17 Μαΐου 2024

Πρωτογενές πλεόνασμα €1,42 δισ. ‘βλέπει’ η ΤτΕ στο 12μηνο του 2014 και με ‘εάν’…

Πρωτογενές πλεόνασμα €1,42 δισ. ‘βλέπει’ η ΤτΕ στο 12μηνο του 2014 και με ‘εάν’…

Πρωτογενές πλεόνασμα €1,42 δισ. ‘βλέπει’ η ΤτΕ στο 12μηνο του 2014 και με ‘εάν’… Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2014:Τράπεζα της Ελλάδος

… το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα €4,21 δισ. έναντι ελλείμματος €12,8 δισ. στην αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε €47,10 δισ. από €46,63 δισ. κατά την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο.

Σε αυτά περιλαμβάνεται ποσό ύψους €1,31 δισ. από αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, ενώ δεν περιλαμβάνονται €62 εκατ. από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

Όσον αφορά στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου €1,152 δισ. που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και δαπάνες ύψους €451 εκατ. που αφορούν στη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, διαμορφώθηκαν σε €49,59 δισ., από €57,8 δισ. στην περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2013.

Το ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού (πλεόνασμα €1,42 δισ.) παραμένει πλεονασματικό εάν συμπεριληφθούν τα έσοδα από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος και αφαιρεθούν έσοδα από την αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, καθώς και δαπάνες που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Τι σημαντικό παρατηρούμε από τα παραπάνω στοιχεία της ΤτΕ;

Ότι τα περί πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν συμβαδίζει ως μέγεθος, με όσα ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών περί της εκτέλεσης του κρατικού Προϋπολογισμού στο 12μηνο του 2014 (δείτε σχετικά, εδώ).

Μάλιστα η ΤτΕ αναφέρει ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα […] παραμένει πλεονασματικό εάν

Αυτό σημαίνει πιθανότατα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι και τόσο ‘στιβαρό’ όσο θα έπρεπε και ίσως είναι θέμα τεχνικής υπολογισμού.

Όμως για να πάει καλά η οικονομία και να ορθοποδήσει πραγματικά, θα πρέπει σαφώς να έχουμε ένα αδιαμφισβήτητο και ισχυρό πρωτογενές πλεόνασμα, που να περιγράφεται και από τα στοιχεία της ΤτΕ ως τέτοιο και όχι να λέει «παραμένει πλεονασματικό εάν…».

Δείτε παρακάτω, την εικόνα των δανειακών αναγκών της κεντρικής διοίκησης:

160115-1

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Πρόγραμμα επιδότησης (έως 50%) για Υφιστάμενες επιχειρήσεις
Πρόγραμμα επιδότησης (έως 100%) για ανέργους, για ίδρυση επιχείρησης
Η συντομότερη Ανάλυση της Ελληνικής (Μνημονιακής) Οικονομίας
Ο Νόμος της Αντίστροφης Προσπάθειας και γιατί Αποτυγχάνετε

Σκέφτεστε Σεμινάρια; Εὐεπιχειρεῖν!

Άλλα σημαντικά Νέα

 

Related posts