28 Απριλίου 2024

Bitcoin, τόσο ‘φοβερό’ που ούτε οι πρωτοπόροι και ψαγμένοι με αυτό, δεν το εκμεταλλεύθηκαν!

Bitcoin, τόσο ‘φοβερό’ που ούτε οι πρωτοπόροι και ψαγμένοι με αυτό, δεν το εκμεταλλεύθηκαν!

Όταν άκουσα για το Bitcoin, πάει τώρα καμιά 3ετία, και ακριβώς επειδή με κάθε τι καινούργιο, δεν έχω καμιά προκατάληψη, άρχισα να το μελετάω, προφανώς για να δω εάν αυτό το καινούργιο πράγμα αξίζει. Όσο και να μελέτησα, την αξία του μέχρι σήμερα δεν την έχω δει, δεν έχω πεισθεί δηλαδή, και ας έχω μελετήσει τόσο, και ας έχω δαπανήσει ώρες και ώρες με διαδραστικές συζητήσεις με τους υποστηρικτές του.

Είχα φτάσει σε κάποιο σημείο που έλεγα «Τι γίνεται;  Χαζός είμαι και δεν καταλαβαίνω;», από την άλλη όμως σκεφτόμουν άμεσα ότι «Όλα τα άλλα πως και τα καταλαβαίνω; Γιατί η αδυναμία κατανόησης να εντοπίζεται μόνο στα του Bitcoin;». Έτσι, σιγά – σιγά, διαμόρφωσα την άποψη ότι το Bitcoin τελικά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, και το μόνο ενδιαφέρον, έχει ως φούσκα, από την οποία εάν τοποθετηθείς σε χαμηλά επίπεδα και πουλήσεις σε υψηλότερα, μπορείς να αποκομίσεις ένα έως και πολύ καλό κέρδος, ασχέτως ότι εγώ δεν το κάνω, διότι όταν διαπιστώσω ότι κάτι είναι φούσκα, το αποφεύγω, διότι αλλιώς μπορεί να εμπλακώ συναισθηματικά (λόγω πιθανών βραχυπρόθεσμων υψηλών κερδών) που σου στερούν την λογική, μένεις μέσα για να πλουτίσεις επειδή βρήκες την once in a lifetime ευκαιρία για να πλουτίσεις, και αργά η γρήγορα που η φούσκα σκάει, χάνεις όλα τα κεφάλαιά σου.

Αυτοί που υποστηρίζουν το Bitcoin, όσο και να συζητώ μαζί τους, συνήθως καταλήγουν στο επιχείρημα, ότι δεν το καταλαβαίνω. Όμως, εγώ σκέφτηκα και λέω: Μήπως και όντως δεν το καταλαβαίνω; Έστω, μόνο αυτό; Ας πάω λοιπόν σε αυτόν ή αυτούς που το καταλαβαίνουν καλύτερα και σε περισσότερο βάθος από όλους. Και ποιος μπορεί να γνωρίζει καλύτερα το Bitcoin; Μα ποιος άλλος από τους πρωτοπόρους που το ανακάλυψαν, αυτούς που εκ των πραγμάτων, θα είναι πολύ ψαγμένοι.

Σκέφτηκα λοιπόν αυτά είναι κοινή λογική και είπα, θα ψάξω να βρω εάν οι πρωτοπόροι που το δημιούργησαν και το ανακάλυψαν, που προφανώς , γνωρίζουν καλύτερα από όλους τους άλλους, τις δυνατότητες και προοπτικές του Bitcoin, πιστεύοντας σε αυτό, το συσσωρεύουν.

Η κοινή λογική μας λέει ότι εφόσον σχεδίαζαν, αν ανήκαν στους σχεδιαστές του ή άλλοι που δεν το σχεδίασαν, αλλά άκουσαν γι’ αυτό και ως tech geeks και hackers κατάλαβαν ότι ήταν τόσο πρωτοποριακό και με τόσες δυνατότητες και επαναστατικό κλπ. κλπ, το οποίο θα κλονίσει σε λίγα χρόνια το κατεστημένο χρηματοοικονομικό σύστημα (κλασικό επιχείρημα των bitcoiners), αν μη τι άλλο, γνωρίζοντας όλη αυτή την φοβερή προοπτική, θα άρχιζαν και θα συσσώρευαν για λογαριασμό τους Bitcoins, θα τα έκαναν εξόρυξη και θα αγόραζαν, τότε που ήταν πάμφθηνο (το 2010 και 2011) και βεβαίως, δεν θα πουλούσαν με τίποτα τα πολύτιμα αποκτήματά τους.

Για να δούμε λοιπόν…

Από την Σελίδα
https://bitinfocharts.com/top-100-richest-bitcoin-addresses.html
που έχει τα στοιχεία με τα μεγαλύτερα, σε αξία, bitcoin wallets (πορτοφόλια bitcoins), στα 100 μεγαλύτερα, βλέπω ότι η συντριπτική πλειοψηφία έχει κάνει την πρώτη εισαγωγή, από το 2017 και μετά, δηλαδή έως σήμερα (είναι η στήλη που λέει First in, με το βελάκι). Στη Λίστα με τα 100 μεγαλύτερα σε αξία bitcoin wallets, βλέπω ότι από την διετία 2010 και 2011, μόλις 8 υπάρχουν. Οκτώ στα εκατό. Ξανά για έμφαση: 8 στα 100.

Τι σημαίνει αυτό; (αν και φαντάζομαι ότι το καταλαβαίνετε διότι είναι απλή λογική)
Το 2010 και 2011 μόνο πολύ ψαγμένοι γνώριζαν το  bitcoin. Αυτοί ήταν οι πρωτοπόροι και ως πρωτοπόροι, γνώριζαν και γνωρίζουν, καλύτερα την φοβερή δυνατότητα της τεχνολογίας αυτής, αυτού του δημιουργήματος. ΑΝ έχει. Διότι εάν ΔΕΝ έχει, προφανώς θα είχαν πουλήσει και θα είχαν αδειάσει τα bitcoin τους νωρίς (αν είχαν κιόλας αποκτήσει) ή απλά, παρόλο που το 2010 και 2011 οι τιμές του bitcoin ήταν ελάχιστες, δεν θα αγόραζαν διότι γιατί να αγοράσουν κάτι, έστω κι αν είναι τζάμπα, εάν δεν έχει τίποτα ιδιαίτερες δυνατότητες;

Το γεγονός, ότι στην Λίστα των εκατό μεγαλύτερων bitcoin wallets, δεν βρίσκουμε πολλά που να είναι από το 2010 ή 2011, ένα πράγμα σημαίνει, με την λογική: ότι οι πρωτοπόροι που το είχαν ανακαλύψει από τότε, αυτοί οι πολύ ψαγμένοι με τα τεχνολογικά κλπ, δεν του έδωσαν και ιδιαίτερη σημασία. Γιατί;  Διότι δεν είχε. Εάν είχε, θα βλέπαμε στην Λίστα με τα 100 μεγαλύτερα bitcoin wallets, να υπήρχαν πολλά και όχι μόνο οκτώ, που να ήταν από το 2010 και 2011. Και θα ήταν πολύ περισσότερο φορτωμένα, με περισσότερα δηλαδή bitcoins.

Αυτά που είναι από το 2010 και 2011, τα έχω με πράσινη περιγράμμιση. Το ‘πλουσιότερο’ είναι στην θέση, με 79.957 BTC ή ισοδύναμο σε δολάρια (τώρα που γράφω το άρθρο) $791,6 εκατ.. Και ακολουθούν στην 28η θέση με 31.000 BTC ή $306,9 εκατ., στην 30η θέση με 28.151 BTC ή $278,7 εκατ. κ.ο.κ., όπως μπορείτε να δείτε μόνοι σας. Δεν χρειάζεται να μακρηγορώ εγώ περιγράφοντάς τα.

Μπορείτε να δείτε και άλλα άρθρα που έχω γράψει για το bitcoin, στα κάτωθι links:

Μερικά Δεδομένα για το Bitcoin
Μετα… ανάλυση για το Bitcoin!
Φούσκες και Bitcoins !
Αποδομώντας το Bitcoin!
Bitcoin: “King” of all bubbles!

Παναγιώτης Σοφιανόπουλος
Συγγραφέας του
HERETIC INVESTOR: A work smart, not hard, way to profit on Wall Street!

http://amzn.to/2dz6CVV • English Version
http://amzn.to/2qsjkbU • Greek Version

Related posts