2 Μαΐου 2024

Ο υπ.οικ. για Geuro και συνομιλία με Τόμας Μάγερ

Ο υπ.οικ. για Geuro και συνομιλία με Τόμας Μάγερ

Ο υπ.οικ. για Geuro και συνομιλία με Τόμας Μάγερ. Καμία συζήτηση δεν έγινε για παράλληλο νόμισμα- το «Geuro» –με τον κ. Τόμας Μάγιερ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, είπε ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάνης Βαρουφάκης στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή Ηλείας του ΠΑΣΟΚ κ. Ιωάννη Κουτσούκου. Το θέμα της συζήτησης, υπογράμμισε ο Υπουργός, ήταν το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία στο πλαίσιο μιας Αναπτυξιακής Τράπεζας που αποτελεί μέρος των σχεδιασμών της κυβέρνησης. υπ.οικ., Βαρουφάκης

Ακολουθεί το κείμενο της απάντησης του Υπουργού και η δευτερολογία του:

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Κουτσούκο, γι’ αυτό υπάρχει η κοινοβουλευτική διαδικασία του ελέγχου, έτσι ώστε να μην υπάρχει παραπληροφόρηση και να μην χρειάζεται να επαφίεται κανείς Βουλευτής ή κανένας πολίτης στα διάφορα τα οποία γράφονται. Θα είμαι πολύ ξεκάθαρος στην απάντησή μου.

Αν δεν είχα ιδία γνώμη του τι συζητήσαμε με τον κ. Μάγιερ όταν ήλθε στο γραφείο μου -και κατόπιν με τον Πρωθυπουργό- θα φανταζόμουν ότι έχετε τοποθετήσει κάποιο κοριό και ότι ακούσατε. Φυσικά, αυτό ήταν αστεϊσμός. Γνωρίζω ότι δεν έχετε κάνει κάτι τέτοιο, για τον απλούστατο λόγο ότι από τα λεγόμενά σας είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχετε καμία απολύτως εικόνα για το τι συζητήσαμε. Δεν συζητήσαμε γι’ αυτό που λέτε. Δεν συζητήσαμε για το παράλληλο νόμισμα. Θα ήθελα, όμως, να είμαι σαφέστατος και κατατοπιστικός:

Τον κ. Μάγιερ τον γνώρισα τον περασμένο Νοέμβρη. Ήμουν προσκεκλημένος σε ένα συνέδριο στη Φλωρεντία από τον κ. Ρέντζι πολύ πριν προκηρυχθούν οι εκλογές ως οικονομολόγος και η δική μου ομιλία προηγήθηκε της δικής του. Ήταν μια ομιλία για την κρίση του ευρώ, όχι για την ελληνική κρίση.
Κατόπιν ο κ. Μάγιερ με εξέπληξε, ξεκινώντας την ομιλία του λέγοντας ότι συμφωνεί με την τοποθέτησή μου. Από τότε ξεκίνησε μία ανταλλαγή απόψεων ακαδημαϊκή, αλλά και πολιτική.

Τον κ. Μάγιερ τον δέχτηκα στο γραφείο μου και ακριβώς επειδή θεωρώ ότι οι απόψεις του έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον -όχι για το παράλληλο νόμισμα, αλλά για τη δομική κρίση του ευρώ και για το προς τα πού πηγαίνει η ευρωζώνη- έκρινα ότι είναι καλό να έχει και μια συζήτηση με τον Πρωθυπουργό επ’ αυτού.

Τη διαφωνία για ένα παράλληλο νόμισμα -το «Geuro»- το οποίο έχει προτείνει σε ένα άρθρο του ο κ. Μάγιερ, την έχω καταθέσει -υπάρχει και στο youtube- σε εκείνο το συνέδριο του Νοεμβρίου.

Σας διαβεβαιώ, λοιπόν, κύριε Κουτσούκο, ότι δεν ήταν αυτό το θέμα της συζήτησης. Θα σας πω ακριβώς ποιο ήταν το θέμα της συζήτησης.

Το θέμα της συζήτησης ήταν το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί βέλτιστα η δημόσια περιουσία, στο πλαίσιο ενός αναπτυξιακού οχήματος, μιας αναπτυξιακής τράπεζας που αποτελεί μέρος των σχεδιασμών μας.

Όταν συνομιλώ με άλλους οικονομολόγους οι οποίοι κατακρίνουν το ευρώ και μάλιστα μας προτείνουν και έξοδο από το ευρώ –όπως για παράδειγμα ο Paul Krugman, o Nouriel Roubini- δεν έχω ακούσει τέτοιου είδους κριτική γιατί συνομιλώ μαζί τους. Ο κ. Μάγιερ, όμως, έχει ενδιαφέρον γιατί έχει δημιουργήσει ένα θόρυβο.

Εγώ θα σας πω γιατί πιστεύω ότι έχει δημιουργηθεί αυτός ο θόρυβος. Ο κ. Μάγιερ, όπως σωστά είπατε, ήταν chief economist, ο βασικός σύμβουλος της Deutsche Bank, στην περίοδο της κρίσης και στην περίοδο που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το Μάιο του 2010, προέβη στη δανειακή συμφωνία. Τότε ο κ. Μάγιερ, όπως που μου έχει πει και ο ίδιος, ήταν σαφώς υπέρ εκείνης της δανειακής συμφωνίας και γενικότερα του τρόπου με τον οποίο η ευρωζώνη αντιμετώπισε την κρίση.

Μετά το PSI το δικό μας –το οποίο κατ’ εμέ ήταν απαράδεκτο και εδώ έχουμε μια διαφωνία με τους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ- ο ίδιος είχε τα «Επιφάνειά» του. Άρχισε να διαφωνεί με την κεντρική στάση της γερμανικής κυβέρνησης, της Bundesbank, του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση του ευρώ.

Νομίζω ότι κάποιοι ανησυχούν όταν ένας άνθρωπος ο οποίος ήταν τόσο -όπως είπατε σωστά- μέρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Γερμανίας, με πολύ καλές διασυνδέσεις με τη γερμανική Κυβέρνηση, που υποστήριζε τις μνημονιακές πολιτικές τότε, σήμερα έρχεται και λέει, «Έσφαλα, ήταν καταστροφικό για το ευρώ και αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αποτελεί απόδειξη του πόσο αδιέξοδη ήταν εκείνη η πολιτική».

Δευτερολογία
Κύριε Κουτσούκο, να είμαστε ξεκάθαροι. Κατ’ αρχάς, σέβομαι το ερώτημα το οποίο μου θέσατε και δεν πρόκειται να πλατειάσω σε μια γενικότερη αντιπαράθεση περί οικονομικής πολιτικής, ούτε να απαντήσω σε αιχμές που αφήνετε για το πρόσωπό μου. Δεν είναι αυτός ο στόχος μου εδώ. Στόχος μου είναι να απαντήσω στο ερώτημά σας. Και το ερώτημά σας ήταν σαφές κι εύλογο.

Συζητήσαμε με τον κ. Μάγιερ το παράλληλο νόμισμα; Όχι. Έχουμε τη δυνατότητα να συζητάμε με σημαντικούς ανθρώπους που έχουν παίξει ρόλο -και παίζουν ρόλο- στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και γενικότερα στο ευρωζωνικό γίγνεσθαι ζητήματα τα οποία αφορούν και εσάς και εμάς και την ελληνική κοινωνία, χωρίς να ταυτιζόμαστε μαζί τους; Με άλλα λόγια, συζητάμε μόνο με αυτούς με τους οποίους συμφωνούμε; Αυτό δεν θα είχε κανένα λόγο.

Είμαι ξεκάθαρος και επαναλαμβάνω αυτό που είπα προηγουμένως: Το θέμα της συζήτησής μας -όπου ούτε σε αυτό συμφωνήσαμε, αλλά είχε ενδιαφέρον η ανταλλαγή απόψεων- αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο η δημόσια περιουσία και συγκεκριμένα οι μετοχές που κρατάει το δημόσιο μετά από ιδιωτικοποίηση, όπως οι μετοχές του ΟΤΕ, ή οι μετοχές που θα παρακρατήσει το ελληνικό δημόσιο αν γίνει ιδιωτικοποίηση ενός άλλου περιουσιακού στοιχείου, μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο ενός αναπτυξιακού οχήματος.

Ο κ. Μάγιερ έχει συγκεκριμένες απόψεις και προτάσεις, οι οποίες εκπορεύονται μάλιστα και από την εμπειρία του στο γερμανικό έδαφος, στη γερμανική οικονομία. Αυτό ήταν το θέμα της συζήτησης.
Μου θέσατε το ερώτημα αν συζητήσαμε το παράλληλο νόμισμα και αν όχι, τι συζητήσαμε. Νομίζω ότι σας απαντώ ευθαρσώς. Αν εσείς έχετε επιφυλάξεις, θα σας παρακαλούσα να τις κρατήσετε για τον εαυτό σας έως ότου έχετε κάποια στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Υπουργός ψεύδεται.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες – πάντα πρόσφατα ενημερωμένες

• Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

Διαφημιστείτε στο TaxCoach.gr. Επικοινωνήστε μαζί μας, στο info@taxcoach.gr, για να ακούσετε την πρότασή μας.

✎ ΠΟΛ. 1109: Περί ποινικής δίωξης λόγω μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο και λοιπά συναφή θέματα
✎ Διαγωνισμός ΑΣΕΠ για πλήρωση 465 θέσεων μονίμων, κλάδου Π.Ε. Εφοριακών, στη ΓΓΔΕ
✎ Τα σημαντικά λάθη του βιογραφικού σας
✎ ΓΓΔΕ: Οδηγός Κατοίκων Εξωτερικού σε Φορολογικά και Τελωνειακά Θέματα

Related posts