘star economists’ (Οικονομολόγους Στάρ) όσους γνωστούς οικονομολόγους, τον κατηγορούν για αυτή την στάση του.

O Σόιμπλε λέει ότι αντιθέτως, οι προσπάθειες μείωσης του χρέους, δίδουν την δυνατότητα στην Γερμανία να αντλήσει τουλάχιστον €6 δισ. που θα ρίξει στην οικονομία στο επόμενο έτος σαν βοήθεια για τον αριθμό ρεκόρ των προσφύγων που φτάνουν στη χώρα.

Στην Γερμανία βασιζόμαστε πολύ περισσότερο στον John Maynard Keynes από πολλούς star economists του διεθνούς σκηνικού” ανέφερε ο Σόιμπλε σε ομιλία του για τον προϋπολογισμό στην Βουλή. “Δεν είναι ούτε αυθεντικό ούτε σοβαρό – μερικές φορές είναι βαρετό –  να προτείνεις περισσότερο χρέος και μια πλημμύρα ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα, σχεδόν σε κάθε οικονομική κατάσταση, είτε πάει καλά είτε όχι“, είπε ο γερμανός υπ.οικ..

Αφού ισορρόπησε τον προϋπολογισμό, τώρα η Γερμανία προσανατολίζεται να προωθήσει το πλεόνασμα του 2015 στο 2016 για να βοηθήσει στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αποφεύγοντας παράλληλα να ξαναπέσει σε έλλειμμα. Επιπλέον €6 δισ. θα προστεθούν στα €312 δισ. σχεδιαζόμενων δαπανών της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης του χρόνου.

P. Krugman
P. Krugman

Ο επιφανής νομπελίστας οικονομολόγος, Paul Krugman, είχε ασχοληθεί με τον Σόιμπλε, κατακρίνοντάς τον, λέγοντας συγκεκριμένα από την στήλη του στους NY Times ότι στον κόσμο του κ. Σόιμπλε, η λιτότητα οδηγεί σε εμπιστοσύνη, η εμπιστοσύνη δημιουργεί ανάπτυξη και εάν αυτό δεν δουλεύει για την χώρα σας, είναι επειδή δεν το κάνετε σωστά.

Ο Σόιμπλε που έχει διδακτορικό στα νομικά με διατριβή με θέμα «The public accountant’s professional legal situation within accountancy firms», δηλαδή παρόλο που υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, ο ίδιος δεν είναι οικονομολόγος αλλά νομικός με μια λογιστική εξειδίκευση, αναφέρει ότι οι πολιτικοί, οικονομολόγοι και δημοσιογράφοι που προτείνουν προγράμματα ενίσχυσης της οικονομίας βασιζόμενα σε χρέος, έχουν –  κατά τον Σόιμπλε πάντα –  μια μερική /  επιλεκτική οπτική στον Κέϋνς, τον πασίγνωστο οικονομολόγο του 20ου αιώνα που δημιούργησε οικονομική σχολή και στον οποίον αναφέρονται όλοι οι επικριτές του (του Σόιμπλε), ως πρόταση για να βγουν οι οικονομίες από την ύφεση.

«Φυσικά όλοι τους αναφέρουν τον Κέϋνς, από τους οποίους, προφανώς, δεν έχουν όλοι τους διαβάσει»  είπε ο Σόιμπλε στα μέλη της γερμανικής Βουλής. «Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι έχεις καταλάβει τον Κέϋνς ορθά μόνο εάν δεν συσσωρεύεις νέο χρέος κατά την διάρκεια των καλών οικονομικά καιρών».

>>>•<<<

••• Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

• Ο Μωρίς Όμπστφελντ, νέος επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, «συνάδελφος του κ. Κρούγκμαν»

⚠  Δεν είναι αστείο: Συνταξιούχος στην Ισπανία προσφέρει €5.000 σε όποιον προσλάβει τον γιο του (Φωτο)

⚠  Επίδομα €300 σε γονείς μαθητών Δημοτικού-Γυμνασίου με χαμηλά εισοδήματα… ή μήπως όχι;

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

Related posts