1 Ιουλίου 2024

Σημαντικά χαμηλότερη η μέση σύνταξη στη χώρα μας σε σχέση με τα στοιχεία του ‘ΗΛΙΟΣ’

Σημαντικά χαμηλότερη η μέση σύνταξη στη χώρα μας σε σχέση με τα στοιχεία του ‘ΗΛΙΟΣ’

Σημαντικά χαμηλότερη η μέση σύνταξη στη χώρα μας σε σχέση με τα στοιχεία του ‘ΗΛΙΟΣ’. Το σύστημα ‘ΗΛΙΟΣ’, δείχνει περίπου €960 ως μέση σύνταξη στη χώρα μας.συνταξιούχοι

Σύμφωνα όμως με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΓΓΚΑ), η μέση μηνιαία σύνταξη διαμορφώνεται στην πραγματικότητα, στο εύρος €700 με €720.

Η καθόλου αμελητέα αυτή διαφορά (περίπου 25%), προκύπτει από το ότι στο σύστημα ‘ΗΛΙΟΣ’, δεν έχουν περιληφθεί οι κρατήσεις που γίνονται στις συντάξεις λόγω των μνημονίων. Αυτές δε, αφαιρούν από το συνολικό εισόδημα από συντάξεις, ένα κονδύλι ύψους, περίπου €3,5 δισ. ετησίως.  Πρόκειται για παρεμβάσεις, που εφαρμόστηκαν τα τελευταία 4 χρόνια και απορρέουν από τις μνημονιακές συμβάσεις και περιλαμβάνουν περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ειδικές εισφορές για ποσά συντάξεων μεγαλύτερα των €1.000 και οι οποίες όμως, δεν καταγράφονται στα στατιστικά δεδομένα του ‘ΗΛΙΟΣ’.

Η ΓΓΚΑ προτίθεται να τροποποιήσει τα στοιχεία αυτά έτσι ώστε κατά τους επόμενους μήνες, να αποτυπώνουν ορθότερα την πραγματικότητα.

Τα παραπάνω στοιχεία, αν μη τι άλλο, αποδεικνύουν ότι το ‘επιχείρημα’ που ακούγεται συχνά από το εξωτερικό αλλά ορισμένες φορές και από το εσωτερικό, ότι η μέση σύνταξη στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι ανακριβές.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες – πάντα πρόσφατα ενημερωμένες

Εὐπιοῦν ὅσοι Εὐεπιχειροῦν!

✎ Ποιος θα υποχωρήσει πρώτα; Η Γερμανία ή η Ελλάδα; – Who will retreat first? Germany or Greece?
✎ Από την Ευρωζώνη επωφελήθηκε μόνο η Γερμανία
✎ Έξοδος από την Ευρωζώνη; Γιατί Όχι;

✎ Τι φανερώνουν η λεκτική και μη επικοινωνία για τη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν
✎ 
Γιατί πρέπει να επενδύω μόνος μου;

Related posts