4 Μαΐου 2024

Πρόταση του ΣτΠ περί Συμψηφισμού παρακρατηθέντος φόρου σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης

Πρόταση του ΣτΠ περί Συμψηφισμού παρακρατηθέντος φόρου σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης

Πρόταση του ΣτΠ περί Συμψηφισμού παρακρατηθέντος φόρου σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης. Ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ) δέχθηκε αναφορές πολιτών, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι, από το φόρο μισθωτών υπηρεσιών που τους αναλογούσε, δεν είχε αφαιρεθεί ο φόρος που ο εργοδότης τους είχε παρακρατήσει από το μισθό τους και είχε προκαταβάλει στην εφορία. Έτσι καλούνταν να πληρώσουν ξανά, ουσιαστικά εις διπλούν, τα προκαταβληθέντα ποσά.Πρόταση του ΣτΠ περί Συμψηφισμού παρακρατηθέντος φόρου σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι είχαν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση για παρελθόντα έτη εκπρόθεσμα, και συγκεκριμένα αφού είχαν περάσει τρία χρόνια από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της.

Για το ζήτημα της καθυστερημένης υποβολής φορολογικών δηλώσεων το Υπουργείο Οικονομικών είχε ήδη εκδώσει εγκύκλιο (ΠΟΛ 1068/2012), η οποία, αποδεχόμενη σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, θεωρούσε ότι, εν προκειμένω, εφαρμόζονται οι διατάξεις «για την παραγραφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών» στο Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, για τα ποσά που καταβάλλονται αχρεωστήτως στο Δημόσιο, προβλέπεται τριετής παραγραφή.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη γνωμοδότηση ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών που παρακρατείται από τον εργοδότη και αποδίδεται στις ΔΟΥ θεωρείται ποσό αχρεωστήτως καταβληθέν.

Εάν ο φορολογούμενος δεν υποβάλει για διάστημα μεγαλύτερο της τριετίας φορολογική δήλωση ώστε να γίνει ο συμψηφισμός του, το ποσό αυτό δεν μπορεί πλέον να συμψηφιστεί.

Ο Συνήγορος τόνισε σε έγγραφό του προς το Υπουργείο Οικονομικών ότι τα ποσά του προκαταβληθέντος φόρου δεν μπορούν να θεωρηθούν ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα» διότι, κατά τον Αστικό Κώδικα (άρθρο 905 παρ. 2), «το χρέος που καταβλήθηκε πριν από τη λήξη του δεν αναζητείται». Συνεπώς, δεν τίθεται ζήτημα παραγραφής και τα προκαταβληθέντα ποσά πρέπει να συμψηφιστούν.

Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών δεν αποδέχθηκε τη θέση του Συνηγόρου και ενέμεινε στην άποψή του.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

• Σκέφτεσαι Σεμινάρια; … Εὐεπιχειρεῖν !

✎ Ψυχρή η αντίδραση των Εφοριακών στην πρόταση Βαρουφάκη για πολίτες, μυστικούς ‘ράμπο’ φοροελεγκτές
✎ Ξεκινά Νέος Κύκλος Προγραμμάτων Στήριξης Νέας Επιχειρηματικότητας EkinisiLAB του ΣΕΒ

✎ Ο ΣΕΒ ζητεί Αλλαγή του άρθρου 106 του Συντάγματος
✎ Σκέψεις για τη νέα ελληνική κρίση
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 50%) για Υφιστάμενες επιχειρήσεις
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 100%) για ανέργους, για ίδρυση επιχείρησης

• Άλλα σημαντικά Νέα

 

Related posts