Στα χνάρια της υπηρεσίας IRS των ΗΠΑ και η ελληνική κυβέρνηση. Ήδη οι κινήσεις μεταρρύθμισης και η καθιέρωση ηλεκτρονικού φορολογικού προφίλ για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα οδηγούν στον εκσυχρονισμό των παλαιών μεθόδων προσδιορισμού εισοδήματος και δίνουν σαφέστερη εικόνα εισοδημάτων και περιουσιακής κατάστασης ανά φορογούμενο, όπως:
• εμβαδόν και αξία κύριας κατοικίας
• E9 με όλα τα ακίνητα και αγροτεμάχια
• Κινητές αξίες (αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.).
• Ύψος καταθέσεων σε τράπεζες καθώς και λίστα με αριθμό μετοχών ανά κωδικό και τέλος
• Δαπάνες για ταξίδια, διακοπές, διαμονή σε ξενοδοχεία, αγορές πολυτελών ειδών.
Το υπουργείο Οικονομικών αντιθιστά πλέον τα γνωστά μας τεκμήρια διαβίωσης (τα οποία πρωτοεμφανίστηκαν το 1978) με νέες μεθόδους προσδιορισμού τεκμηρίων-οικονομικής κατάστασης των φορολογούμενων μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών και της διασύνδεσης με υπηρεσίες και τράπεζες, οι οποίες θα παρέχουν ακριβή και ορθή εικόνα πραγματικών εισοδήμάτων ανά περίπτωση.
Οι μέθοδοι της υπηρεσίας IRS:
Τις μεθόδους της υπηρεσίας IRS, η οποία λειτουργεί πάνω από 30 χρόνια στις ΗΠΑ, θα υιοθετήσει και το υπουργείο Οικονομικών για να μειώσει την φοροδιαφυγή, μέσω σύνδεσης και παρακολούθησης δαπανών (από αεροπορικές και ταξιδιωτικές εταιρείες), αγορών πολυτελών ειδών, αυτοκινήτων και ακινήτων καθώς και συλλογής πληροφορίων για αγορές ή πληρωμές μέσω χρήσης πιστωτικών καρτών.
Τροχοπέδη βέβαια αποτελεί η χρήση μετρητών ακόμη και σε συναλλαγές μεγάλων ποσών, κάτι που ήδη απασχολεί κυβέρνηση και τρόικα σχετικά με την αντιμετώπιση του.
Τι αλλάζει στον έλεγχο δαπανών
Μέχρι σήμερα η εφαρμογή των τεκμηρίων λειτουργεί με φορολογική επιβάρυνση σε εκείνους που δεν έχουν εισοδήματα και προστατεύει όσους έχουν εισοδήματα. Επίσης τεκμήριο για κατοχή ΙΧ ή σκάφους ή ακινήτου = ελάχιστο εισόδημα συντήρησης.
Το σκηνικό αυτό θα αντιστραφεί κάπως, καθώς μέσω των δαπανών του φορολογούμενου θα επιχειρείται ο πραγματικός προσδιορισμός εισοδήματος των φορολογούμενων.
Στόχος της κυβέρνησης είναι ο έλεγχος υπόπτων φοροδιαφυγής, η ανεύρεση ροής μαύρου χρήματος και κατ΄επέκταση η εξάλειψη φοροδιαφυγής-παραβατικότητας και μέσω συντονισμού όλων των υπηρεσιών και εφαρμογής όλων των ηλεκτρονικών αρχείων, το υπουργείο, θα είναι σε θέσει να σκιαγραφήσει το ακριβές «πόθεν έσχες» κάθε φορολογούμενου.
Επομένως γεννάτε το ερώτημα: οι έλεγχοι σε κατοικίες από τους φορολογικούς ελεγκτές του ΣΔΟΕ γιατί χρειάζονται;;;
‘Oταν μάλιστα οι έλεγχοι αυτοί, 1ον έχουν ξεσηκώσει κύμα αγανάκτισης από τους πολίτες και 2ον σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, κ. Βασίλη Αλεξανδρή, θεωρούνται αντισυνταγματικοί, καταστρατηγούν ατομικά δικαιώματα και ανεξαρτήτως του σκοπού «έρευνας» ή νομικής της φύσης απαιτείται «πάντοτε» η παρουσία δικαστικού λειτουργού.