19 Απριλίου 2024

Απόφαση βόμβα του Αρείου Πάγου για τα προγράμματα Stage

Απόφαση βόμβα του Αρείου Πάγου για τα προγράμματα Stage

Νέος πονοκέφαλος στην κυβέρνηση από τα προγράμματα Stageπρογράμματα Stage

Χιλιάδες εργαζόμενοι στα προγράμματα stage του Δημοσίου και των φορέων του θα μπορούν από εδώ και στο εξής να διεκδικήσουν αναδρομικά κανονικό μισθό και ασφάλιση. Σύμφωνα με απόφαση-βόμβα του Αρείου Πάγου που ανοίγει το δρόμο για τη διεκδίκηση, οι επαναλαμβανόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν αφορούσαν ούτε εργασιακή εμπειρία ούτε μαθητεία αλλά παρείχαν εξαρτημένη εργασία.

Πάντως, δεν τίθεται θέμα επαναπρόσληψής τους στις παλιές τους θέσεις αλλά θα έπρεπε να αμείβονται με μισθό αντίστοιχο των τακτικών υπαλλήλων των ίδιων θέσεων σε δήμους, περιφέρειες και υπηρεσίες του Δημοσίου.

Το σκεπτικό της απόφασης

Χαρακτηριστικά στην απόφασή τους αναφέρουν: «Καθόσον αφορά, όμως, την κρίση, που περιέχεται στην προσβαλλόμενη απόφαση, σύμφωνα με την οποία το δικαστήριο της ουσίας δέχεται ότι οι επίδικες συμβάσεις είναι συμβάσεις μαθητείας, απορρίπτοντας, ως μη νόμιμο (και) τον επικουρικό αγωγικό ισχυρισμό, περί υπάρξεως απλής σχέσης εργασίας, σύμφωνα με τον οποίο, οι συμβάσεις αυτές, μπορεί κατά νόμο να είναι άκυρες, λειτούργησαν όμως στην πραγματικότητα ως συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας και όχι μαθητείας και, συνεπώς, εδικαιούντο να λαμβάνουν, κατά τις αρχές περί αδικαιολογήτου πλουτισμού, την αμοιβή που θα ελάμβαναν άλλοι, αντί αυτών, εργαζόμενοι, ασχολούμενοι με έγκυρη σχέση εργασίας, το δικαστήριο, υπέπεσε σε αναιρετική πλημμέλεια… καθόσον το σχετικό αγωγικό αίτημα είναι νόμιμο».

Οι εργαζόμενοι που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη υποστηρίζουν ότι τα προγράμματα stage δεν προσέφεραν εργασιακή εμπειρία ή μαθητεία, αλλά οι συμμετέχοντες παρείχαν κανονικά εξαρτημένη εργασία πλήρους απασχόλησης με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και θα έπρεπε να αμείβονται αναλόγως. Από την άλλη μεριά, ΟΑΕΔ και Υπουργείο Εργασίας υποστηρίζουν ότι επρόκειτο περί συμβάσεων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ότι οι απασχολούμενοι θα αποκτούσαν προσόντα για τη μετέπειτα εξέλιξη στην εργασία τους.

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα των εργαζομένων να αναιρεθεί η πρωτόδικη απόφαση και ως προς τα σκέλη που αφορούσαν στους ισχυρισμούς τους ότι οι επίδικες συμβάσεις δεν ήταν συμβάσεις μαθητείας, αλλά εξαρτημένης εργασίας, καθώς και αυτούς, περί αδικοπρακτικής ευθύνης των αναγομένων, παραβίασης της αρχής της ίσης μεταχείρισης και επιδίκασης χρηματικής ικανοποίησης, λόγω ηθικής βλάβης.

πηγή sofokleousin.gr

 

>>>>***<<<<

Άλλοι αγωνιούν για την πληρωμή των δόσεων τους και άλλοι για τη θέση του ΓΓΔΕ

Απολύσεις vs Προσλήψεων στο Δημόσιο

 Στο στόχαστο της τρόικας και τα επιδόματα; Κινδυνεύουν οι άνεργοι με ακίνητο ή αυτοκίνητο να χάσουν το επίδομα; Τι θα αποφασίσει τελικά το υπουργείο;

«Καυτοί» λογαριασμοί της ΔΕΗ από 1η Ιουλίου με αυξήσεις αλλά και θετική έκπληξη με μειώσεις σε ειδικές περιπτώσεις

ΠΑΝΙΚΟΣ σε οφειλέτες για τις κατασχέσεις χρηματικών ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς τους χωρίς προηγουμένη ενημέρωση τους

Επιτέλους ιατροφαρμακευτική-νοσοκομειακή περίθαλψη και για τους ασφαλισμένους με ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΑΕΕ

Συνελήφθησαν απατεώνες για Φωτοβολταϊκά

 

 

Related posts