26 Απριλίου 2024

Συνολική Πολυρύθμιση για το σύνολο των Ληξιπρόθεσμων

Συνολική Πολυρύθμιση για το σύνολο των Ληξιπρόθεσμων

Συνολική Πολυρύθμιση για το σύνολο των Ληξιπρόθεσμων, θα παρουσιαστεί αύριο 1η Οκτωβρίου στην Τρόικα από την κυβέρνηση, που θα αφορά στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς εφορίες, ασφαλιστικά Ταμεία αλλά και σε τράπεζες.money

Αυτή η συνολική ρύθμιση, δίδει την δυνατότητα σε εθελοντική βάση, στις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις να πετύχουν «κούρεμα» των ανακεφαλαιοποιημένων τόκων των δανείων τους ή επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής τους, καθώς και διαγραφή των προστίμων και προσαυξήσεων για καθυστερούμενες οφειλές προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Στη νέα ρύθμιση των πολλών δόσεων, θα έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν πρακτικά, τουλάχιστον περί των 2 εκατομμυρίων οφειλετών του Δημοσίου που χρωστούν έως €15 χιλιάδες στην Εφορία (εννοείτε και οι μεγαλύτεροι). Είναι ενδεικτικό πάντως, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το πλήθος των οφειλετών είναι μικροοφειλέτες:

  • 1.763.506 φορολογούμενοι χρωστούν στο Δημόσιο έως €3.000.
  • 126.613 φορολογούμενοι χρωστούν από €3.001 έως €5.000.
  • 114.640 φορολογούμενοι χρωστούν από €5.001 έως €10.000.

Συνολικά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (παλαιές και νέες) «αγγίζουν» τα 70 δισ.(!), αποκαλύπτωντας ότι με το ισχύον καθεστώς, το Δημόσιο δεν εισπράττει.

Προϋπόθεση, για να προχωρήσει το νέο σχέδιο πολυρύθμισης, είναι να λάβει η κυβέρνηση το «πράσινο» φως από την Τρόικα, κάτι μάλλον θα συμβεί, αφού το ζητούμενο είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας.

Εφόσον γίνει αποδεκτό από πλευράς Τρόικα, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επωφεληθούν των νέων δυνατοτήτων υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρχει από πλευράς τους συνέπεια στη νέα ρύθμιση των υποχρεώσεών τους. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποια επιχείρηση φανεί ασυνεπής, τότε το ρυθμιζόμενο χρέος θα αναβιώνει με προφανείς επιπτώσεις για τους παραβάτες.

Βέβαια πάλι, θα σημειώσουμε εμείς (Tax Coach), αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ, καθώς η νέα πολυρύθμιση έρχεται προκειμένου να πετύχουν ξανά την εισπραξιμότητα που έχει χαθεί, είναι – νομίζουμε – δεδομένο, ότι πλήθος οφειλετών θα επωφεληθεί των νέων διευκολύνσεων προκειμένου να επιστρέψουν σε ένα ομαλό καθεστώς σχέσεων με το Δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία) και τις τράπεζες που με την σειρά του θα χαλαρώσει τον ‘βρόγχο’ χρεών που απειλούσε την βιωσιμότητα των επιχειρηματικών μονάδων και φορολογουμένων.
Όμως το εάν οι επιχειρηματικές μονάδες και φορολογούμενοι μείνουν συνεπείς στην νέα ‘πλατφόρμα’ εξυπηρέτησης των χρεών, εξαρτάται από το πως θα κινηθεί η αγορά και η πραγματική οικονομία στη συνέχεια.

Εάν δηλαδή η αγορά και η πραγματική οικονομία στη συνέχεια παρουσιάσει κάποια βελτίωση, έστω μικρή, θα βοηθήσει τους υπερχρεωμένους οφειλέτες στο να παραμείνουν συνεπείς. Εάν όμως η κατάσταση στην αγορά και πραγματική οικονομία χειροτερεύσει στο επόμενο διάστημα, στους επόμενους μήνες (εννοούμε από πλευράς ρευστότητας πάντα), τότε όσο καλή διάθεση και να έχουν οι επιχειρηματίες και φορολογούμενοι στο να παραμείνουν συνεπείς και να διατηρήσουν ομαλές σχέσεις με το Δημόσιο και τράπεζες, προκειμένου να εξασφαλίσουν έστω την βιωσιμότητα των επιχειρηματικών τους μονάδων και ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον, απλά, δεν θα τα καταφέρουν.

Με άλλα λόγια, η επιτυχία του εγχειρήματος μετά την πολυρύθμιση, δεν εξαρτάται μονάχα από την συνέπεια ή όχι των επιχειρηματιών και φορολογουμένων, αλλά εξαρτάται κυρίως από την κατάσταση ρευστότητας της αγοράς. Και δυστυχώς, σε αυτό το τομέα, δεν μπορούμε ως TaxCoach να είμαστε και ιδιαίτερα αισιόδοξοι, καθώς η ρευστότητα στην αγορά και πραγματική οικονομία αναμένεται να μειωθεί κατά τους προσεχείς μήνες, όχι κατά μερικά εκατομμύρια ευρώ αλλά κατά αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ. Διαβάστε λεπτομέρειες, εδώ.

Επομένως, η νέα πολυρύθμιση θα βοηθήσει για λίγο, επιχειρήσεις και φορολογουμένους στο να είναι συνεπείς αλλά εάν η κατάσταση παραμείνει στην αγορά περιοριστική από πλευράς ρευστότητας όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα και όπως θα συμβαίνει και στους προσεχείς μήνες, είναι αναπόφευκτο ότι μετά από κάποιους μήνες συνέπειας, θα επέλθει και πάλι εξάντληση από πλευράς επιχειρήσεων και φορολογουμένων στην εξυπηρέτηση των χρεών τους προς πάσα κατεύθυνση.

Επιστρέφοντας στα τυπικά της πολυρύθμισης που έρχεται και εκτός απροόπτου, θα περιέχει τα ακόλουθα:

«Kούρεμα» έως και 90% στις προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης καταβολής, μείωση του επιτοκίου στο 4,5% από 8,76% που είναι σήμερα και εξόφληση των οφειλών σε έως 100 μηνιαίες δόσεις για ποσά οφειλών έως €15 χιλιάδες ή 72 δόσεις για ποσά οφειλών άνω των €15 χιλιάδων. Σημειώνεται ότι ίσως ο ανώτατος αριθμός των δόσεων να φτάσει και σε 120, κάτι που θα εξαρτηθεί από την διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

Η μείωση των προσαυξήσεων για χρέη προς Εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία αναμένεται να γίνει επ’ αμοιβαίο όφελος, στη λογική, Εισπράττει γρήγορα το κράτος; Γενναίο «κούρεμα». Εισπράττει λιγότερο σύντομα; Μικρότερο «κούρεμα», ως εξής:

  • 90% μείωση, εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις
  • 85% μείωση, εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 24 δόσεις
  • 80% μείωση, εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 36 δόσεις
  • 75% μείωση, εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 48 δόσεις
  • 70% μείωση, εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 60 δόσεις
  • 65% ή 50% μείωση, εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 72 δόσεις.

Καμιά έκπτωση στις προσαυξήσεις δεν προβλέπεται μόνο στην περίπτωση εξόφλησης σε 100 δόσεις των οφειλών έως €15 χιλιάδες, που θα ρυθμίζουν τα Ταμεία και μάλιστα, άνευ εξασφαλίσεων.

Άλλα χρήσιμα

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις που «τρέχουν» και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.

Στην περίπτωση καθυστέρησης μιας δόσης, αυτή πρέπει να καταβληθεί με επιβάρυνση 15% εντός της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.

Από τις ρυθμίσεις, όπως είναι ευνόητο, εξαιρούνται οι οφειλές από μη απόδοση ΦΠΑ και ΦΜΥ για αμοιβές που δεν έχουν καταβληθεί.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Επιστροφή ΦΠΑ σε 7 ημέρες – Ποιους αφορά
✎ Από 1η Οκτωβρίου, πληρωμή ΦΠΑ με Εξόφληση Τιμολογίου
✎ Η συντομότερη Ανάλυση της Ελληνικής (Μνημονιακής) Οικονομίας
✎ Το πρόβλημα δεν ήταν ο Θεοχάρης, ούτε και ο Στουρνάρας

Related posts