6 Σεπτεμβρίου 2024

Τα δαιμόνια επιχειρηματικά βήματα του Steve Jobs

Τα δαιμόνια επιχειρηματικά βήματα του Steve Jobs

Steve Jobs -Τα ταραγμένα χρόνια της NeXT και η θριαμβευτική επιστροφή στην Apple!Steve Jobs

Και ποιος δεν γνωρίζει πλέον τα πεπραγμένα του θρύλου της Apple Inc;Ο τύπος που εγκατέλειψε το κολέγιο για να ιδρύσει τον κολοσσό της τεχνολογικής βιομηχανίας, μόνο για να βρεθεί απολυμένος από την ίδια την εταιρία που έχτισε από το μηδέν!Οι ιθύνοντες της Apple θα πλήρωναν βέβαια πικρά το λάθος τους και θα τον έφερναν πίσω, έστω και έπειτα από μια δεκαετία, για να κατακτήσει κατόπιν στο τιμόνι της τον κόσμο ολόκληρο, με τη ζωή του να αποκτά μετά το καθεστώς του μύθου.

Το επιχειρηματικό δαιμόνιο του μεγάλου οραματιστή, και η χιλιοτραγουδισμένη καριέρα του φυσικά, μέτρησε μια σειρά από ορόσημα στα χρόνια ακριβώς που πήρε πόδι από την Apple, όταν και έκανε το νέο του ξεκίνημα με τη NeXT.

Παρά την περιορισμένη εμπορική της επιτυχία, η νέα φίρμα του Jobs θα αποδεικνυόταν νευραλγική για τον κόσμο των υπολογιστών, κι αυτό χάρη στις κρίσιμες αποφάσεις που πήρε ο δημιουργός της.

Από μοναδικές επιχειρηματικές πρακτικές μέχρι και επαναστατικά λογισμικά, ιδού τι έκανε ο Jobs στη λιγότερο γνωστή πτυχή της ζωής του, τα χρόνια του δηλαδή εκτός Apple…

Ο Jobs ιδρύει τη NeXT με στελέχη της Apple – Σεπτέμβριος 1985

Ο Jobs φύτεψε πράγματι τον οργανωτικό σπόρο της NeXT συγκεντρώνοντας δίπλα του μέλη της Apple, όντας ακόμα στις τάξεις της εταιρίας. Αφού ενημέρωσε (και εντυπωσίασε φυσικά) το διοικητικό συμβούλιο της Apple για το νέο του επιχειρηματικό βήμα, τους ανακοίνωσε κατόπιν ότι αρκετά κατώτερα στελέχη της φίρμας θα αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά της NeXT: ο πρώτος προγραμματιστής του Mac, George Crowsl, ο μηχανικός του Mac, Rich Page, ο δημιουργός του Apple University Consortium, Dan’l Lewinl, το επιχειρηματικό δαιμόνιο, Susan Barnes, αλλά και ο αντιπρόεδρος της Software Technology, Bud Tribble. Το συμβούλιο δεν συγκινήθηκε από την απόφαση του Jobs και οι σχέσεις έφτασαν στο απροχώρητο, με τον Stevie να καλεί τον Τύπο στην έπαυλή του στο Woodside, όπου και ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Apple! Μιλώντας για κότσια…

Το NeXTcube – 1986

Ήδη γνωστός για τη φανατική του προσέγγιση στον σχεδιασμό του hardware, ο Stevie βάλθηκε να κατασκευάσει έναν υπολογιστή που να ενσαρκώνει τη δύναμη και το στιλ. Αποθαρρυμένος από τα σχεδιαστικά αποτελέσματα διάφορων οίκων που προσέλαβε για το πρώτο μηχάνημα της NeXT, περιλαμβανομένου και ενός που έμοιαζε με ανθρώπινο κεφάλι, αποτάνθηκε στον σχεδιαστή της Snow White, Hartmut Esslinger, για να φιλοτεχνήσει το τελικό προϊόν, το οποίο ο ίδιος ο Jobs ονόμασε NeXTcube. Και παρά το γεγονός ότι ο υπολογιστής αποτέλεσε παταγώδη εμπορική αποτυχία, ήταν το καινοτόμο σχήμα του που θα εγκαθίδρυε κατόπιν τον πρωτοποριακό σχεδιασμό των υπολογιστών της Apple, που θα γίνονταν φυσικά σήμα-κατατεθέν της φίρμας…

Το λειτουργικό NeXTstep – Ιανουάριος 1986

Ένας υπολογιστής είναι τόσο καλός όσο και το λειτουργικό του σύστημα και ο Jobs το γνώριζε αυτό καλά. Την ώρα λοιπόν που η Apple πάσχιζε να αναβαθμίσει το user interface της και η Microsoft πάλευε να αποκτήσει μερίδιο αγοράς, ο Jobs οραματίστηκε το μέλλον και επικεντρώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στο λειτουργικό σύστημα του NeXT. Οι καινοτομίες που εισήγαγε στο λειτουργικό του επέτρεψαν στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν πιο δυναμικά προγράμματα, την ώρα που ήταν ταυτοχρόνως το πρώτο λειτουργικό σύστημα UNIX που φιλοξένησε ποτέ graphics user interface. Και βέβαια ο πρώτος διαδικτυακός browser αναπτύχθηκε με τη βοήθεια του λειτουργικού NeXTstep!

Το ξεκίνημα της Pixar – 30 Ιανουαρίου 1986

Αυτό που ήταν κάποτε απλό χόμπι μετατράπηκε γρήγορα σε ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά στούντιο του κόσμου και αυτό χάρη στον Jobs. Ο δαιμόνιος Stevie απέκτησε λοιπόν το τμήμα ειδικών εφέ της Lucasfilm κανονίζοντας την αγοραπωλησία με τον ίδιο τον George Lucas, πληρώνοντάς τον με τα χρήματα που αποκόμισε ρευστοποιώντας τις μετοχές του στην Apple. Η Pixar είχε μόλις γεννηθεί! Ο οραματιστής είδε το μέλλον του computer animation ζωντανό μπροστά του και χρησιμοποίησε την τεχνογνωσία της νέας εταιρίας για το λανσάρισμα της 3D εφαρμογής για το λειτουργικό σύστημα της NeXT, που ονόμασε RenderMan. Το πρόγραμμα επέτρεψε πράγματι την υποστήριξη τρισδιάστατων γραφικών, με τη βοήθεια φυσικά του πανίσχυρου hardware του υπολογιστή της NeXT. Μιλώντας για όραμα…

Το εταιρικό προσχέδιο της φίρμας των 100.000 δολαρίων – Άνοιξη του 1986

Θέλοντας να εγκαθιδρύσει την εταιρική ταυτότητα της εταιρίας του, ο Jobs δεν τσιγκουνεύτηκε τα έξοδα: προσέλαβε τον ξακουστό graphic designer Paul Rand, ο οποίος φιλοτέχνησε ένα φυλλάδιο 100 σελίδων που περιέγραφε λεπτομερώς τη NeXT, το όνομα και το λογότυπό της, ακόμα και την ακριβή γωνία του logo περιλάμβανε: 28 μοίρες ακριβώς! Του κόστισε βέβαια 100.000 δολάρια, αποδείχθηκαν όμως χρήματα καλοξοδεμένα…

Ο Jobs προσελκύει τον Perot ως επενδυτή – Φεβρουάριος 1987

Η πολυέξοδη διαχείριση του Jobs, με την εταιρία να χαλάει περισσότερα απ’ όσα έβγαζε, καλούσε σε επιτακτική εξεύρεση επενδυτικών κεφαλαίων. Και μιλάμε για την εποχή πριν η NeXT λανσάρει στην αγορά τον πρώτο της υπολογιστή! Σαν από καπρίτσιο θα ‘λεγε κανείς της μοίρας, ο πολυεκατομμυριούχος και μελλοντικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Ross Perot τηλεφώνησε στον Jobs, αφού είδε το ντοκιμαντέρ του CBS «Οι Επιχειρηματίες» που είχε αφιέρωμα στη νέα προσπάθεια του Stevie: «Αν ποτέ χρειαστείς επενδυτή, τηλεφώνησέ μου», του είπε. Ο Perot εμπιστεύτηκε στον οραματιστή 20 εκατομμύρια δολάρια και μπήκε έτσι κατευθείαν στο διοικητικό συμβούλιο της NeXT, βοηθώντας τον Jobs να πραγματώσει τα όνειρά του…

Η IBM επιδιώκει τον συνεταιρισμό με τη NeXT – Σεπτέμβριος 1988

Βλέποντας τα σαφή πλεονεκτήματα του τρόπου με τον οποίο το λειτουργικό της NeXT εφάρμοζε το UNIX, που αποτελούσε ταυτοχρόνως και «κλειδί» των υπολογιστικών συστημάτων της IBM, ο κολοσσός είδε μεγάλη προοπτική σε μια ενδεχόμενη συνεργασία με την εταιριούλα του Jobs. Δυσαρεστημένη εδώ και καιρό με το λειτουργικό της Microsoft, η Big Blue εξασφάλισε τη συνεργασία του Jobs, πληρώνοντάς τη βέβαια αδρά, κάπου 60 εκατ. δολάρια, για να βάλει το λειτουργικό NeXTstep σε όλα τα μηχανήματα της IBM, γεγονός που αποτέλεσε τεράστια επιτυχία της NeXT…

Η σημαντική επένδυση της Canon – Ιούνιος 1989

Είναι γνωστό και χιλιοειπωμένο ότι ο Jobs μισούσε τις δισκέτες. Στην προσπάθειά του λοιπόν να κάνει τον υπολογιστή του καλύτερο από τον ανταγωνισμό, υπέγραψε μια συμφωνία-«μαμούθ» με την Canon, η οποία περιλάμβανε τη χρήση των μαγνητο-οπτικών της drives στα μηχανήματα του Jobs. Πακέτο στη συμφωνία ήταν τα αποκλειστικά δικαιώματα πώλησης των υπολογιστών της NeXT στην Ασία, καθώς και μια επένδυση 100 εκατ. δολαρίων για το 15% της φίρμας!

Η επέκταση του λειτουργικού NeXTstep – Ιανουάριος 1992

Πολλοί ένιωθαν ότι η κίνηση άργησε να έρθει, κάτι που αναγνώρισε και ο Jobs και αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα. Έπειτα λοιπόν από χρόνια που το περίφημο πια λειτουργικό της NeXT έτρεχε μόνο στα μηχανήματα της φίρμας, ο Jobs συμφώνησε να λειτουργεί και σε x86 υπολογιστές, με την κίνηση να πυροδοτεί παγκόσμιο ενδιαφέρον τόσο μεταξύ των χρηστών όσο και ανάμεσα στους προγραμματιστές. Ήταν κίνηση-ματ για τη NeXT…

Ο Jobs πουλά τη NeXT στην Apple και επιστρέφει θριαμβευτικά – Δεκέμβριος 1996

Οι αρχές της δεκαετίας του ’90 ήταν αναμφίβολα τα δυσκολότερα χρόνια για την καριέρα του Jobs. Αρκετά ειρωνικά, η φίρμα που του έδωσε τα παπούτσια στο χέρι πήγαινε τόσο χάλια όσο και ο ίδιος. Ήταν λοιπόν πολύ λογικό που η Apple, όπως εξάλλου και τόσοι ακόμα κατασκευαστές που ήθελαν να αποκτήσουν το λειτουργικό NeXTstep, έκανε στον Stevie μια προσφορά που δεν θα μπορούσε να αρνηθεί: η Apple εξαγόρασε τη NeXT για 429 εκατομμύρια δολάρια, πρόσφερε στον Jobs 1,5 εκατομμύριο μετοχές της, ενώ έπειτα από 3 χρόνια επιτήρησης, τον έκανε και πάλι διευθύνοντα σύμβουλο. Και τα υπόλοιπα είναι φυσικά ιστορία…

πηγή www.newsbeast.gr
>>> Διαβάστε ακόμη <<<

Related posts