Το Cloud Computing επιφέρει μείωση κόστους έως και 30% και πολλά άλλα οφέλη σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (και όχι μόνο). Σε Ημερίδα της ΕΣΕΕ, δόθηκε η ευκαιρία οι επαγγελματίες να μάθουν για τη νέα τεχνολογία του Cloud Computing ή Υπολογιστικού Νέφους, όπως μπορούμε να το αποκαλούμε στην Ελληνική.
Το Cloud Computing είναι μία νέα τεχνολογική δυνατότητα που προσφέρει την αποθήκευση, επεξεργασία και χρήση δεδομένων, που βρίσκονται σε απομακρυσμένους υπολογιστές, με πρόσβαση σε αυτά μέσω του διαδικτύου. Πρακτικά σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τους και να τα διαχειρίζονται παντού, όπου υπάρχει διαδίκτυο, χωρίς να χρειάζεται να επενδύουν κεφάλαια για την ανάπτυξη και διατήρηση εφαρμογών αποθήκευσης και διαχείρισης εντός της επιχείρησης.
Την Ημερίδα παρακολούθησαν επιχειρηματίες του εμπορικού κλάδου και χαιρέτησαν ο κ. Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ και Αντιπρόεδρος της UEAPME και ο κ. Παναγιώτης Γκεζερλής, Πρόεδρος της GRECA (Greek eCommerce Association).
Τις κύριες εισηγήσεις της ημερίδας ανέλαβαν ο Δρ. Ιωάννης Σολδάτος (UEAPME & Electronic Business Systems Ltd) – με θέματα «Εισαγωγή στις Τεχνολογίες Νέφους και την πρωτοβουλία Clouding SMEs» και «Τεχνολογίες Νέφους για ΜμεΕ: Καλές Πρακτικές, Ιστορίες Επιτυχίας και Συχνές Ερωτήσεις» και ο κ. Μάκης Μαγδαληνός (Electronic Business Systems Ltd) – με θέματα «Συμπλήρωση Ερωτηματολογίων CloudingSMEs» και «Εργαλεία για ΜΜΕ».
Κατά την παρουσίαση, ειπώθηκε ότι 81% των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν ήδη το υπολογιστικό νέφος, ανέφεραν 10-20% μείωση των δαπανών τους, ενώ το 20% των ερωτηθέντων ανέφερε εξοικονόμηση που φθάνει ή υπερβαίνει το 30%.
Είναι δε αξιοσημείωτο, ότι πάνω από το 98% των επιχειρήσεων της ΕΕ θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν το υπολογιστικό νέφος ή θα κλιμακώσουν τη χρήση του.
Ο κ. Κορκίδης εκ μέρους της ΕΣΕΕ, στο χαιρετισμό του, είπε μεταξύ άλλων, τα εξής:
«… ως Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (UEAPME), χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί σήμερα θα έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε καλύτερα το ευρωπαϊκό έργο “Clouding SMEs” από τον εισηγητή της UEAPME, Δόκτωρα Ιωάννη Σολδάτο.
Θα επιχειρήσουμε μαζί, οπότε, να ξεδιαλύνουμε το σχετικό… νέφος, που υπάρχει, γύρω από αυτό το θέμα, δίνοντας ξεκάθαρες απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα, όπως το γιατί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να ασχοληθούν με το “Cloud Computing”, τι είναι εντέλει το υπολογιστικό νέφος, ποια τα οφέλη του, ποια τα κύρια εμπόδια στην υιοθέτησή του από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ποιες υπηρεσίες προσφέρονται και ποιες πρόκειται να προσφερθούν, πως θα αξιοποιήσουμε στο μέγιστο αυτές τις υπηρεσίες, πάντα με γνώμονα την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησής μας.
Καταρχάς, όλοι μιλούν πλέον για το cloud. Αλλά, τι ακριβώς σημαίνει; Δεν αποτελεί σημερινή μόδα, καθώς η μετάβαση από τα παραδοσιακά μοντέλα διάθεσης λογισμικού προς το internet, κερδίζει συνεχώς χώρο τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, πολύ σύντομα, το cloud computing υπόσχεται νέους τρόπους συνεργατικότητας παντού, μέσω των πολλαπλών συσκευών.
Το υπολογιστικό νέφος, κατ’ επέκταση, είναι η αποθήκευση, η επεξεργασία και η χρήση δεδομένων από απομακρυσμένους υπολογιστές στους οποίους εξασφαλίζεται πρόσβαση, μέσω του διαδικτύου. Πολλοί άνθρωποι σήμερα, το χρησιμοποιούν, δίχως καν να το συνειδητοποιούν. Υπηρεσίες όπως, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή τα κοινωνικά δίκτυα, συχνά, βασίζονται στην τεχνολογία του υπολογιστικού νέφους.
Από την έως τώρα εμπειρία μας, γνωρίζουμε ό, τι οι παραδοσιακές επιχειρησιακές εφαρμογές ήταν πάντα πολύπλοκες στη διαχείριση και αρκετά ακριβές. Το κόστος του εξοπλισμού και του συμπληρωματικού λογισμικού, που απαιτείται για τη λειτουργία τους είναι σίγουρα αποθαρρυντικό. Η επιχείρηση χρειάζεται μια ομάδα ειδικών για να τις εγκαταστήσει, δοκιμάσει και γενικά λειτουργήσει.
Με το cloud computing όμως, όλα τα παραπάνω αποτελούν παρελθόν, καθώς ο επιχειρηματίας δεν χρειάζεται να διαχειρίζεται τον εξοπλισμό και το λογισμικό, πληρώνει μόνο ό, τι χρειάζεται, οι αναβαθμίσεις είναι αυτόματες και η επέκταση των εφαρμογών είναι πλέον μια εύκολη διαδικασία. Με λίγα λόγια, τα πλεονεκτήματά του είναι η οικονομία, ο μεγάλος αποθηκευτικός χώρος, η πρόσβαση από οποιαδήποτε συσκευή διαθέτει σύνδεση στο Διαδίκτυο και η πολύ μεγάλη ευελιξία.
[…] θα ήθελα να σταθώ, όμως, περισσότερο, στα αυξημένα οφέλη για την οικονομία και την απασχόληση από μια ευρωπαϊκή στρατηγική για το υπολογιστικό νέφος. Από νέες εκτιμήσεις, προκύπτει ό, τι αναμένονται καθαρά ετήσια κέρδη €160 δισ. στο ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι το 2020, εάν υλοποιηθεί πλήρως η στρατηγική της για το υπολογιστικό νέφος.
Ως επί το πλείστον, τα συγκεκριμένα οφέλη προέρχονται από τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να κάνουν οικονομίες ή να αποκτούν πρόσβαση σε τεχνολογίες, που τις καθιστούν πιο παραγωγικές. Ως προς τη συνολική απασχόληση, τώρα, αναμένεται η δημιουργία 3,8 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, μετά την πλήρη εφαρμογή της στρατηγικής.
Τόσο η ΕΣΕΕ, όσο και το ΕΒΕΠ, δεσμευόμαστε ό, τι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε προς όφελος των επιχειρήσεων, ώστε να καταστεί πιο ελκυστικό το παραπάνω σύστημα, το οποίο αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για μια πιο αποτελεσματική και αποδοτική εργασία…».
Αναλυτική Παρουσίαση για το Cloud Computing, θα βρείτε, εδώ.
>>>•<<<
Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Τι αποφάσισαν στο Eurogroup για την Ελλάδα – Ποια τα βασικά σημεία – Ποια τα ρίσκα
✎ Ποιος θα υποχωρήσει πρώτα; Η Γερμανία ή η Ελλάδα; – Who will retreat first? Germany or Greece?
✎ Οι 300 υπέρ της Ελλάδος!
✎ Σκέψεις για τη νέα ελληνική κρίση
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 50%) για Υφιστάμενες επιχειρήσεις
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 100%) για ανέργους, για ίδρυση επιχείρησης