9 Μαΐου 2024

Eurobank και Alpha Bank προληπτικά στο ELA

Eurobank και Alpha Bank προληπτικά στο ELA

Eurobank και Alpha Bank προληπτικά στο ELA, δηλαδή στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας. Επιβεβαιώθηκε ότι οι δύο εκ των τεσσάρων μεγάλων συστημικών τραπεζών αιτήθηκαν στήριξη από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance – ELA) της ΤτΕ.lots of euros

Η σχετική αίτηση έγινε για προληπτικούς βασικά λόγους, κυρίως λόγω της ενδεχόμενης αβεβαιότητας που μπορεί να προκύψει από τις εκλογές, για την περίπτωση δηλαδή που δεν προκύψει άμεσα κυβέρνηση και παραταθεί για λίγο η περίοδος ακυβερνησίας.

Η προσφυγή στο μηχανισμό του ELA πραγματοποιείται για να αντιμετωπιστούν οι παρούσες ανάγκες ρευστότητας, λόγω της σχετικής υποχώρησης που εμφανίζεται στο επίπεδο των καταθέσεων αλλά και τη συμμετοχή των τραπεζών σε εκδόσεις Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου, καθώς και των εξελίξεων περί το ελβετικό φράγκο.

Οι δύο τράπεζες ζήτησαν συνολικά €5 δισ., ποσό όχι ιδιαιτέρως μεγάλο εάν συγκριθεί με την κορύφωση της ελληνικής κρίσης κατά το 2012, όταν η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA, είχε ανέλθει σχεδόν σε €120 δισ..

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στον ELA για προληπτικούς πάντα λόγους, θα προσφύγουν προσεχώς και οι άλλες δύο συστημικές τράπεζες (Εθνική και Πειραιώς).

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

✎ Εκτόξευση του ελβετικού Φράγκου, ζημιές σε δανειολήπτες!
Πρόγραμμα επιδότησης (έως 50%) για Υφιστάμενες επιχειρήσεις
Πρόγραμμα επιδότησης (έως 100%) για ανέργους, για ίδρυση επιχείρησης
Η συντομότερη Ανάλυση της Ελληνικής (Μνημονιακής) Οικονομίας
Ο Νόμος της Αντίστροφης Προσπάθειας και γιατί Αποτυγχάνετε

Σκέφτεστε Σεμινάρια; Εὐεπιχειρεῖν!

Άλλα σημαντικά Νέα

Related posts