29 Μαρτίου 2024

Breaking News

Σχέδιο κυβέρνησης για 100.000 επιχειρήσεις με «Κόκκινα» δάνεια – Πόσες τελικά θα επιβιώσουν;

Σχέδιο κυβέρνησης για 100.000 επιχειρήσεις με «Κόκκινα» δάνεια – Πόσες τελικά θα επιβιώσουν;

«Κόκκινα» δάνεια: Το τελικό σχέδιο για 100.000 επιχειρήσεις

Μία στις τρεις επιχειρήσεις θα καταστεί βιώσιμη μετά τις αναδιαρθρώσεις των δανείων, σύμφωνα με εκτιμήσεις τεχνοκρατών, τις οποίες έχουν γνωστοποιήσει στην κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησία», υπολογίζεται ότι 100.000 επιχειρήσεις χρειάζονται γενναίες ρυθμίσεις δανείων, εκ των οποίων οι περίπου 30.000 καθίστανται βιώσιμες στο μέλλον.«Κόκκινα» δάνεια

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία εξωδικαστικού μηχανισμού που θα διευθετεί με ταχύτατες διαδικασίες τις οφειλές των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, το Δημόσιο και τους προμηθευτές θα είναι έτοιμο τον Αύγουστο, με σκοπό να αυξήσει των αριθμό των εταιρειών που θα παραμείνουν «ζωντανές».

Το θέμα των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων απασχόλησε χθες και την ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, Ανάπτυξης Ν. Δένδια, Εργασίας Γ. Βρούτση, ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη και Επικρατείας Δ. Σταμάτη και το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών. Από τον ΣΕΒ παραβρέθηκαν ο πρόεδρος Θ. Φέσσας, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Χ. Κυριαζής, οι αντιπρόεδροι Σπ. Θεοδωρόπουλος, Αν. Καλλιτσάντσης, Ν. Καραμούζης, Δ. Παπαλεξόπουλος και Ευ. Μυτηλιναίος, ο γενικός γραμματέας Ευ. Βιδάλης και ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Α. Σκέρτσος.

Ρευστότητα
Ο κ. Φέσσας όσο και τα υπόλοιπα μέλη του ΣΕΒ τόνισαν στον πρωθυπουργό και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης τη σημασία για την οικονομία και τη ρευστότητα της εκκίνησης της διαδικασίας διαχείρισης των προβληματικών δανείων. Ωστόσο, επισήμαναν πως η «νομοθετική πρωτοβουλία που προανήγγειλε το υπουργείο Ανάπτυξης» να μην προκαλέσει «ηθικό κίνδυνο, δηλαδή να δικαιωθούν οι… μπαταχτσήδες. Επίσης να μη δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός, όπου οι καλές, συνεπείς επιχειρήσεις, που πληρώνουν φόρους και εισφορές να χάσουν σε ανταγωνιστικότητα έναντι των άλλων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθώς και άλλων οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορία, προμηθευτές και εργαζόμενους προβλέπει την καθιέρωση ενός εξωδικαστικού μηχανισμού. Αυτός θα δίνει τη δυνατότητα στο να κάθονται σε ένα «τραπέζι» οι πιστωτές και ο επιχειρηματίας, ο οποίος θα προτείνει ένα σχέδιο για την εξυγίανση της επιχείρησής του. Επίσης, προϋπόθεση θα είναι να βάζει και ο ίδιος κεφάλαια για την ανασυγκρότησή της. Οι πιστωτές του θα αποφασίζουν αν το επιχειρηματικό σχέδιο πληροί τις προϋποθέσεις για την εξυγίανση της εταιρείας. Θα μπορούν να προτείνουν κι άλλα μέτρα όπως την εκχώρηση ποσοστού της εταιρείας, τη συγχώνευση με άλλη, την αλλαγή του μάνατζμεντ κ.λπ.

Η τράπεζα ή οι τράπεζες, αν η επιχείρηση έχει δανειστεί από περισσότερες εκ της μίας, θα υποδεικνύουν λύσεις στην επιχείρηση αναφορικά με την αναδιάρθρωση του δανείου της. Αυτές μπορεί να είναι η διαγραφή μέρους του οφειλόμενου ποσού, η μείωση του επιτοκίου, η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, η καθιέρωση πολλών δόσεων κ.λπ.

Ταυτόχρονα, μέσα από τον εξωδικαστικό μηχανισμό θα μπορούν να διευθετούνται και άλλες οφειλές της επιχείρησης προς τις τράπεζες, όπως χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία, εργαζόμενους και προμηθευτές.

«Διακοψιμότητα»
Για τη «διακοψιμότητα», ένα από τα μέτρα-κλειδιά για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης δήλωσε ότι ο φάκελος είναι υπό εξέταση και ότι αναμένεται να εγκριθεί από τις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο. Η «διακοψιμότητα» είναι η δυνατότητα του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρισμού να διακόπτει ή να περιορίζει την παροχή ρεύματος στις ενεργοβόρες βιομηχανίες κατόπιν συμφωνίας έναντι έκπτωσης στην τιμή του ρεύματος, όποτε κρίνει ότι είναι απαραίτητο για την ευστάθεια του συστήματος.

Τα μέλη του προεδρείου του ΣΕΒ ζήτησαν επίσης την ανασυγκρότηση της Επιτροπής Διαβούλευσης στο υπουργείο Οικονομικών με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων σε φορολογικά και τελωνειακά θέματα.

Επίσης ζήτησαν την αναβίωση της Επιτροπής για την Εθνική Ενεργειακή Πολιτική. Στα αιτήματα των επιχειρηματιών περιλαμβάνονται επίσης η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης αλλά και η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Τέλος, ο κ. Φέσσας στην τοποθέτησή του αναγνώρισε τα βήματα προόδου της ελληνικής οικονομίας με αποκορύφωμα την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η επανεκκίνηση της οικονομίας και η επάνοδός της σε πορεία δυναμικής ανάπτυξης», δήλωσε, τονίζοντας ότι το θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ δεν είναι αρκετό, ιδιαίτερα όταν η βελτίωση προέρχεται από την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και όχι από ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις και εξαγωγές.

Νέα μείωση εργοδοτικών εισφορών
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, σε συνομιλίες που είχε με τους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης των εργοδοτικών εισφορών ως το τέλος του χρόνου κατά μία ποσοστιαία μονάδα, με την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις θα είναι συνεπείς και θα υπάρχει ταμειακή ισορροπία στο σύστημα.

Ηθικός κίνδυνος
Ο κ. Φέσσας όσο και τα υπόλοιπα μέλη του ΣΕΒ τόνισαν στον πρωθυπουργό τη σημασία για την οικονομία και τη ρευστότητα της εκκίνησης της διαδικασίας διαχείρισης των προβληματικών δανείων. Ωστόσο, επισήμαναν πως η «νομοθετική πρωτοβουλία που προανήγγειλε το υπουργείο Ανάπτυξης» να μην προκαλέσει «ηθικό κίνδυνο, δηλαδή να δικαιωθούν οι… μπαταχτσήδες. Επίσης να μη δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός, όπου οι καλές, συνεπείς επιχειρήσεις, που πληρώνουν φόρους και εισφορές να χάσουν σε ανταγωνιστικότητα έναντι των άλλων».

Στο ίδιο τραπέζι
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθώς και άλλων οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορία, προμηθευτές και εργαζόμενους προβλέπει την καθιέρωση ενός εξωδικαστικού μηχανισμού. Αυτός θα δίνει τη δυνατότητα στο να κάθονται σε ένα «τραπέζι» οι πιστωτές και ο επιχειρηματίας, ο οποίος θα προτείνει ένα σχέδιο για την εξυγίανση της επιχείρησής του.

πηγή imerisia.gr

 

>>>•<<<

Διαβάστε ακόμη…

Δεν αποφεύγεται η επίσκεψη στην τράπεζα για τον ακατάσχετο λογαριασμό

Πολυνομοσχέδιο με διατάξεις «φωτιά» για το πόθεν έσχες – Αυστηρές ποινές και φυλάκιση για τους παραβάτες

Ενίσχυση της απασχόλησης με 7 προγράμματα

Taxisnet: Σε ισχύ πλέον η νέα εφαρμογή για δήλωση ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού

Εντολή προς ΔΟΥ: Επιστροφή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων εντός 90 ημερών από το αίτημα τους

Δικαιούχοι μειωμένης συμμετοχής σε φάρμακα λόγω ΕΚΑΣ

Από 1η Αυγούστου η σταδιακή ενημέρωση για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Οδηγός φορολογικής μεταχείρισης για ασκούμενους δικηγόρους και σπουδαστές

Φορείς που σας παρέχουν ΔΩΡΕΑΝ σπουδές ή υποτροφίες

200.000 δηλώσεις για έλεγχο δικαιολογητικών στις εφορίες

Στις Εφορίες τα ανεξόφλητα Χαράτσια

 

 

 

 

 

 

Related posts