3 Μαΐου 2024

Αλλαγές θα φέρει στην αγορά το νέο πολυνομοσχέδιο

Αλλαγές θα φέρει στην αγορά το νέο πολυνομοσχέδιο

Αλλαγές, ανατροπές και μεταρρυθμίσεις θα φέρει στην αγορά το νέο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο αυτό;

Σημαντικό μέτρο φοροτιμωρίας με αφαίρεση ΑΦΜ για επιχειρήσεις και επαγγελματίες με συστηματική τάση φοροδιαφυγής (μέτρο που θα οδηγήσει στη διακοπή εργασιών αρκετών δραστηριοτήτων), αναμόρφωση του «πόθεν έσχες», κατάργηση εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ, πρόσληψη 400 στελεχών στο τομέα του φοροελέγχου κ.α.νέο πολυνομοσχέδιο

Αναφέρουμε 8 αλλαγές του πολυνομοσχεδίου:

  • Αναμόρφωση των διατάξεων σχετικά με το πλαίσιο υποβολής και ελέγχου του «πόθεν έσχες».

Πρόβλεψη συγκρότησης Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων προσώπων (βουλευτών, υπουργών κ.ά.), η οποία αποτελείται πλέον από δύο αντιπροέδρους της Βουλής, δύο ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και έναν υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, πρόσωπα δηλαδή εγνωσμένου κύρους και ανεξαρτησίας.

  • Κατάργηση εκκαθαριστικής δήλωσης για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που υπάγονται σε ΦΠΑ
  • Ενίσχυση της ΓΓΔΕ (Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων) με 400 νέες οργανικές θέσεις με στόχο την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της και την ομαλή λειτουργία της Φορολογικής Διοίκησης
  • Επιχορήγηση φορέων, κυρίως του κλάδου Υγείας (νοσοκομεία κ.ο.κ.), για αποτελεσματικότερη αντιμέτωπιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προκειμένου να επιταχυνθούν η αναδιάρθρωση και η εξυγίανσή τους.
  • Εκσυγχρονισμός συστήματος δημοσίων συμβάσεων ενσωματώνοντας το σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο απλοποιώντας και επιταχύνοντας τις διαδικασίες με όρους διαφάνειας
  • Καθορισμός διαδικασίας οριοθέτησης του αιγιαλού
  • Μείωση διοικητικών βαρών σε 11 τομείς της οικονομίας για ελάφρυνση των πολιτών και την ενίσχυση των κλάδων
  • Ένταξη στο Ενιαίο Επικουρικό (ΕΤΕΑ) των τομέων του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης, του ΤΕΑΠΑΣΑ και του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (TEAΠΙΕΝ).

Στα πλαίσια αποτελεσματικότερου ελέγχου και αξιοποίησης μεθόδων ανάλυσης επικινδυνότητας, θεσπίζεται η υποβολή δήλωσης οικονομικών συμφερόντων και η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων.

Τέλος το «βλέμμα» του οικονομικού επιτελείου είναι στην αύξηση των εσόδων και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Λόγω έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι μόνο με ΡΥΘΜΙΣΗ οφειλών σε πολλές δόσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί το «καυτό» αυτό θέμα.

Σχέδιο της κυβέρνησης: Ρύθμιση οφειλών ως 100 δόσεις

Οι καθημερινές συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, των διοικητών των ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ) με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, στοχεύουν στη θέσπιση του νέου πλαισίου για ρύθμιση χρεών σε εφορίες και Ταμεία έως 100 δόσεις και η ρύθμιση αυτή να είναι κοινή για οφειλές προς Εφορία-Τελωνεία και Ασφαλιστικά ταμεία.

Το ζητούμενο της κυβέρνησης είναι καταλήξουν τα δύο μέρη σε συμφωνία ώστε από τη μία να μειωθούν τα πρόστιμα για καθυστερήσεις πληρωμής και από την άλλη να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων που θα κλιμακώνεται ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη και το ύψος του χρέους.

 

 

>>>•<<<

Διαβάστε ακόμη…

Οδηγός φορολογικής μεταχείρισης για ασκούμενους δικηγόρους και σπουδαστές

Μείωση Συντάξεων σε ορισμένους Συνταξιούχους τον Αύγουστο

Κατάργηση υποχρέωσης Φορολ. Δήλωσης για ορισμένους συνταξιούχους

Φορείς που σας παρέχουν ΔΩΡΕΑΝ σπουδές ή υποτροφίες

200.000 δηλώσεις για έλεγχο δικαιολογητικών στις εφορίες

Στις Εφορίες τα ανεξόφλητα Χαράτσια

Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων «Θ.Ε.Α.» του ΕΒΕΑ

Είσαι επιχείρηση ή φυσικό πρόσωπο και αμφισβητείς φόρους και πρόστιμα; Δες τη διαδικασία «διόρθωσης»

Επιδοτούμενο ενοίκιο αντί δόσης δανείου

Αυλαία στις 29 Ιουλίου για τις αιτήσεις γνωστοποίησης του μοναδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού φυσικών προσώπων

Η Νέα απειλή των φορολογούμενων: «καυτά» πρόστιμα σε εκπρόθεσμη πληρωμή φόρου

Τι ισχύει για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις;

 

Related posts