Συνέντευξη Δένδια στην Πόπη Τσαπανίδου (και βίντεο), που μίλησε σχεδόν για όλα τα ενδιαφέροντα και φλέγοντα θέματα (όπως τα «κόκκινα» δάνεια, την ρευστότητα, τα επιτόκια κ.λπ.).
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή LIVE U της Πόπης Τσαπανίδου. Ακολουθούν τα όσα ειπώθηκαν, αναλυτικά.
Αν κάποιος προτιμά, στο τέλος του άρθρου, έχουμε βάλει link με την εκπομπή της κας Τσαπανίδου, όπου μπορεί να παρακολουθήσει τηλεοπτικά την συνέντευξη · η συνέντευξη του υπουργού είναι από το 55 λεπτό έως το 1.17 λεπτά.
Η συνέντευξη
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλημέρα. Καλημέρα και στους ακροατές σας.
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Το θέμα σας που τρέχετε προς ρύθμιση είναι τα κόκκινα δάνεια. Τι είναι αυτό που μπορούμε να πούμε πια ως δεδομένο στους τηλεθεατές που έχουν πολλές ερωτήσεις πάνω σε αυτό;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ’ αρχήν το αδικούμε εάν το λέμε μόνο κόκκινα δάνεια, παρ’ ότι έτσι έχει επικρατήσει.
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Σε αυτό έχετε δίκιο, γιατί είναι ευρύτερο.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι ευρύτερο. Είναι μια συνολική πρόταση αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων που έχουν πρόβλημα μη εξυπηρετούμενων δανείων με το πιστωτικό σύστημα της χώρας, με τις τράπεζες δηλαδή, με το ελληνικό δημόσιο και με τα ασφαλιστικά ταμεία. Έχουμε κάνει μια πρόταση από τον Αύγουστο. Υπάρχουν διαρκείς συζητήσεις όλο αυτό το διάστημα. Αυτό που απεδείχθη από τη χθεσινή συνάντηση σε επίπεδο κορυφής με την τρόικα είναι ότι είμαστε σε ένα καλό δρόμο. Αποδέχτηκε η τρόικα ότι αυτό είναι μια πολύ θετική πρόταση. Η ακριβής έκφραση που χρησιμοποιήθηκε είναι “very positive approach”.
Από εκεί και πέρα έχουμε συνάντηση πάλι σήμερα με τεχνικά κλιμάκια και αύριο με τεχνικά κλιμάκια. Εμείς πιέζουμε όσο μπορούμε γιατί είναι αντιληπτό ότι αυτό είναι απαραίτητο για την αγορά. Ξέρετε, θέλω να εξηγήσω, αφού μου δίνετε την ευκαιρία, ότι εδώ δεν μιλάμε για μια μνημονιακή υποχρέωση. Αυτό δεν το κάνουμε επειδή μας το ζητάει η τρόικα. Η μνημονιακή υποχρέωση είναι απλώς ένας εξωδικαστικός μηχανισμός, κάτι πολύ μικρό.
Το κάνουμε γιατί το χρειάζεται η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία. Αυτή είναι η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν είναι δυνατόν να μπούμε σε ανάπτυξη αν δεν ξεκαθαρίσουμε αυτόν τον τεράστιο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που το μέγεθός του σχεδόν φτάνει ένα ΑΕΠ, εάν το βάλουμε συνολικά στην οικονομία. Χωρίς να το λύσουμε αυτό το πρόβλημα δεν μπορούμε εύκολα να πάμε μπροστά.
Και το άλλο πράγμα που πρέπει να έχει υπόψη του ο ακροατής σας, είναι η σημασία που έχει αυτό για να προφυλαχθούν και οι θέσεις εργασίας. Η χώρα έχει μια πολύ υψηλή ανεργία, δεν μας επιτρέπεται βιώσιμες επιχειρήσεις να τις αφήσουμε να κλείσουν επειδή δεν κινηθήκαμε γρήγορα για να ρυθμίσουμε τα πράγματα.
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Πότε θα έχουμε απάντηση; Πότε θα έχουμε ανταπόκριση; Πότε θα ξέρουμε δηλαδή εάν το θέμα πραγματικά θα εφαρμοστεί;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Λυπάμαι που δεν μπορώ να σας δώσω μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Εμείς είμαστε απόλυτα έτοιμοι.
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Είναι κάτι που μπορεί να μας πάρει ημέρες κ. Δένδια; Μπορεί μέσα στην εβδομάδα να έχουμε τη λύση; Ή την επόμενη εβδομάδα να κλειδώσουν όλες οι αλλαγές;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης είμαστε απολύτως έτοιμοι. Έχουμε δώσει οτιδήποτε μας ζητήθηκε. Οποιαδήποτε μέτρηση, οποιαδήποτε υποστηρικτική μελέτη. Πιστεύουμε πάρα πολύ στην πρότασή μας.
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Να τα δούμε λίγο ένα – ένα. Να δούμε λιγάκι τα κομμάτια αυτής της πρότασης;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Παρακαλώ.
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Για τα χρέη στο δημόσιο, για παράδειγμα. Δόσεις.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλά, να μου επιτρέψετε κάτι… Μέχρι να την κλείσουμε συνολικά τη συζήτηση, δεν θέλω να πω λεπτομέρειες. Ξέρω πόσο ευαίσθητο είναι, πόσο πάρα πολλοί άνθρωποι περιμένουν από αυτό. Δεν θέλω να πω πράγματα τα οποία αύριο το πρωί ενδέχεται, έστω και κατ’ ελάχιστον, να είναι διαφορετικά όταν θα νομοθετηθούν.
Ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια λύση.
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Των αριθμών των δόσεων ωστόσο, για τα χρέη που ο κόσμος περιμένει να δει αν θα είναι 100, αν θα είναι 120;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι πάρα πολλές δόσεις. Τώρα, είπατε και εσείς δυο μεγάλους αριθμούς. 100 και 120. Δεν είναι τόσο μεγάλη διαφορά. Μιλάμε για 8 ή 10 χρόνια για να το ακούμε σε πραγματικά μεγέθη. Αυτές οι ρυθμίσεις δίνουν ανάσα και επίσης δεν είναι μόνο αυτό: Είναι ότι υπάρχει ρύθμιση και όσον αφορά την οφειλή στις τράπεζες και ως προς το δημόσιο και ως προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Μιλάμε για ένα πακέτο αναβίωσης των επιχειρήσεων. Όμως πρέπει να σας πω και κάτι άλλο, γιατί θέλω να είμαι έντιμος με την ελληνική κοινωνία: Μιλάμε για τους έντιμους συναλλασσόμενους. Δεν μιλάμε για τους επιχειρηματίες που πλούτισαν οι ίδιοι και άφησαν τις επιχειρήσεις τους να πτωχεύσουν. Μιλάμε γι’ αυτούς που τίμια πάλεψαν την κρίση και βρίσκονται σε δύσκολη θέση τώρα. Αυτούς πάμε να στηρίξουμε, αυτούς πάμε να βοηθήσουμε.
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αριθμό δόσεων δεν μπορείτε να πείτε με σιγουριά. Λέτε ότι είναι 100, μπορεί να είναι 120. Υπάρχει όμως ένας αντίλογος πριν καν καταλήξετε σε συμφωνία και ανακοινώσετε επίσημα πράγματα, που λέει ότι ακόμη και αυτές οι δόσεις, ο αριθμός τους, είναι μικρός. Δηλαδή πάλι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί ο κόσμος.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν είναι έτσι όπως το λέτε. Υπάρχει μια πραγματική κόπωση της οικονομίας. Όμως το πλαίσιο αυτό θα το δείτε. Εάν περάσει θα δώσει ένα πέταγμα προς τα μπροστά στην οικονομία και δεν είναι το μόνο. Δεν είναι το μόνο πράγμα που σχεδιάζουμε. Έχουμε μια ολόκληρη σειρά παρεμβάσεων στον σωλήνα για την ελληνική οικονομία.
Συζητάμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση την επιδότηση των επιτοκίων των ενήμερων δανείων. Αυτό το πράγμα το παραλάβαμε το καλοκαίρι ως μη υπάρχον, ως άρνηση. Και έχουμε ένα σημαντικό συνασπισμό που το υποστηρίζει τώρα. Είναι ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο κ. Σόιμπλε, ο Αντικαγκελάριος ο κ. Γκάμπριελ, ο κ. Σαπέν ο Υπουργός της Γαλλίας.
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Βεβαίως.
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Που λέει ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται και για τι είδους επιδότηση για τα ενήμερα δάνεια μιλάτε στο επιτόκιό τους;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας πω πρώτα την ουσιαστική σκέψη και μετά το χρονοδιάγραμμα.
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ναι.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η ουσιαστική σκέψη ποια είναι; Οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληρώνουν για τα δάνεια τα οποία συνήφθησαν το διάστημα της κρίσης ένα πολύ υψηλό επιτόκιο. Αυτό το υψηλό επιτόκιο είναι της τάξης του 8%, 12%. Δεν αντέχεται. Τις καθιστά μη ανταγωνιστικές.
Όταν ο Γερμανός π.χ. ανταγωνιστής τους ή ο Γάλλος ανταγωνιστής τους πληρώνει επιτόκιο 5%, 6% μάξιμουμ, δεν μπορεί η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση να επιβιώσει με αυτό το βάρος στην πλάτη της. Ερχόμαστε και λέμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ζητάμε να μας αφήσει να χρησιμοποιήσουμε τα δικά μας διαρθρωτικά ταμεία, τα λεφτά που ήδη έχει η Ελλάδα, αυτά τα 21 δισ. ευρώ, ένα μέρος από αυτά, για να επιδοτήσουμε το επιτόκιο αυτών των επιχειρήσεων οι οποίες είναι βιώσιμες και το απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο.
Αντέξανε, πέρασαν την κρίση, έχουν κρατήσει, απασχολούν ανθρώπους. Μπορούν αυτές οι επιχειρήσεις με μια μικρή βοήθεια να μην γίνουν προβληματικές; Ποια είναι αυτή η βοήθεια; Δυο-τρεις μονάδες του επιτοκίου; Έρχεται η Ευρώπη και μας λέει ότι αυτό είναι εναντίον των κανονισμών. Μα, οι κανονισμοί είναι για να υπηρετούν την πραγματικότητα. Όχι η πραγματικότητα να υποκύπτει στους κανονισμούς.
Όταν μου είπαν το καλοκαίρι ότι αυτό δεν γίνεται, μου φάνηκε παράλογο το ότι δεν γίνεται. Μίλησα με τον κ. Σόιμπλε, τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας. Μίλησα με τον κ. Σαπέν τον Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας. Μίλησα με τον Αντικαγκελάριο τον κ. Γκάμπριελ, ο οποίος είναι και Υπουργός Ανάπτυξης της Γερμανίας. Μίλησα με τον κ. Μοσκοβισί, ο οποίος είναι ο Επίτροπος για τα οικονομικά.
Και οι τέσσερις αυτοί που σας λέω και πολλοί άλλοι, συμφώνησαν ότι αυτό είναι κάτι λογικό. Ναι, δεν υπάρχει κανονισμός τέτοιος, αλλά είναι κάτι λογικό.
Από εκεί και πέρα λοιπόν, μίλησα με τον κ. Βέμπερ, ο οποίος είναι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Βρήκε και αυτός ότι αυτό είναι κάτι λογικό. Θέλουμε έξι μήνες για να αλλάξουμε τον κανονισμό. Μόλις δημιουργηθεί η νέα Επιτροπή, νομίζω ότι αυτό γίνεται στο τέλος Οκτωβρίου…
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ναι, γίνεται. Έτσι είναι.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: … Από εκεί και πέρα, θα ξεκινήσει η Ελλάδα, έχουμε φτιάξει ένα πολύ σαφές road map για το πώς θα αλλάξουμε τον κανονισμό. Θα ξέρουν αυτές οι επιχειρήσεις ότι σε έξι μήνες, σε επτά μήνες, θα έρθει το ελληνικό κράτος, η Ευρώπη αν θέλετε, δίπλα τους και θα τους πει, «αφού άντεξες στην κρίση, αφού κρατάς και απασχολείς ανθρώπους που εάν εσύ κλείσεις θα γίνουν και αυτοί άνεργοι, ερχόμαστε εμείς δίπλα σου και σε βοηθάμε με δύο -τρεις μονάδες πάνω στο υψηλό επιτόκιο που πληρώνεις».
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Να συγκροτηθεί λοιπόν η καινούργια Επιτροπή. Στη συνέχεια να μπει το θέμα σε τροχιά. Αυτό θα πάρει μήνες πάντως.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να μπει το θέμα στην Επιτροπή. Σας είπα θα πάρει ένα εξάμηνο. Αλλά ξέρετε όλα τα πράγματα πρέπει να τα ξεκινήσουμε για να τα παλέψουμε.
Και το άλλο που κάνουμε, εάν μου επιτρέπετε, είναι ότι δημιουργούμε ένα εργαλείο, το IFG, επίσης σε συνεννόηση με τον κ. Γκάμπριελ και τον κ. Σόιμπλε και τον κ. Σαπέν και με το Ίδρυμα Ωνάση, όμως και με ιδιωτικές πηγές, για να δώσουμε ρευστότητα στα νέα δάνεια, στις νέες επιχειρήσεις, στις νέες προσπάθειες, διότι η ελληνική αγορά χρειάζεται ρευστότητα και το τραπεζικό σύστημα λόγω της κρίσης, λόγω των προβλημάτων, είναι πολύ σφικτό στο να παρέχει ρευστότητα όταν υπάρχει ρίσκο.
Έρχεται το κράτος εδώ και παίρνει το ρόλο του και λέει ότι το πρώτο ρίσκο μπορώ να το αναλάβω εγώ, ώστε να υπάρχει περισσότερο χρήμα και λιγότερο επιτόκιο.
Πάλι να είμαι σαφής και ειλικρινής, δεν μιλάμε για «θαλασσοδάνεια». Μιλάμε όμως για περιπτώσεις που το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να στηρίξει και που είναι σημαντικό για να δημιουργήσουμε νέες επιχειρήσεις, νέες δραστηριότητες και να απορροφήσουμε την ανεργία.
Η ανεργία δεν μπορεί να απορροφηθεί από τον δημόσιο τομέα. Τα περί 300.000 νέων δημοσίων υπαλλήλων που ελέχθησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και διαψεύστηκε την άλλη μέρα από τον κ. Δραγασάκη, δεν είναι σοβαρή πρόταση για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Είναι παντελώς ανεδαφικό και μη εφικτό.
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Θέλω να σας ρωτήσω εάν υπάρξει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα γι’ αυτό που περιγράφετε, για τις νέες επιχειρήσεις δηλαδή και τη χρηματοδότησή τους από τράπεζες και πότε θα τρέξει αυτό;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό είναι κάτι το οποίο ελπίζουμε ότι θα γίνει άμεσα. Υπάρχουν κάποιες συζητήσεις με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, γιατί ξέρετε αυτός είναι ο ρόλος του, να είναι σφικτό. Όταν ακούει να κάνεις οτιδήποτε είναι πάντοτε από μια πλευρά το ποτήρι…
Καλά κάνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Έτσι πρέπει να κάνει. Είμαστε λοιπόν σε μια διαπραγμάτευση για δύο – τρία μικρά πράγματα τα οποία πρέπει να ρυθμίσουμε. Να σας πω ένα παράδειγμα : Όταν θα πηγαίνουν αυτά τα χρήματα στις τράπεζες για να δοθούν, θα φορολογείται αυτή η μεταβίβαση; Εμείς λέμε «είναι δυνατόν να φορολογηθεί»; Εάν φορολογηθεί θα μεταφερθεί το κόστος στην επιχείρηση. Δεν το θέλουμε αυτό. Το Γενικό Λογιστήριο το συζητάει.
Αυτό θα μας πάρει 15 – 20 μέρες. Η ελπίδα μας είναι ότι αυτό θα μπορέσουμε να το έχουμε ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου ή στη χειρότερη περίπτωση στις αρχές Νοεμβρίου. Είναι κάτι που θα γίνει άμεσα. Δεν είναι κάτι μακρινό.
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Θα βάλετε κριτήρια αυστηρά; Θα βάλετε δηλαδή …
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι δεν θέλουμε να βάλουμε αυστηρά κριτήρια.
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Θα εντάξετε μέσα σε αυτό όλες τις νέες επιχειρήσεις;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τι θέλουμε εκεί; Και τις υπάρχουσες επιχειρήσεις. Αλλά για νέες δραστηριότητες, για νέα δάνεια. Εκεί θέλουμε να καλύψουμε το κενό που αφήνει το τραπεζικό σύστημα και να δώσουμε χαμηλότερο επιτόκιο στην αγορά. Αυτό θέλουμε.
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Θα δώσετε και νέα δάνεια σε εταιρείες οι οποίες έχουν ήδη δάνειο του παρελθόντος;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μάλιστα.
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Πρέπει να είναι ενήμερο; Τι περιορισμούς θα βάλετε εκεί;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό να καθίσουμε να το δούμε. Να τελειώσουμε το θεσμικό πλαίσιο και να το δούμε. Σας είμαι ειλικρινής. Δεν μιλάμε για «θαλασσοδάνεια». Μιλάμε όμως για εξαιρετικά προνομιακούς όρους δανεισμού, αλλιώς δεν έχει έννοια να φτιάξουμε ένα καινούργιο εργαλείο.
Επίσης αυτό το εργαλείο έχει να κάνει με τις μικρές επιχειρήσεις, δεν απευθύνεται στις μεγάλες επιχειρήσεις. Απευθύνεται στον μικρό επιχειρηματία, στον μικρό έμπορο που ζορίστηκε και ζορίζεται πάρα πολύ από την κρίση. Και θέλουμε να του δώσουμε δάνειο, θέλουμε να του δώσουμε χρήματα για κεφάλαιο αν χρειάζεται, θέλουμε να του δώσουμε χρήματα για υποδομές. Δε μπορούμε να παλέψουμε αλλιώς την ανεργία.
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αυτό έχει σημασία, θα του δώσετε χρήματα για υποδομές ή θα μπορέσει ν’ αξιοποιήσει το καινούργιο του δάνειο για ν’ αποπληρώσει τμήμα τουλάχιστον του παλιού;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό είναι θέμα δικό του. Η δική μας ευχή αν θέλετε είναι να χρησιμοποιηθούν αναπτυξιακά αυτά τα χρήματα και να μπορέσουμε με το πλαίσιο το προηγούμενο που σας είπαμε, δηλαδή αυτό που το λέτε «κόκκινα δάνεια» εσείς οι δημοσιογράφοι κι εγώ το λέω «αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων» και με την επιδότηση του επιτοκίου, να ρυθμιστούν έτσι τα παλιά δάνεια και αυτά τα χρήματα να πάνε σε καινούργια προσπάθεια, με τελική κατεύθυνση ν’ αντιμετωπισθεί το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας.
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ν’ ανοίξω λίγο το κεφάλαιο υπερχρεωμένα νοικοκυριά, πρώτη κατοικία, προστασία της, πλειστηριασμοί που κλείνει το θέμα στο τέλος του 2014, αν θα δοθεί παράταση, αν θα ισχύσει για το 2015, αν θα καταργηθεί ο νόμος Κατσέλη και πώς θα προστατεύσετε την πρώτη κατοικία.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας απαντήσω: Κατ’ αρχήν, το λέω πάντα, δεν υπάρχει πιθανότητα η πρώτη κατοικία να μην έχει καθεστώς προστασίας. Πρέπει όμως αυτό το καθεστώς προστασίας να είναι και θεσμικά και νομοτεχνικά ορθό. Γιατί το λέω: Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση γι’ αυτή τη διάταξη που λήγει το τέλος του 2014. Αυτή ή διάταξη είναι μια διάταξη – με καθολικό τρόπο ομολογημένο – αποτυχημένη.
Από τις εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεων αυτή τη διάταξη την έχουν εκμεταλλευτεί μόνο 3.000 περιπτώσεις.
Τι άλλη μαρτυρία θέλετε ότι αυτή η διάταξη δεν εξυπηρετεί καμία πραγματική ανάγκη;
Αυτό που λέμε εμείς είναι μια πολύ πιο σοβαρή προσέγγιση. Λέμε ότι πρώτα θέλουμε άμεσα, σύντομα, να μπορέσουμε να εξαλείψουμε την αιτία του κακού. Ποια είναι η αιτία του κακού; Τα ίδια τα δάνεια είναι, τα κόκκινα δάνεια που λέγαμε πριν.
Εάν λοιπόν ρυθμίσουμε και τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια και τα στεγαστικά κόκκινα δάνεια, παύει να υπάρχει το μεγάλο κομμάτι της αιτίας του προβλήματος. Εκεί που θα υπάρξει κάποιο κενό, γιατί πάντα υπάρχει κάποιο κενό, εδώ θα είναι το ελληνικό κράτος για να υπάρξει πρόβλεψη. Διότι αμέσως μετά τα επιχειρηματικά ξέρετε, θα πάμε στα στεγαστικά, διότι κι εκεί πρέπει να τελειώνουμε.
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Να μείνω λίγο στα στεγαστικά. Πώς σκοπεύετε τα κόκκινα δάνεια τα στεγαστικά να τ’ αναδιαρθρώσετε;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχουμε σκέψεις, αλλά να μην τις πω ακόμα, διότι αυτό δεν έχω αρχίσει να το συζητάω ακόμη με την τρόικα. Θέλω να τελειώσουμε με τη διαπραγμάτευση στα επιχειρηματικά και να πάμε στα στεγαστικά. Πρέπει να σας πω όμως κάτι ως γενική αντίληψη και γενική κατεύθυνση…
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Θα τα κουρέψετε; Υπάρχει αυτή η σκέψη;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ λέω πάντοτε και για λόγους εμφανίσεως, για κούρεμα δεν μιλάω.
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Έχετε χιούμορ πάντως κ. Δένδια…
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εδώ ποιο είναι το θέμα: Το θέμα είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι νιώθουν αιχμάλωτοι. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην οικονομία μπροστά αν ο μισός ενεργός ελληνικός πληθυσμός είναι δεμένος χειροπόδαρα από υποχρεώσεις που δεν μπορεί ποτέ να πληρώσει. Αυτό το πράγμα δεν πάει, δεν γίνεται έτσι.
Πρέπει αυτοί οι άνθρωποι, μιλάμε τώρα για τα στεγαστικά, να πάψουν να κουβαλάνε όλο αυτό το τεράστιο βάρος στην πλάτη τους, να πληρώσουν ό,τι μπορούν να πληρώσουν. Να είμαστε εξηγημένοι, χάρισμα δεν υπάρχει τίποτε σ’ αυτή τη ζωή.
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μισό λεπτό, γιατί υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν, αδυνατούν.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό σας εξηγώ τώρα. Να πληρώσουν ό,τι μπορούν να πληρώσουν. Και από κει και πέρα ν’ απελευθερωθούν και να επιστρέψουν στην κοινωνία ως ενεργοί οικονομικά πολίτες.
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Υπάρχουν οι λεγόμενες ευπαθείς ομάδες που δεν μπορούν να πληρώσουν τίποτα. Αυτούς πώς θα προστατεύσετε πρωτίστως;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν υπάρχει κράτος στον κόσμο και βεβαίως δεν υπάρχει ελληνικό κράτος το οποίο θα δείξει σκληρότητα απέναντι σε μια ομάδα από την οποία δεν υπάρχει πιθανότητα οποιουδήποτε οφέλους. Αυτό είναι προφανές.
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Άρα καταργώντας το νόμο Κατσέλη ή μη δίνοντας παράταση στο πάγωμα των πλειστηριασμών, πώς θα πείσετε την Τράπεζα;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση. Κατ’ αρχήν θα ξεκινήσουμε δύο καινούργιες πρωτοβουλίες. Αυτό το οποίο πρέπει να σας πω είναι ότι θα φτιάξουμε ένα επιχειρηματικό Πτωχευτικό Δίκαιο και θα φτιάξουμε και ένα Πτωχευτικό Δίκαιο των ιδιωτών, που θα καλύπτει τις περιπτώσεις του ιδιώτη συναλλασσομένου. Δεν πρόκειται ν’ αφήσουμε το θεσμικό πλαίσιο της χώρας ανοχύρωτο.
Θα το κάνουμε πολύ καλύτερο απ’ ό,τι είναι μέχρι σήμερα, πολύ σοβαρότερα και με κατεύθυνση να υπάρχει και στον επιχειρηματία αλλά και στον πολίτη δεύτερη ευκαιρία. Αυτή τη στιγμή το σύστημα δεν δίνει δεύτερη ευκαιρία.
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Έχετε απόλυτο δίκιο σ’ αυτό, ότι δεν δίνονται δεύτερες ευκαιρίες. Και μακάρι να υπάρξει και να δοθεί δεύτερη ευκαιρία, ειδικά σ’ αυτούς που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μα σε όλο τον κόσμο δίνονται δεύτερες ευκαιρίες.
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Θα μείνω λοιπόν λίγο περισσότερο. Ξέρω ότι δεν είστε σε θέση γιατί ακόμη δεν έχει κλείσει το ζήτημα, ακόμη είστε σε διαπραγμάτευση κι εγώ σας πιέζω τώρα χωρίς να μπορείτε να δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις…
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο καθένας μας κάνει τη δουλειά του.
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ακριβώς όπως το λέτε. Ο κόσμος λοιπόν, αυτό που νοιάζεται να μάθει είναι, αν περάσει το περίφημο Πτωχευτικό Δίκαιο για τους ιδιώτες και αύριο το πρωί ένας άνεργος με οικογένεια που στηρίζει μόνος του όπως μπορεί με τα επιδόματα ανεργίας κτλ., κηρύξει πτώχευση, το σπίτι του πώς θα το προστατεύσετε;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Λέτε να μην υπάρχει διάταξη γι’ αυτό;
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αυτό λέω, πώς θα του το προστατεύσετε; Θα δεσμεύσετε την Τράπεζα;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μη σας το πω, αλλά σας διαβεβαιώ ότι θα υπάρξει διάταξη.
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Θα τη δεσμεύσετε την Τράπεζα ή θα είναι στην ευχέρεια του τραπεζίτη ν’ αποφασίσει;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όταν μιλάμε για προστασία, δεν υπάρχει προστασία στην ευχέρεια κάποιου άλλου. Η προστασία είναι προστασία, το βάρος της το έχει το κράτος, αυτό αναλαμβάνει την υποχρέωση να εγγυηθεί έναντι προϋποθέσεων.
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Είναι το ίδιο δεσμευτικό η διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων; Δηλαδή το πακέτο διαχείρισης που πάτε να περάσετε, αν η επιχείρηση έχει οφειλές στο Δημόσιο, οφειλές στα Ταμεία και οφειλές στις Τράπεζες, οι τρεις αυτοί φορείς είναι υποχρεωμένοι να δεσμευτούν απέναντί του και ν’ ακολουθήσουν τις δικές σας οδηγίες ή όχι;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Υπάρχει και εκεί. Αφήνουμε πρωτοβουλίες στο τραπεζικό σύστημα αλλά θα υπάρχει και εκεί κρατική εποπτεία.
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ναι, αλλά η πρωτοβουλία του τραπεζικού συστήματος δεν περιορίζει αυτομάτως τα οφέλη για τον επιχειρηματία;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, είμαστε αρκετά πονηροί, το κινητροδοτούμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Ξέρετε, και οι Τράπεζες έχουν όφελος απ’ αυτή την ιστορία. Κατ’ αρχήν να θυμίσω ότι οι Τράπεζες ανήκουν στο ελληνικό κράτος πια, κατ’ ουσίαν το μετοχικό κεφάλαιο και των 4 (συστημικών) Τραπεζών είναι ιδιοκτησία της ελληνικής κοινωνίας. Μετά την επανακεφαλαιοποίηση οι Τράπεζες δεν ανήκουν σε ιδιώτες, στην ελληνική κοινωνία ανήκουν.
Δεύτερο και κυριότερο: ένα δάνειο, εάν η Τράπεζα πιστεύει ότι με το να το αφήσει ανείσπρακτο να εξελίσσεται, έτσι κερδίζει κάτι, κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Και φαντάζομαι ότι θα το καταλάβει ότι κάνει λάθος. Τη συμφέρει πολύ περισσότερο να πάρει τη ρύθμισή μας, να τελειώσει μ’ αυτό το θέμα του δανείου, να το ρυθμίσει, να πάρει τα φορολογικά κίνητρα που δίνουμε και να τελειώσει μια και καλή μ’ αυτό. Αυτό είναι προς το συμφέρον της και οι Τράπεζες ξέρετε συνήθως, πολλά μπορείτε να τους καταλογίσετε, αλλά το συμφέρον τους το βλέπουν πάρα πολύ καθαρά.
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Είναι το μόνο σίγουρο αυτό.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Γι’ αυτό σας λέω, μην ανησυχείτε, θα τρέξουν να τις κάνουν τις ρυθμίσεις.
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Πώς θα γίνεται αυτό διαδικαστικά; Δηλαδή οι οφειλές στην Εφορία, οι οφειλές στα Ταμεία και οι οφειλές στην Τράπεζα…
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η πρόταση είναι αυτοματοποιημένη, καλύπτει όμως, για να είμαστε συνεννοημένοι, τις περιπτώσεις που υπάρχουν οφειλές είτε στο τραπεζικό σύστημα αυτοτελώς, είτε στο τραπεζικό σύστημα και στα Ταμεία και στο Δημόσιο. Περιπτώσεις που είναι μόνο στο Δημόσιο ή μόνο στ’ Ασφαλιστικά Ταμεία δεν είναι της αρμοδιότητός μου, σε αυτό θα μιλήσετε με τον κ. Χαρδούβελη.
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Πρέπει να υπάρχουν λοιπόν ταυτόχρονα οφειλές και στους τρεις.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι. Ή στο τραπεζικό σύστημα μόνο ή στο τραπεζικό σύστημα και σε δυο από τους τρεις. Αλλά δεν έχω εγώ αρμοδιότητα για το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτή είναι άλλη ρύθμιση, βεβαίως θα είναι σ’ ένα συνολικό πλαίσιο, αλλά δεν μπορώ εγώ να έχω λόγο.
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Γιατί δεν το κάνετε αυτό εξαρχής, να έχει έναν δεσμευτικό χαρακτήρα; Δηλαδή ενώ λέτε ότι θα συμφέρει στις Τράπεζες ν’ αποδεχθούν τη ρύθμιση αυτή, γιατί δεν δεσμεύετε εξαρχής όλους ν’ αποδεχθούν το κούρεμα, ας το πούμε έτσι;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μα δεν χρειάζεται να το κάνουμε αυτό ξέρετε. Δε χρειάζεται καθόλου. Αυτό που κάνουμε είναι πολύ πιο αποτελεσματικό και πολύ πιο «πονηρό», δημιουργούμε το κίνητρο. Όταν δημιουργείς το κίνητρο είσαι βέβαιος. Εάν πας σε μια απλή οριζόντια διάταξη, ξέρετε τι θα γίνει; Απλώς θα τρέχουν όλοι στα Δικαστήρια για το αν είναι έτσι ή αν είναι αλλιώς. Αυτό δεν το αντέχουμε. Γιατί, ξέχασα να σας πω, ότι αυτό είναι ένα νομοθέτημα περιορισμένης χρονικής διάρκειας.
Θα πούμε δηλαδή στις Τράπεζες, «έχετε ενάμιση χρόνο να το υλοποιήσετε αυτό το πράγμα, τρέξετε να
το κάνετε γιατί μετά από ενάμιση χρόνο θα σας μείνουν τα δάνεια απλήρωτα και δεν πρόκειται να κερδίσετε τίποτε». Και γι’ αυτό σας λέω, το τραπεζικό σύστημα θα δείτε, θα στέρξει πάρα πολύ γρήγορα στο να υλοποιήσει τις ρυθμίσεις.
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ενδιαφέροντα τα όσα μας είπατε κ. Δένδια. Πριν σας χαιρετίσω να σας πάω και λίγο στο θέμα της ημέρας, σε πολιτικό πια επίπεδο. Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά η κυβέρνηση. Ποια είναι η άποψή σας;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Λογικό δεν είναι; Ξέρετε, ακούγονται διάφορα τις τελευταίες ημέρες. «Αύριο θα έχουμε εκλογές, μεθαύριο θα έχουμε εκλογές, τότε θα γίνουν»… Πάμε να κάνουμε μια συζήτηση στη Βουλή να δούμε εάν η εθνική αντιπροσωπεία συνεχίζει να εμπιστεύεται την κυβέρνηση. Νομίζω ότι αυτό είναι αυτονόητο αλλά εν πάση περιπτώσει θα τεκμηριωθεί, να κάνουμε τη δουλειά μας αυτούς τους μήνες μέχρι να έρθει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, να δημιουργηθεί μια σταθερότητα, ένα πλαίσιο σοβαρότητας αν μη τι άλλο.
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Πείτε μου κάτι: Ψήφο εμπιστοσύνης πάνω σε τι ζητά η κυβέρνηση; Τι θέλω να πω: Είναι μια διαπραγμάτευση σε εξέλιξη. Βλέπετε ότι κι εσείς μέσα από την εμπειρία σας με την τρόικα –αλήθεια, πότε θα ξανασυναντήσετε την τρόικα;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν έχει καθορισθεί διότι περιμένουμε τα τεχνικά κλιμάκια σήμερα και αύριο. Γίνονται σε διάφορα επίπεδα αυτές οι συζητήσεις, στο δικό μου επίπεδο γίνεται όταν έχουμε καταλήξει σε κάτι το οποίο πρέπει να συζητηθεί μ’ εμένα.
Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Όταν λοιπόν είναι μια κουβέντα ανοιχτή με την τρόικα και δεν ξέρει και ο πολίτης αλλά και οι Βουλευτές των κομμάτων τι ακριβώς συζητά η κυβέρνηση, πού είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει και πού όχι, πώς θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ο Βουλευτής; Σε ποιο πρόγραμμα επάνω;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας απαντήσω αμέσως: Απέναντι στην εθνική αντιπροσωπεία και στην ελληνική κοινωνία την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας την έχει η κυβέρνηση.
Η τρόικα είναι ένας διεθνής εταίρος μας με τον οποίο συζητάμε, νομίζω μπορούμε να βρούμε συμπτώσεις, τουλάχιστον στο δικό μου τομέα ευθύνης η χθεσινή συνάντηση πήγε καλά, όμως την υπευθυνότητα και της διαπραγμάτευσης και του προγράμματος και του τι εφαρμόζεται την έχει απέναντι στην ελληνική κοινωνία ο εξής ένας: η ελληνική κυβέρνηση.
Αυτό δεν το λέω σηκώνοντας αντιευρωπαϊκές σημαίες, εγώ δεν είμαι καθόλου αντιευρωπαϊστής, το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Απλώς αυτός είναι ο συνταγματικός καθορισμός του ρόλου ενός εκάστου. Η κυβέρνηση λοιπόν οφείλει να εξηγήσει στην εθνική αντιπροσωπεία τι σκοπεύει να κάνει, η κυβέρνηση είναι αυτή η οποία διαπραγματεύεται με οποιονδήποτε ξένο εταίρο και φίλο και σύμμαχο, η κυβέρνηση έχει τελικά την ευθύνη απέναντι στην ελληνική κοινωνία.
Άρα, εφ’ όσον η εθνική αντιπροσωπεία εμπιστεύεται την κυβέρνηση, δεν μπορεί να υπάρχουν άλλες παράμετροι, δεν σημαίνει ότι εμπιστεύεται η εθνική αντιπροσωπεία οποιονδήποτε άλλο συνομιλητή της κυβέρνησης.
>>>•<<<
Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Τα πρόστιμα σε επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο από το ΥΠ.ΑΝ.
✎ Έλλειμμα ρευστότητας €18 δισ. στην αγορά
✎ Τα στοιχεία κατοικιών στην Ελλάδα – Γιατί δεν μπορούν να εκποιηθούν με πλειστηριασμούς
✎ Η συντομότερη Ανάλυση της Ελληνικής (Μνημονιακής) Οικονομίας