3 Σεπτεμβρίου 2024

Τα σημαντικότερα λάθη στο management καριέρας, που πρέπει να αποφύγετε!

Τα σημαντικότερα λάθη στο management καριέρας, που πρέπει να αποφύγετε!

Τα σημαντικότερα λάθη στο management καριέρας, που πρέπει να αποφύγετε! To management καριέρας είναι ουσιώδες για να φτάσετε την πλήρη δυναμική σας στην εργασία σας. Ενώ μπορεί να βρίσκεστε σε μια θέση που η εργασία σας δείχνει αρκετά σταθερή και τα επόμενα βήματά σας είναι καθαρά, μπορεί ο,τιδήποτε να αλλάξει – και να αλλάξει γρήγορα. Λαμβάνοντας τα σωστά βήματα μπορείτε να οδηγήσετε μπροστά την καριέρα σας και να αποφύγετε κοινά λάθη που μπορούν να σημάνουν την διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας.Τα σημαντικότερα λάθη στο management καριέρας, που πρέπει να αποφύγετε!

Ανεξάρτητα του πόσο καλοί είστε στην εργασία σας, θα ήταν καλό να αποφύγετε τα ακόλουθα λάθη, που θα μπορούσαν να ‘εκτροχιάσουν’ την καριέρα σας. Τα συνηθέστερα κοινά λάθη που κάνουν οι άνθρωποι και μπορούν να ζημιώσουν την καριέρα τους, είναι τα ακόλουθα:

1. Σταματούν να δικτυώνονται. Είναι εύκολο να δικτυωθείτε όταν δουλεύετε για έναν εργοδότης και μέσα σε τέσσερις τοίχους. Αλλά ως δικτύωση δεν εννοούμε αυτό – όπως ίσως ανακαλύψετε γρήγορα αφού χάσετε την δουλειά σας ή αν χρειάζεται να αναζητήσετε νέες ευκαιρίες εκτός της επιχείρησης που εργάζεστε, θα κατανοήσετε τη σημαντικότητά του.

Η αποτυχία διαδικτύωσης μπορεί να είναι επιζήμια όταν είναι η ώρα για έναν εργαζόμενο να βρει μια νέα δουλειά. Οι εργαζόμενοι πρέπει να διασφαλίζουν την συνέχεια της δικτύωσής τους ενώ εργάζονται, έτσι ώστε να μένουν σε ενεργή επαφή με ανθρώπους που είναι ικανοί να τους βοηθήσουν ή που θα μπορούσαν να θέλουν έναν άνθρωπο σαν αυτούς για μια θέση εργασίας, να δώσουν μια σύσταση, να προτείνουν κ.λπ.

2. Θεωρούν ότι η καλή εργασία θα αναγνωριστεί. Εάν είστε ένας ταλαντούχος εργαζόμενος που κάνει την διαφορά, νομίζετε ότι το αφεντικό σας θα διαπιστώσει το καλό που προσφέρετε στην εταιρία και θα ανταμειφθείτε, σωστά; Όχι απαραιτήτως.

Το να κάνετε καλά την δουλειά σας και να αναμένετε ότι αυτό θα παρατηρηθεί αυτομάτως και θα σας βοηθήσει να προαχθείτε, μπορεί να αποδειχτεί έως και καταστροφικό για την εργασιακή σας εξέλιξη. Αυτή δε η προσέγγιση από πλευράς εργαζομένων, παρατηρείται συχνότερα στις γυναίκες. Πολλοί έξυπνοι και ταλαντούχοι εργαζόμενοι έχουν παρατηρήσει λιγότερο έξυπνους και ταλαντούχους συναδέλφους τους να προοδεύουν αυτοί, μόνο και μόνο επειδή είναι καλύτεροι στο να γνωστοποιούν τα όποια επιτεύγματά τους προς τους προϊσταμένους.

3. Δεν ξέρουν την αξία τους. Έρευνες (στις ΗΠΑ) έχουν αποδείξει ότι οι γυναίκες ζητούν σπανιότερα αυξήσεις στον μισθό τους, συγκριτικά με τους άνδρες. Το να μην ζητάς αύξηση του μισθού σου που να την αξίζεις, μπορεί να σε βάλει σε ένα φαύλο κύκλο συμπίεσης των αμοιβών σας, που σε βάθος χρόνου μπορεί να κάνει μεγάλη αρνητική διαφορά για εσάς.

Μπορεί το να μην ζητήσεις αύξηση – μιλάμε πάντα ενώ την αξίζεις – να μην φαίνεται σημαντική σε ορίζοντα απασχόλησης σε μια συγκεκριμένη θέση, όμως σύμφωνα με έρευνες στις ΗΠΑ, έχει φανεί ότι η ενεργή διαπραγμάτευση του μισθού σας σε όλη τη διάρκεια της καριέρας σας, μπορεί να σας αποφέρει συνολικά στην καριέρα σας, ένα επιπλέον εισόδημα έως και $1,5 εκατ. – διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, λοιπόν!

Συνίσταται λοιπόν, να ζητάμε ιδίως στις περιπτώσεις αλλαγών – μεταπηδήσεών μας στην εργασία, για μια αύξηση αποδοχών της τάξης του 10 με 15%, υποστηριζόμενη βεβαίως πάντα από την προσφορά μας στην συγκεκριμένη εργασία και την σχετική εμπειρία μας.

4. Μένουν αόρατοι. Στις εργάσιμες ώρες καθημερινώς, είναι συχνά δύσκολο λόγω των απαιτήσεων να ολοκληρώσετε τις εργασίες που σας ανατίθενται, πόσο δε μάλιστα να ασχοληθείτε με εξωεργασιακές δραστηριότητες σχετιζόμενες όμως με την καριέρα σας.

Ωστόσο, στο βαθμό που είναι δυνατό και το επιτρέπει η δομή της εταιρίας (συνήθως το επιτρέπουν οι μεγάλου μεγέθους εταιρίες), είναι καλό να εμπλακείτε άλλες δραστηριότητες της εταιρίας στην οποία εργάζεστε, προκειμένου να αυξήσουν την ‘ορατότητά’ τους εντός της επιχείρησης. Με αυτό τον τρόπο, είναι ευκολότερο να τους προσέξουν προϊστάμενα στελέχη στην επιχείρηση και να διευκολύνει την διαδικασία ανάδειξής σας εντός αυτής.

5. Μην ανοίγεστε σε υπερβολικό βαθμό. Όταν βρίσκεστε μόνοι σας με το αφεντικό σας, που είναι βέβαια ευκολότερο να συμβεί σε μικρότερου μεγέθους εταιρίες, είναι εύκολο να γλιστρήσετε στην ‘ζώνη άνεσης’ στην επικοινωνία σας. Μην αφήνετε όμως αυτή την άνεση του να μοιράζεστε πράγματα, να φτάσει στο σημείο της εις βάρος σας αδιακρισίας, διότι αυτό θα μπορούσε να αποβεί εντέλει εις βάρος σας.

Λάθος που διαπράττεται συχνά σε απασχολούμενους σε μικρές επιχειρήσεις, είναι να αποκτούν σχέσεις με τον εργοδότη / αφεντικό, σε σημείο που να μοιράζονται τόσες πληροφορίες έως και για τις προσωπικές τους ζωές με τον εργοδότη. Αν το επιτρέπει άλλωστε το στυλ του εργοδότη, εάν είναι προσιτός και φιλικός, είναι πολύ εύκολο να γλιστρήσετε σε αυτή την ‘ζώνη άνεσης’ και να συζητάτε σαν φιλαράκια, ιδίως εάν ο εργοδότης είναι παρόμοιας ηλικίας με εσάς.

Ο κίνδυνος από μια τέτοιου είδους κατάσταση είναι ότι εάν μοιράζεστε υπερβολικά πολλές προσωπικές και ευαίσθητες για εσάς πληροφορίες με το αφεντικό σας, εάν π.χ. του λέτε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε με την γυναίκα σας στο σπίτι, είναι πιθανόν όταν κάτι πάει στραβά στην εργασία σας, στην απόδοσή σας, ο εργοδότης σας να το συνδυάσει με την μειωμένη απόδοσή σας και εμπρός στο συμφέρον στο συμφέρον της επιχείρησής του και το δικό του, να μην διστάσει να σας διώξει.

Να έχετε λοιπόν ένα όριο, στο τι μοιράζεστε με τον εργοδότη σας. Καλό θα ήταν οι συζητήσεις σας, να εστιάζουν σε θέματα της εργασίας σας, έτσι ώστε έστω και ασυνείδητα, να περνάει στον εργοδότη σας, το ενδιαφέρον που δείχνετε για την δουλειά σας, ήτοι την επιχείρησή του – αυτό είναι καλό για εσάς και την εξέλιξή σας. Όταν ο ίδιος ο εργοδότης, αρχίζει και στρέφει τις συζητήσεις σε προσωπικό επίπεδο, χαμογελάστε, δείξτε ενδιαφέρον, εμπλακείτε για θέματα που μπορεί να ενδιαφέρουν τον εργοδότη σας, αλλά μην προσθέτετε κιόλας στην συζήτηση και ιδίως μην την στρέφετε σε προσωπικά θέματα που αφορούν, εσάς.

6. Είναι πολύ αρνητικοί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην πλειονότητα των εταιριών υπάρχουν πολλά για τα οποία ένας εργαζόμενος μπορεί να διαμαρτυρηθεί. Αλλά το να γκρινιάζετε σχετικά με την εργασία σας σε όλους αυτούς που βρίσκονται γύρω σας στην εργασία σας, μπορεί να αρχίσει να καλλιεργεί την εικόνα ότι δεν είστε κατάλληλος για την εταιρία. Άλλωστε ποιος θέλει γκρινιάρηδες γύρω του;

Με το να μην είστε γκρινιάρηδες και αρνητικοί, δεν εννοούμε βέβαια να μη μιλάτε και να μην ασκείτε κριτική. Το να μιλάτε για τα θέματα εργασίας σας και να λέτε την άποψή σας ασκώντας μια θετική κριτική, είναι κάτι που πολλοί εργοδότες μπορεί να το θέλουν, καθώς αυτό αφενός τους βοηθάει να δουν τα πράγματα και διαδικασίες εντός της επιχείρησής τους από άλλη οπτική, την οπτική των εργαζομένων τους, αυτό με την σειρά του μπορεί να οδηγήσει το αφεντικό σας σε αλλαγές των διαδικασιών υπέρ της επιχείρησης, που θα πιστωθούν σε εσάς, αφετέρου με αυτή σας την στάση σας, θα σας προσέξει εντονότερα ο εργοδότης σας, πράγμα καλό για εσάς.

Αλλά υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ του να είμαστε ορατοί και ενεργητικοί στην εργασία μας, παρεμβαίνοντας εκεί που χρειάζεται και λέγοντας την άποψή μας, ιδίως σε θέματα που θα μπορούσαν να αποβούν υπέρ της επιχείρησης, άρα και υπέρ του εργοδότη σας και βέβαια άλλο πράγμα είναι, η γκρίνια και αρνητικότητα, ιδίως όταν είναι συχνή. Το να είστε γκρινιάρηδες και αρνητικοί, μπορεί να αποβεί αρνητικό για την καριέρα σας.

Παρομοίως, είναι καλό, ακόμα και εάν εσείς δεν είστε στην εργασία σας αρνητικοί και γκρινιάρηδες, να αποφεύγετε να κάνετε παρέα με άλλους συναδέλφους σας που να είναι αυτοί αρνητικοί και γκρινιάρηδες.

Πηγή: Yahoo Finance

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες – πάντα πρόσφατα ενημερωμένες

Αὐξημένη Γνώση = Αὐξημένη Ἀνταγωνιστικότητα!

✎ Τα κορυφαία λάθη όταν διαπραγματεύεσαι την πρόσληψή σου
✎ Τα μόνα 5 πράγματα που χρειάζεστε να έχετε μαζί σας σε ένα job interview

 

Related posts