6 Μαΐου 2024

Market watch – Στρατηγικές αποφυγής λύσης λάθος προβλήματος

Market watch – Στρατηγικές αποφυγής λύσης λάθος προβλήματος

Market watch – Στρατηγικές αποφυγής λύσης λάθος προβλήματος… Στρατηγικές αποφυγής λύσης λάθος προβλήματος

 Στρατηγικές αποφυγής λύσης λάθος προβλήματος

Ποτέ άλλοτε η απαίτηση για κριτική σκέψη (έξυπνη σκέψη) και αποτελεσματική δράση δεν ήταν όσο επιτακτική είναι σήμερα. Στο σημερινό κόσμο τα περιθώρια λάθους έχουν στενέψει πολύ. Ακόμα και στην περίπτωση που τα προβλήματα είναι πιεστικά και προφανή, οι λύσεις δεν είναι αυτονόητες.

Το σφάλμα μας, συνήθως, είναι ότι εκλαμβάνουμε τα προβλήματα ως ήδη διαμορφωμένα, ήδη ορισμένα, ξεχνώντας ότι δεν υπάρχουν διαμορφωμένα (ορισμένα) προβλήματα, αλλά αντιθέτως, εμείς τα διατυπώνουμε, εμείς τα ορίζουμε, εμείς τα περιγράφουμε.

Όπως παρατηρούν, οι Αμερικανοί ψυχοθεραπευτές Watzlawick, Weakland και Fisch το πρώτο βήμα είναι να δεχτούμε ότι αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα (για την ακρίβεια, να δεχτούμε ότι αντιμετωπίζουμε μια δυσκολία), κατόπιν να ορίσουμε ορθά το πρόβλημα, και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην επίλυση και στην εφαρμογή της λύσης…

Κοντολογίς, αυτό είναι, το κεντρικό μήνυμα στο βιβλίο (η τέχνη της επίλυσης των σωστών προβλημάτων) του διακεκριμένου καθηγητή επιχειρηματικής πολιτικής Ian Mitroff. Επικαλείται, ότι τα στελέχη επιχειρήσεων, οι διαμορφωτές πολιτικής του κρατικού μηχανισμού, αλλά και τα άτομα, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι ορίζουν ορθά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ότι επιλέγουν τις σοφότερες λύσεις, πρέπει να θέτουν ερωτήματα στον εαυτό τους και να αναρωτιούνται για τις θεμελιώδεις παραδοχές τους, έτσι ώστε να είναι σε θέση να ορίζουν, με όση πληρότητα είναι ανθρωπίνως δυνατόν, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Με άλλα λόγια, πρέπει να αποφεύγουν το σφάλμα τύπου ΙΙΙ (Ε3) το οποίο διαπράττουμε όταν επιλύουμε το λάθος πρόβλημα (με αποτέλεσμα να μη θεραπεύεται το ορθό πρόβλημα)…

Ο Ian Mitroff χρησιμοποιεί την έκφραση σφάλμα τύπου ΙΙΙ (Ε3) δανειζόμενος την ορολογία της Στατιστικής για τα σφάλματα τύπου Ι (Ε1) το σφάλμα, δηλαδή, όπου απορρίπτουμε κάτι που είναι αληθές και τύπου ΙΙ (Ε2) το σφάλμα όπου δεν απορρίπτουμε κάτι που είναι ψευδές.

Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι αν και δεν υπάρχουν a priori εγγυήσεις, είναι πιο πιθανόν να ορίσουμε ορθά το πρόβλημα, αν ακολουθήσουμε τα κάτωθι βήματα…

Στην ανάλυση του προβλήματος να συμπεριλάβουμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (ενεργός εμπλοκή όλων των μερών),
να διαμορφώσουμε ένα ευρύ φάσμα επιλογών, να παράγουμε διαφορετικούς ορισμούς ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα να παγιδευτούμε σε μονοδιάστατες παραδοχές (να μη οριστεί, δηλαδή, το πρόβλημα μονοδιάστατα αλλά να οριστεί με ευρύτητα, συστημικά ως μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος),
να διατυπώσουμε το πρόβλημα χρησιμοποιώντας διαφορετικά λεξιλόγια (η γλώσσα που χρησιμοποιούμε είναι ένα από τα πιο καθοριστικά στοιχεία στη διατύπωση του προβλήματος),
να θέσουμε με ευρύτητα τα όρια του προβλήματος,
και να σκεπτόμαστε συστημικά (στη σημερινή συστημική εποχή τα πάντα είναι συνδεδεμένα)…
Υπάρχουν πέντε (05) κατηγορίες λαθών τύπου III (Ε3) που εμφανίζονται επανειλημμένως σε όλα τα περιβάλλοντα. Κάθε κατηγορία είναι ξεχωριστή, υπό την έννοια ότι προσδιορίζει μια συγκεκριμένη περίπτωση εσφαλμένης ή συγκεχυμένης σκέψης.

Παρ’ όλα αυτά οι κατηγορίες δεν είναι ανεξάρτητες υπάρχουν μεγάλες επικαλύψεις μεταξύ τους. Μάλιστα, καθεμιά αποκαλύπτει μια διαφορετική προοπτική ή τη διάσταση ενός σύνθετου προβλήματος…

Στον παρακάτω πίνακα οπτικοποιείται ένας κατάλογος ευρέων στρατηγικών, οι οποίες, ανάλογα με το συγκεκριμένο πρόβλημα, μπορούν να εφαρμοστούν, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό, για να αντιμετωπίσουν καθέναν από τους πέντε (05) τύπους λαθών (Ε3) …

Στρατηγικές αποφυγής λύσης λάθος προβλήματος

Στρατηγικές αποφυγής λύσης λάθος προβλήματος

Συμπέρασμα

Τα πραγματικά προβλήματα είναι ασαφή – πρέπει πρώτα να ορισθούν , να διαμορφωθούν, πριν επιλυθούν και οι παραπάνω ιδέες μπορούν να συνοψιστούν στα εξής…

αυτό που δεν αξίζει να γίνει, δεν αξίζει να γίνει καλά και
αυτό που αξίζει να γίνει, αξίζει να γίνει καλά…
Η έννοια του (Ε3) μας υποχρεώνει να ανεβούμε σ’ ένα ψηλότερο επίπεδο αφαίρεσης. Μας ζητά να κοιτάμε ολόκληρη την εικόνα (ολόκληρο το δάσος) προτού ασχοληθούμε με τα επιμέρους δένδρα. Μας ζητά να σκεφτόμαστε συνειδητά ποικίλους τρόπους εξέτασης ενός ζητήματος, προτού καταλήξουμε σε μια συγκεκριμένη διατύπωση.

Κρίσιμα ερωτήματα για σας και τον οργανισμό σας

Δώστε ένα παράδειγμα λάθους που έχει διαπράξει ο οργανισμός σας από καθεμιά από τις κατηγορίες του Ε3.
Σε κάθε περίπτωση, γιατί συνέβη το Ε3;
Συνηθίζετε, εσείς και ο οργανισμός σας, να διαπράττετε ένα συγκεκριμένο τύπο Ε3 συχνότερα από τους άλλους; Γιατί;
Πώς θα μπορούσε καθένας από τους πέντε (05) τρόπους αντιμετώπισης του Ε3 να βοηθήσει εσάς και τον οργανισμό σας;
[1] Εστίαση στο όλο και σύνθετο σύστημα και όχι σε μέρος αυτού θα μας προστατεύσει από την επίθεση και άλλων προβλημάτων που δεν είχαμε την γνώση να αναγνωρίσουμε και στη συνέχεια να αντιμετωπίσουμε….

πηγή entreso.gr *Νικόλαος ΠΟΘΑΚΟΣ είναι σύμβουλος επιχειρησιακής αναδιάρθρωσης ….

 

>>>•<<<

Διαβάστε ακόμη…

Η Διαχείριση του Ταλέντου και η Οικονομική Κρίση

Πως να αντισταθείτε στην ύφεση

 

 

 

Related posts