2 Μαΐου 2024

Νέο σύστημα άμεσης επιστροφής ΦΠΑ για επιχειρήσεις

Νέο σύστημα άμεσης επιστροφής ΦΠΑ για επιχειρήσεις

Νέο σύστημα άμεσης επιστροφής ΦΠΑ
σύστημα άμεσης επιστροφής ΦΠΑ

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών συστημάτων σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν στο σύστημα επιστροφής ΦΠΑ. Το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα επιστροφής ΦΠΑ έχει σα στόχο την άμεση επιστροφή ΦΠΑ εντός μίας βδομάδας και αναμένεται να μπει σε τροχιά εφαρμογής μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, βάσει των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με το ανανεωμένο Μνημόνιο

Βασικό κριτήριο του χρόνου επιστροφής:  η φορολογική εικόνα κάθε επιχείρησης (από την έναρξη της έως εκείνη τη στιγμή). Βάσει της εικόνας αυτής το Δημόσιο θα εξετάζει το αίτημα επιστροφής και θα δίνει την έγκριση επιστροφής άμεσα ή κατόπιν ελέγχου. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα επικύρωσης για την επιστροφή του ΦΠΑ βασίζεται σε παραμέτρους κινδύνου (risk-based).

Το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα επιστροφής ΦΠΑ προβλέπεται να αφορά ποσά επιστροφής 20.000-25.000 ευρώ, να δώσει τη δυνατότητα εκκαθάρισης του μητρώου των επιχειρήσεων από ανενεργές επιχειρήσεις και να μειώσει το χρόνο επιστροφής ΦΠΑ (που σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα φθάνει και τις 300 μέρες περίπου). (taxcoach)

Σύμφωνα με τα αρχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, εφόσον οι επιχειρήσεις:

  • δεν έχουν φορολογικές παραβάσεις ή ληξιπρόθεσμες οφειλές (για την τελευταία 2ετία) θα παίρνουν έγκριση για άμεση επιστροφή ΦΠΑ χωρίς έλεγχο σε διάστημα μιας εβδομάδας
  • έχουν φορολογικό παρελθόν κατά το διάστημα της τελευταίας 2ετίας (π.χ. παραβάσεις, ληξιπρόθεσμες οφειλές κλπ) θα αναμένουν μέχρι ολοκλήρωσης του ελέγχου των στοιχείων που θα έχουν υποβάλλει.

 

>>>>Δείτε άλλα άρθρα μας<<<<

ΤτΕ: Πως θα ρυθμίζονται και διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια

ΠΡΟΣΟΧΗ: βασικές προϋποθέσεις για την καταβολή της 2ης δόσης του οικογενειακού επιδόματος

Υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ για τους ορκωτούς ελεγκτές – λογιστές από 01-07-2014 – Ποιοι εξαιρούνται;

Related posts