Τα γερμανικά πανεπιστήμια είναι πλέον δωρεάν από πλευράς διδάκτρων: Όλα τα πανεπιστήμια της Γερμανίας θα είναι άνευ διδάκτρων, όταν ξεκινήσει το εξάμηνο, την επόμενη εβδομάδα και αφού η Κάτω Σαξονία, εγκατέλειψε και αυτή τα δίδακτρα, η τελευταία από τα εφτά κρατίδια, που διατηρούσαν δίδακτρα.
Η Dorothee Stapelfeldt, γερουσιαστής για τις επιστήμες στο Αμβούργο, που απέσυρε τα δίδακτρα το 2012, ανάφερε:
«Τα δίδακτρα είναι κοινωνικά άδικα. Αποθαρρύνουν νέους ανθρώπους που η οικογένειά τους δεν έχει ακαδημαϊκό / πανεπιστημιακό υπόβαθρο, από το να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Είναι σημαντικό πολιτικό ζήτημα, να εξασφαλίσουμε ότι οι νέοι άνθρωποι, μπορούν να σπουδάσουν με υψηλής ποιότητας κριτήρια, άνευ διδάκτρων, στη Γερμανία».
Το νέο καθεστώς, των δωρεάν διδάκτρων, ισχύει για όλους, ακόμα και για τους αλλοδαπούς σπουδαστές.
Το νέο καθεστώς των δωρεάν διδάκτρων συνάντησε αρκετές αντιρρήσεις, καθώς τα δίδακτρα αποτελούσαν βασική πηγή εσόδων, βάσει της οποίας, τα πανεπιστήμια μπορούσαν να βελτιώσουν τις υποδομές τους και τις διδασκαλικές διαδικασίες, προσφέροντας ένα προϊόν γνώσης και κατάρτισης υψηλής ποιότητας.
Βέβαια, το νέο καθεστώς των δωρεάν διδάκτρων, είχε και πολλούς υποστηριχτές: Από το 1999 άρχισε να διαμορφώνεται ένα κίνημα αποτελούμενο από σπουδαστικά σωματεία, συνδικαλιστικά σωματεία και κόμματα που συμμάχησαν προς αυτό το στόχο · κινήθηκαν και οργανωμένα, επιδιώκοντας με συστηματικό τρόπο τον στόχο τους, την δωρεάν εκπαίδευση, συχνά και με δυναμικούς τρόπους όπως debates, καταλήψεις πανεπιστημίων ή απεργία καταβολής διδάκτρων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε ένα κρατίδιο, έκαναν και δημοψήφισμα, συγκεντρώνοντας το 15% του εκλογικού σώματος (υπέρ της δωρεάν φοιτήσεως).
Φαίνεται όμως ότι το ζητούμενο, που οδήγησε εντέλει σε αυτό το νέο καθολικό καθεστώς, είναι άλλο: η απόφαση είναι σαφώς πολιτική και ‘πατάει’ στην ισχυρή ανάγκη της Γερμανίας στη δεδομένη χρονική περίοδο, για καταρτισμένο, επιστημονικό, ανθρώπινο δυναμικό.
Με την απόφαση αυτή λοιπόν, θέτει διευκολύνσεις για να καλύψει τις ανάγκες της, είτε από γερμανούς που διαφορετικά δεν θα σπούδαζαν ή καθιστώντας ελκυστικότερη την φοίτηση στην Γερμανία, για αλλοδαπούς σπουδαστές.
Μην ξεχνάμε ότι το κόστος ζωής στη Γερμανία είναι υψηλό – ειδικότερα για τους αλλοδαπούς σπουδαστές, εάν είχαν να αντιμετωπίσουν και τα δίδακτρα, θα ήταν αρκετά πιθανό τελικά να μην επιλέξουν Γερμανία για τις σπουδές τους… και μην ξεχνάμε ότι συχνά πυκνά, καλοί αλλοδαποί σπουδαστές αφού αποφοιτήσουν, βρίσκουν εργασία στη χώρα φοίτησης τους.
Σημειώνεται ότι η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα από τις ανεπτυγμένες βορειοευρωπαϊκές που διαμορφώνει καθολικό καθεστώς φοίτησης σε πανεπιστήμια άνευ διδάκτρων, καθώς το ίδιο έχει προηγηθεί στην Σκανδιναβία.
>>>•<<<
Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Σε χαμηλή κατάταξη ξανά, τα ελληνικά πανεπιστήμια
✎ Μεγάλες μειώσεις μισθών των Εκπαιδευτικών στην Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο