27 Απριλίου 2024

Frankfurter Allgemeine: Αμφιβόλου αποτελέσματος, το ελληνικό πείραμα

Frankfurter Allgemeine: Αμφιβόλου αποτελέσματος, το ελληνικό πείραμα

Frankfurter Allgemeine: Αμφιβόλου αποτελέσματος, το ελληνικό πείραμα. Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine σε άρθρο της εκτιμά ότι η Ε.Ε. στην περίπτωση της Ελλάδας προσπαθεί για πρώτη φορά να αναγκάσει έναν λαό να κάνει κάτι που δεν επιθυμεί – και αυτό συνιστά ένα πείραμα με αμφίβολα αποτελέσματα.240715

Στην εφημερίδα σημειώνονται τα ακόλουθα:
Παρά την ψήφιση του δεύτερου πακέτου μεταρρυθμίσεων, δεν έχουν αλλάξει και πολλά στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός έχασε και πάλι την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός (Τσίπρας), έχει σημειώσει ότι δεν συμφωνεί με τις μεταρρυθμίσεις και ότι αναγκάζεται να εφαρμόσει μια συμφωνία στην οποία δεν πιστεύει.

Η Κομισιόν από την άλλη, βρίσκει τα όσα προωθούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο, σε γενικές γραμμές ικανοποιητικά, κάτι λίγο ως πολύ αναμενόμενο, καθώς η Αθήνα εφαρμόζει τον οδικό χάρτη που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες προκειμένου να λάβει νέα οικονομική στήριξη.

Ωστόσο, η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου ικανοποιητική. Αν έχουμε αποκομίσει ένα μάθημα από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε άλλες χώρες, αυτό είναι ότι μια κοινωνία μπορεί να αλλάξει όταν η πολιτική τάξη τάσσεται υπέρ του εκσυγχρονισμού και τον εφαρμόζει πειστικά. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, πράττει το αντίθετο: δείχνει ότι αντιμετωπίζει μια κατάσταση πολιορκίας και ισχυρίζεται ότι η χώρα είναι θύμα ισχυρών πιέσεων. Αυτό βέβαια φαίνεται να ικανοποιεί τους Έλληνες πολίτες, που έχουν περάσει μια πενταετία αυστηρής λιτότητας. Δεν αρκεί όμως αυτό, για να αναδιαρθρωθεί ένα κράτος.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αναρωτηθεί πώς μπορεί να κυβερνήσει μακροπρόθεσμα χωρίς να διαθέτει την πλειοψηφία. Οι πρόωρες εκλογές, τις οποίες πολλοί αναμένουν, θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ισχύ του, όμως όχι την επιθυμία του για μεταρρυθμίσεις.

Αλλά και στην περίπτωση, παρόλο που δεν κρίνεται πιθανή, που υπάρξει αλλαγή στη κυβέρνηση, δεν θα αλλάξει τίποτα στη διάθεση που επικρατεί στη χώρα, η οποία, παρά τα λάθη της Τρόικα κατά το παρελθόν, εξακολουθεί να ενεργεί σαν να αρνείται να περάσει στον 21ο αιώνα.

Η Ε.Ε. αναμιγνυόταν κατά καιρούς στα εσωτερικά των χωρών-μελών της, καθώς είναι και στη φύση της. Όμως στην περίπτωση της Ελλάδας, επιχειρεί για πρώτη φορά να αναγκάσει έναν λαό να κάνει κάτι που δεν το επιθυμεί. Αυτό λοιπόν, θα πρέπει να το δούμε ως ένα πείραμα με ανοικτό αποτέλεσμα.

>>>•<<<

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες

 Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !
 Στίγκλιτζ: Ασυνάρτητο το πρόγραμμα της Τρόικα που επεβλήθη στην Ελλάδα
 Η ΕΣΕΕ προτείνει τη δημιουργία εξωλογιστικών λογαριασμών για «νέο χρήμα» και «αμνηστία» για επιστροφή «παλαιών καταθέσεων» στις τράπεζες

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

Related posts